Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται τόσο σε είδη διατροφής όσο και σε καλλυντικά και έχει επικρατήσει ο μύθος ότι θεραπεύει πολλά δερματολογικά ή διατροφικά προβλήματα. Ωστόσο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Karin Michels, το χαρακτηρίζει «καθαρό δηλητήριο» για την καρδιά και επισημαίνει ότι κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Ads

Η Michels, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, επισήμανε ότι το λάδι καρύδας έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και είναι «ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να φάτε».

Η Μίτσελ εξήγησε σε διάλεξη με θέμα «Το φοινικέλαιο και άλλα διατροφικά σφάλματα», στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, το υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών του ελαίου καρύδας αυξάνει τα επίπεδα της λεγόμενης LDL χοληστερόλης και συνεπώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Όπως τόνισε, το λαρδί, που προέρχεται από λίπος ζώων, περιέχει 60% κεκορεσμένα λίπη, ενώ το βούτυρο περιέχει λιγότερο από 60%.

Πέρυσι, η American Heart Association εξέτασε τα στοιχεία για το λάδι καρύδας και άλλα τρόφιμα. Ενώ τα τρία τέταρτα του αμερικανικού κοινού θεωρούν ότι το έλαιο καρύδας για την υγεία, η έρευνα επισήμανε ότι μόνο το 37% των διατροφολόγων συμφώνησε.

Ads

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας «δεν διαπιστώνεται καμία ευεργετική συνέπεια από την κατανάλωσή του και συνιστούμε να το αποφεύγει το καταναλωτικό κοινό».

Άλλες οργανώσεις έχουν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις. «Το λάδι καρύδας μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή, αλλά καθώς είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη θα πρέπει να περιλαμβάνεται μόνο σε μικρές ποσότητες και ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής”, ανέφερε το British Nutrition Foundation. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία».

Πολλά καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, αλλά και ιστοσελίδας που ασχολούνται με θέματα υγείας και ευεξίας, εμφανίζουν το φοινικέλαιο ως λύση σε προβλήματα όπως τα ξηρά μαλλιά και η πνευματική κούραση έως την παχυσαρκία και τις αιμορροΐδες. Στην αύξηση της κατανάλωσής του, με την αξία των πωλήσεων του το 2015 να φτάνει τα 225 εκατομμύρια δολάρια, έχουν επίσης συμβάλει και διάφορες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Γκούινεθ Πάλτροου, που συχνά μιλούν για το πόσο πολύ τις έχει ωφελήσει.

«Το λάδι καρύδας έχει περίπου 86% κορεσμένο λίπος, περίπου ένα τρίτο περισσότερο κορεσμένο λίπος από το βούτυρο», δήλωσε η Victoria Taylor, ανώτερος διαιτολόγος στο British Heart Foundation. «Υπήρξε εικασία ότι κάποιο από τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο λάδι καρύδας μπορεί να είναι καλύτερο για εμάς από άλλα κορεσμένα λίπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρκετή έρευνα καλής ποιότητας για να μας δώσει μια οριστική απάντηση».

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με ακόρεστα λίπη, όπως το φυτικό έλαιο, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, έχει αποδειχθεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, γι ‘αυτό θα ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή. Προς το παρόν, αν σας αρέσει η γεύση του ελαίου καρύδας, τότε, όπως και με το βούτυρο, είναι ωραία να το χρησιμοποιείτε κάθε τόσο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να περιοριστείτε σε μικρές ποσότητες και να χρησιμοποιήσετε τα ακόρεστα έλαια ως καθημερινή επιλογή».