Ο επικεφαλής της BioNTech, Ugur Sahin, δήλωσε πως, ακόμη και εάν αποδειχθεί πως η μετάλλαξη επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας, η BioNTech θα βρίσκεται σε θέση να έχει μια βελτιωμένη εκδοχή του που θα μπορεί να αντιμετωπίσει και το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, ακόμη και σε έξι εβδομάδες.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο Sahin, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη».

Παράλληλα, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες, με τη Moderna να αναφέρει πως: «Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή».

Τέλος, η Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όπως έχουν δηλώσει και ειδικοί, ο νέος κορονοϊός έχει ήδη μεταλλαχθεί τους τελευταίους μήνες, με τις Moderna και Pfizer να έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλιά τους λειτουργούν και κατά των άλλων διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.

Ads