Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σήμερα Τρίτη 12/3 θα γίνουν οι πρώτες επί πληρωμή επεμβάσεις, στις 16:00 το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στις 17:00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

Ads

Μάλιστα, θα γίνει η έναρξη, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη, του υπουργού Υγείας,  Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους. Στην Αθήνα ξεκινούν από την Πέμπτη 14/3 από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός οι επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία.

«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγου, νοσηλευτών και φυσικά και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια τόνισε ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό, ώστε να είναι η επόμενη γενιά των γιατρών της χώρας.

Ads

Αντίθετοι οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, σχολιάζοντας το θέμα, επανέλαβε τη θέση της ομοσπονδίας για τα απογευματινά χειρουργεία και σημείωσε ότι ο υπουργός έχει γνώση εδώ κι ενάμιση μήνα.

Όπως είπε η κ. Παγώνη, «Τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις».

«Στην Αθήνα από ό,τι είπαν, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν τα απογευματινά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική για κάθε τμήμα. Αποφασίζουν οι γιατροί του τμήματος. Αν οι γιατροί πουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα τα κάνουν», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες απάντησαν στη Θεσσαλονίκη οι νοσοκομειακοί γιατροί. Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που είχε αποστείλει για το θέμα στις 2 Φεβρουαρίου 2024, «Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθημερινά καθίσταται προβληματικότερη. Οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, υπερεργασίας και χαμηλών αμοιβών είναι καθημερινές. Θέσεις γιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται δεν πληρούνται και βγαίνουν άγονες καθώς οι νέοι γιατροί υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να επισημάνουμε την υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων όπου οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες «burnout» με ότι αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λειτουργίας των νοσοκομείων (επείγοντα χειρουργεία κλπ)».

Άκρως προβληματική λειτουργία

Στην ίδια επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες η εξαγγελθείσα λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες (αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) καθίσταται άκρως προβληματική. Κατά την άποψη μας, πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ώστε το εγχείρημα αυτό να μπορεί να έχει επιτυχή έκβαση προς το συμφέρον των ασθενών. Απαραίτητη δε προϋπόθεση θεωρούμε πως πρέπει να είναι οι προσλήψεις νέου προσωπικού στα νοσοκομεία μετά από εξορθολογισμό των αμοιβών σε επίπεδα χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδος. Η δε ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, στην οποία όλοι πιστεύουμε, προκειμένου να γίνει πράξη θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) σε αυτή τη μεγάλη θεσμική αλλαγή λειτουργίας των νοσοκομείων».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επίσης ζητούσε στην ίδια επιστολή του ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του νόμου που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Σταδιακή ένταξη

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα είναι σταδιακή η ένταξη και άλλων νοσοκομείων που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε ότι «Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο πέντε δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας».

Το κόστος των επεμβάσεων

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για το κόστος των επεμβάσεων και είπε ότι οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

Πώς αποζημιώνονται οι ασθενείς

Τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν περιστατικά που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της μίας μέρας. Χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις πέραν του τακτικού ωραρίου, δεν μπορούν να διενεργούνται μετά τις 22.00 μ.μ..

Η δαπάνη της νοσηλείας ασθενή, ο οποίος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, αποζημιώνεται με βάση το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΣυΚΝΥ).

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό.