Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μια νευρολογική διαταραχή στην οποία ένα άτομο αισθάνεται την ανάγκη να ελέγξει τα πράγματα κατ’ επανάληψη ή να εκτελέσει ρουτίνες και τελετουργίες ξανά και ξανά.

Ads

Ωστόσο ούτε η κοινωνία, ούτε και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατανοούν πλήρως την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι δημιουργοί του παρακάτω βίντεο, από την γνωστή πλατφόρμα TED Ed, έχουν στόχο να καταρρίψουν τους μύθους της Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχής (ΙΨΔ), προκειμένου να καταστεί ευκολότερο για τους πιθανούς πάσχοντες να ζητήσουν βοήθεια.

Ο πρώτος μύθος σύμφωνα με το medicaldaily.com είναι η ιδέα ότι το OCD είναι συνώνυμο με επαναλαμβανόμενες ή τελετουργικές συμπεριφορές. Υπάρχουν δύο πτυχές του OCD: οι ενοχλητικές σκέψεις, εικόνες και ερεθίσματα, καθώς και οι καταναγκαστικές συμπεριφορές. Αν και το “κλασικό” παράδειγμα αφορά συνήθως το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών, αυτό δεν είναι απαραιτήτως ένα σύμπτωμα της ΙΨΔ. Αντιθέτως, θα μπορούσε να είναι απλά μια εμμονή.

Κάποιος με OCD, έχει λίγο ή καθόλου έλεγχο ως προς τις ενοχλητικές σκέψεις και τις ψυχαναγκαστικές του συμπεριφορές, κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την εργασία του, την κάθε δραστηριότητά του και την κοινωνική του ζωή. Μάλιστα, η “υπερβολική υγιεινή” δεν είναι καν το “κύριο σύμπτωμα” της διαταραχής. Οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί μπορεί να εκδηλωθούν και ως φόβοι μόλυνσης ή ασθένειας.

Ads

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εγκέφαλοι των πασχόντων από OCD λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Οι τρεις πληγείσες περιοχές (ο πρόσθιος μετωπιαίος φλοιός, ο κερκοφόρος πυρήνας και η έλικα) παίζουν ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά, καθώς και στις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Το OCD συνδέεται  επίσης με χαμηλότερα επίπεδα της σεροτονίνης, την οποία οι περιοχές του εγκεφάλου χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ζωτικών διεργασιών.

Εάν κάποιος διαγνωστεί με OCD, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες, από τη φαρμακευτική αγωγή έως τη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.