Για τρεις ώρες οι σοροί των δύο μεταναστών (ενός άνδρα και μιας γυναίκας) από το ναυάγιο στη Σάμο έμειναν στον ήλιο,  με τους λιμενικούς να περιμένουν άδεια αλλά και μέσο για να τους μεταφέρουν στο Νοσοκομείο της Σάμου, σύμφωνα με τη Σαμιακή Γνώμη, ενώ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας τα γραφεία τελετών του νησιού αρνούνταν να τις παραλάβουν, αφού ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα έξοδα των κηδειών του ναυαγίου της 5ης Μαΐου. Τελικά μεταφέρθηκαν με όχημα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμου το οποίο όμως είναι ανασφάλιστο και χωρίς πινακίδες. Σημειώνεται πως οι έρευνες για τον εντοπισμό ακόμη περίπου 20 μεταναστών που αγνοούνται μετά το ναυάγιο έξω από το Καρλόβασι Σάμου συνεχίζονται με τις αρχές να εντοπίζουν το Σάββατο τις σορούς δύο ακόμη μεταναστών, ενός άντρα και ενός αγοριού. Τα επιβεβαιωμένα θύματα της νέας τραγωδίας ανέρχονται πλέον σε τέσσερα. 

Ads

Σύμφωνα με την Σαμιακή Γνώμη, ο λιμενάρχης της Σάμου Νίκος Κωνσταντέλλης, για τρεις ώρες, προσπαθούσε να βρει μια λύση, σεβόμενος τη μνήμη των δύο ανθρώπων και αρνούμενος να τους μεταφέρει στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Από την άλλη το ΕΚΑΒ αρνούνταν να παραλάβει τους δύο νεκρούς μετανάστες λόγω της πάγιας αρχής που υπάρχει να μην μεταφέρονται ήδη νεκροί με ασθενοφόρο.

Έτσι ο φαύλος κύκλος μεγάλωνε. Σημειώνεται πως σε παλαιότερη αναφορά, μόλις πριν από δύο μήνες, η δημοτική  αρχή είχε διαβεβαιώσει και τα τέσσερα γραφεία τελετών του νησιού πως υπήρχαν χρήματα στον προϋπολογισμό του δήμου για τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο μέχρι την Παρασκευή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η δημοτική αρχή δεν είχε εξοφλήσει ακόμη αυτά που χρωστούσε (25-30.000€) στα γραφεία τελετών για το ναυάγιο με τους 22 νεκρούς μετανάστες.

Τελικά η λύση δόθηκε από την κινητή μονάδα του παραρτήματος της Ε.Ο.Δ. (Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης) Σάμου, τα μέλη της οποίας μετέφεραν στο νοσοκομείο της Σάμου τις Σωρούς. Ο τραγέλαφος όμως δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα πάντα με τη Σαμιακή Γνώμη το όχημα της κινητής μονάδας της ΕΟΔ, που ανήκει στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Σάμου, κυκλοφορούσε χωρίς πινακίδες, κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, χωρίς ασφάλεια και χωρίς να έχει περάσει ΚΤΕΟ. «Αν συμβεί κάποιο τροχαίο, ποιος θα τρέχει να κρυφτεί», αναφέρει η εφημερίδα σημειώνοντας πως «όλοι κάνουν τα στραβά μάτια».

Ads

Διάσωση δεκαοχτώ μεταναστών στη Σύμη

Το λιμενικό προέβη στη διάσωση 18 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο παιδί, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι της Σύμης. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν σε φουσκωτή λέμβο, να ζητούν βοήθεια, και ορισμένοι έπεσαν στη θάλασσα. Όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης, όπου και συνελήφθησαν.