Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης μετά το ναυάγιο με δύο νεκρούς μετανάστες δέκα ναυτικά μίλια από το Καρλόβασι Σάμου, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι αγνοούνται περίπου 20 άνθρωποι ακόμη. Νεκροί είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα, ενώ έχουν διασωθεί έως τώρα 15 άτομα.

Ads

Στην περιοχή έχουν φτάσει τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Στην όλη επιχείρηση συμμετέχουν και παραπλέοντα πλοία. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

image

Στους αρχικά 13 διασωθέντες από το ελληνικό λιμενικό προστέθηκαν άλλοι δύο τους οποίους περισυνέλεξε τουρκική ακταιωρός. 

Ads

Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο πλήρως εάν υπάρχουν και πόσοι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα του ιστιοφόρου ανέφερε πως στο σημείο που εντοπίστηκαν οι μετανάστες δεν βρέθηκε βάρκα.  Οι διασωθέντες αναφέρουν ότι επέβαιναν σε σκάφους που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια με 37 επιβαίνοντες. Χωρίς να καταλάβουν το πώς συνέβη, το σκάφος ανετράπη και βρέθηκαν όλοι στη θάλασσα.

Οι μετανάστες που έχουν εντοπιστεί μεταφέρονται με πλωτά σκάφη του Λιμενικού και με το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στο λιμάνι της Χίου και στο Βαθύ Σάμου.

Επίσης τα ξημερώματα λιμενικοί διέσωσαν 47 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου και κοντά στο Φαρμακονήσι.

«Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας τη θλίψη του.