Το Tvxs καλεί τους αναγνώστες, τις φίλες και τους φίλους του στην θεατρική παράσταση «ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙ του Σαίξπηρ (Ο βασιλιάς λένε πώς πέθανε)» στο Βυρσοδεψείο, το θέατρο που μας έχει εθίσει στις πιο παρεμβατικές, πολιτικές παραστάσεις. Τώρα τη σκηνή καταλαμβάνει ένα Ελισσαβετιανό δράμα που παίχτηκε μόνο μία φορά στην χώρα μας πριν από 7 δεκαετίες. Εξουσία, διαφθορά, άνοδος και πτώση… Η εκθρόνιση ενός βασιλιά μας αφορά; Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή (χωρίς κλήρωση) με e-mail στο [email protected] (για όσα άτομα επιθυμούν) μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 18.00, αναφέροντας τα στοιχεία τους, για να παρακολουθήσουν την παράσταση στην ειδική μειωμένη τιμή των 10 ευρώ. Η παράσταση για το tvxs.gr θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 20.45.

Ads

 
Αγγλία: 1593. Ο Ριχάρδος ΙΙ και ο Μπόλιμπροκ, καθρέφτες ο ένας του άλλου σ’ ένα θανάσιμο εναγκαλισμό σώμα με σώμα. Ένα αμείλικτο παιχνίδι εξουσίας. Γύρω τους αναρίθμητες παραλλαγές του ίδιου μοτίβου, πρόσωπα όλων των κοινωνικών τάξεων επιδίδονται στον ίδιο αγώνα, καίγονται από την ίδια απληστία.
 
Ελλάδα: 2014. Στο Θέατρο Βυρσοδεψείο ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τους θεατές. Και η βία είναι θέμα ορισμού/αντίληψης. Η διασκευή της Έλλης Παπακωνσταντίνου, αποδιαρθρωμένη, ποιητική, ωμή, επιθετική, σύγχρονη παρασύρει το θεατή στη σκανδαλώδη ιστορία του Ριχάρδου ΙΙ του Σαίξπηρ.

Διαβάστηκε επίσης:
Tvxs Συνέντευξη: Έλλη Παπακωνσταντίνου: Από πολίτες μετατραπήκαμε σε υπηκόους
Ριχάρδος ΙΙ: Μια διαδραστική «ανάγνωση» ενός σαιξπηρικού έργου

 

«Τι καταλύεται πιο εύκολα; Μια σαιξπηρική σκηνή ή το Σύνταγμα;» αναρωτιούνται οι ηθοποιοί της παράστασης που ερμηνεύουν τους ρόλους χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του πολίτη μιας χώρας που ταλανίζεται από το σύνδρομο: «Ο Βασιλιάς λείπει».

Το έργο έχει παιχτεί μόνο μία φορά στην Ελλάδα, πριν από 70 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, με τον Δημήτρη Χορν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ads

Στο επίκεντρο της παράστασης, η Μεγάλη Αφήγηση του Σαίξπηρ. Μεσαίωνας, εδώ και τώρα. Η ηθική του. Οι Μηχανισμοί του. Πίνακες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού ζωντανεύουν, ανοίγοντας το πάντα αναπάντητο ερώτημα της προόδου της Ανθρωπότητας μέσα στον Χρόνο. Οι δομές εξουσίας αλλάζουν;

image

Στοιχεία λαϊκού θεάτρου, μπουρλέσκ, τσίρκου, τραγούδια με μπρεχτική αποστασιοποίηση, αίμα… Οι ηθοποιοί βγαίνουν από το ρόλο τους. Τον σαρκάζουν. Παρατηρούν τον εαυτό τους. Σχολιάζουν το κείμενο του Σαίξπηρ, μάς παροτρύνουν να πάρουμε θέση. Μπορούν, άραγε, οι θεατές να αλλάξουν την Ιστορία;

Η παράσταση κάποια στιγμή γυρνάει (μαζί το κοινό) την πλάτη της στον Σαίξπηρ μέσα από τραγούδια που έχουμε χορέψει και φράσεις που όλοι έχουμε κάποια στιγμή ψιθυρίσει… 

 image
Στην παράσταση το στοιχείο του άφυλου και του ερμαφρόδιτου υπογραμμίζεται καθώς οι ρόλοι ερμηνεύονται από ηθοποιούς του αντίθετου φύλου. Τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν 30 ρόλους επί σκηνής σε μια σκυταλοδρομία ερμηνείας. Το κείμενο… ένας ποταμός που μιλάει για το σήμερα.

Ο βασιλιάς, λένε πώς πέθανε.
Δε μένουμε. Στον τόπο μας ξεράθηκαν
όλες οι δάφνες, και μετεωρίτες τ’ ουρανού
κάνουν τ’ ασάλευτα άστρα να τρομάζουν.
Προφήτες με πρόσωπα σβησμένα
ψιθυρίζουν γι’ απαίσιες αλλαγές.
Οι πλούσιοι περπατούν θλιμμένοι, ενώ οι φαύλοι
χορεύουν και πηδούν –
εκείνοι, από φόβο μήπως χάσουν
αυτό που τώρα χαίρονται, και οι άλλοι
ελπίζοντας πώς έχουν να κερδίσουν
με την βία και τον πόλεμο…
Οι πατριώτες μας έχουν όλοι φύγει.
 

INFO
ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΙΙ του Σαίξπηρ
(Ο βασιλιάς λένε πώς πέθανε)
Θέατρο Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός
Παραστάσεις: Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη στις 20.45
Διάρκεια 2 ώρες

 
Συντελεστές
 
Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Σύλληψη/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
 
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελέτης Ηλίας, Βάλια Παπαχρήστου, Αγλαΐα Παππά, Adrian Frieling
 
Μουσική σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πάνος Σβολάκης, Ρωμανός Σιμωνετάτος
 
Σκηνικά/Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Βοηθοί Σκηνικών/Κοστουμιών: Μελίνα Λούρου, Ανθή Μαλάκη, Βάσια Σταματελοπούλου
 
Κατασκευές: Σπύρος Δουκέρης, Kamel Boussahsah
Φωτισμοί: Adrian Frieling
Φωτογραφίες: Alex Kat
Προβολές: Παναγιώτης Λαμπής
Παραγωγή: ΟΔC