Ένα ψυχολογικό θρίλερ για τον πόνο, την εκδίκηση και τη συγχώρεση με ήρωες μια μια μητέρα που έχασε τη 10χρονη κόρη της, μια ψυχίατρο και ένα σίριαλ κίλερ.

Ads

Το πολυβραβευμένο Frozen της Βρετανής Bryony Lavery, υποψήφιο για το βραβείο Toni καλύτερου θεατρικού έργου το 2004, παρουσιάζεται στο θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Η Έφη Μουρίκη, στο ρόλο της Νάνσι Σέρλι, της γυναίκας που παλεύει με την απώλεια του παιδιού της μας μιλάει για τη δύναμη του θυμού και της συγνώμης.

Σε μια εποχή «παγωμένη» το Frozen  μπορεί να είναι το αντίδοτο;

Ads

«Πάντα ένα έργο τέχνης είναι αντίδοτο σε κάθε εποχή. Πόσο μάλλον σε μια «παγωμένη εποχή.»

Βγαίνοντας από την παράσταση νιώθατε πιο ζεστά;

«Η ερμηνεία ενός ρόλου ξορκίζει όλους τους εφιάλτες της καθημερινότητας και οδηγεί στην κάθαρση.»

Όταν το διαβάσατε τι σκεφθήκατε;

«Βαθιά γνώση της ανθρώπινης ύπαρξης, ρεαλισμός και ποίηση για ένα τόσο ευαίσθητο και ακραίο θέμα.»

Έργο γραμμένο το 1998. Τι θα άλλαζε σήμερα; Η εποχή, η χώρα, οι συγκυρίες πόσο καθοριστικές είναι;

«Ο κόσμος μας μοιάζει με ένα θεατρικό έργο που έχει γραφτεί πριν από πολλά χρόνια και που κάθε φορά παριστάνεται από διαφορετικούς ηθοποιούς και με διαφορετική σκηνοθετική ματιά. Η εποχή, η περιοχή, οι συγκυρίες αλλάζουν αλλά οι ήρωες και το έργο παραμένει το ίδιο.»

Ο θυμός είναι από τα πράγματα που με πυροδοτούν. Είναι ένα θαυμάσιο καύσιμο». υποστηρίζει η Bryony Lavery. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Ο θυμός δεν είναι δευτερογενές συναίσθημα αλλά πρωτογενές. Έχει την ίδια ηλικία με την ανθρωπότητα. Ο θυμός αποτέλεσε ένα από τα κύρια συστατικά για μεγάλες επαναστάσεις και ιστορικές αλλαγές.»

Όταν έγραφε το έργο η συγγραφέας η μητέρα της πέθανε στο νοσοκομείο, όπως η ίδια αποκάλυψε κάτι πήγε στραβά, αλλά προς έκπληξη της δεν οργίστηκε. Κατάλαβε πως οι γιατροί είχαν κάνει κάποιο λάθος. Και έτσι άρχισε να ενδιαφέρεται για την έννοια της συγχώρεσης.
«Η συγχώρεση είναι ένα δώρο που παίρνεις. Δεν μπορείς ν’ αποφασίσεις συνειδητά να συγχωρέσεις» είχε σχολιάσει. Πώς θα αντιμετωπίζατε κάτι παρόμοιο; Τι είδους δώρο είναι για εσάς η συγχώρεση;

«Βεβαίως και έχω αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο και ανακάλυψα ότι μονάχα μέσα από την συγχώρεση μπόρεσα να αισθανθώ γαλήνη. Η συγχώρεση είναι ένα μοναδικό δώρο όταν έχουμε βρεθεί στον ίλιγγο των αρνητικών συναισθημάτων μας, είτε είμαστε από την μεριά του θύτη είτε του θύματος.»

image

Κατά τον Μαχάτμα Γκάντι «Ο αδύναμος ποτέ δεν συγχωρεί, η ικανότητα της συγχώρεσης είναι προσόν του δυνατού»
Συμφωνείτε;

«Ο Γκάντι είναι από τους σπάνιους και δυνατούς ανθρώπους που κατόρθωσε να κάνει πράξη τη θεωρία του. Άρα μόνο βαθιά γνώση μπορεί να κρύβει αυτή η φράση του.»

Είσαστε δυνατός άνθρωπος;

«Όπως κάθε άνθρωπος υπάρχουν φορές που έχω αισθανθεί δυνατή και κάποιες άλλες αδύναμη. »

Και βέβαια άλλο πράγμα να συγχωρέσεις το δολοφόνο ενός παιδιού/ του παιδιού σου. Πόσο δυνατός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος για να το κάνει;

«Μέσα από την ηρωϊδα που ερμηνεύω κατανοώ πώς χρειάζεται τεράστια δύναμη. Η ίδια η ζωή μας έχει αποδείξει πώς υπήρξαν άνθρωποι που έδειξαν οίκτο για τον δολοφόνο του παιδιού τους. Ίσως να μην αθώωσαν την πράξη αλλά μπόρεσαν να τον συγχωρέσουν. Η επιστήμη έχει την ικανότητα να εξηγεί το ακατανόητο.»

Η γενναιότητα της για μια καινούργια αρχή, μας δείχνει πώς τα συντρίμμια πρέπει να γίνουν τα θεμέλια μιας άλλης ηθικής πιο βαθιάς και ουσιαστικής, που θα φωτίζει με άπλετο φως έναν γκρίζο αβέβαιο ουρανό» έχετε πει για την ηρωίδα σας. Θα μπορούσατε να το πείτε και εκτός θεάτρου; το βλέπετε εφικτό;

«Αναμφιβόλως. Για να είναι όμως εφικτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο δύσκολη κι αν είναι μια κατάσταση πάντα υπάρχει κάποια λύση. Φτάνει να το πιστέψει κανείς και να το πάρει απόφαση.»

image

Συμμερίζεστε την άποψη οτι «δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς τη συγχώρεση»;

«Όταν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε κλεινόμαστε στον εαυτό μας, καταφεύγουμε στις εμμονές με αποτέλεσμα να συντρίβουμε οποιαδήποτε εξέλιξη. Αλλά αυτό που συντρίβουμε τελείως είναι ο ίδιος μας εαυτός.»

Την έχετε δει να γίνεται πράξη;

«Βεβαίως.»

Γιατί  υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι όλα δεν συγχωρούνται, ούτε πρέπει- γιατί ούτε έτσι υπάρχει εξέλιξη. Ότι πρέπει να θυμόμαστε για να προχωράμε, ότι άλλο δεν εκδικούμαι, άλλο συγχωρώ και άλλο ξεχνάω.

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο όν που έχει την γνώση του θανάτου. Αυτή η γνώση δεν τον ακινητοποιεί αλλά αντιθέτως είναι η αιτία της ορμής του και της εξέλιξης του. Η γνώση ή η μνήμη μπορεί να γίνει το όπλο μας για να προχωράμε μπροστά. Αυτό είναι το όφελός μας.»

Πληροφορίες
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

«FROZEN»
της Bryony Lavery

Υπάρχει οίκτος για έναν κατά συρροή δολοφόνο παιδιών; Μπορεί μια μάνα να συγχωρέσει τον δολοφόνο του παιδιού της; Μπορεί μια ψυχίατρος να μας οδηγήσει μέσα από επιστημονικά μονοπάτια στην κατανόηση της παθολογίας ενός κατά συρροή δολοφόνου;
Πώς αντέχουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι και ξεπερνούν τον πόνο τους; Η δύναμη της συγχώρησης είναι το κλειδί; Η μήπως φοβούνται μην παραδοθούν εντελώς στην οργή, την εκδίκηση και την οδύνη;
Το Frozen είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που αποτελείται από τρία πορτραίτα: Ενός σήριαλ κίλερ, μιας δικαστικής ψυχιάτρου και μιας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αννίτα Δεκαβάλλα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σωτήρης Χατζάκης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Έρση Δρίνη
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Κωνσταντίνος Κυριακού

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Σωτήρης Χατζάκης, Έφη Μουρίκη, Δέσποινα Κούρτη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 20:00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο (ισχύει για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ): 12 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα

Θέατρο Από Μηχανής: Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210.5232097