Από την κόλαση μιας ιρακινής φυλακής στα γκέτο της μετανάστευσης και από εκεί στην εγκληματικότητα και τελικά στην επιτυχημένη μουσική καριέρα στη Γερμανία. Η συναρπαστική ιστορία του διάσημου ράπερ Xatar, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Φατίκ Ακίν στη νέα του ταινία. Το «Χρυσάφι του Ρήνου» πραγματοποιεί την πανελλήνια πρεμιέρα του στο 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, παρουσία τόσο του σκηνοθέτη, όσο και του μουσικού.

Ads

Η διαδρομή του Xatar, ενός ράπερ που έγινε διάσημος στη Γερμανία σκαρφαλώνοντας από το γκέτο στην κορυφή των μουσικών charts, είναι μια δραματική περιπέτεια.

Από την κόλαση μιας φυλακής στο Ιράκ, ο Γκιγουάρ (όπως είναι το κατά κόσμον όνομά του) έφτασε στη Γερμανία με την οικογένειά του σε παιδική ηλικία, στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα και προσγειώθηκε στα χαμηλά της κοινωνικής κλίμακας, περιτριγυρισμένος από ευκαιρίες αλλά και πολλά περισσότερα εμπόδια.

image

Ads

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον βλέπουμε να μεταμορφώνεται από μικροεγκληματίας σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών – μέχρι που εξαιτίας του χάνεται ένα σημαντικό φορτίο του εμπορεύματος. Έτσι, προκειμένου να τακτοποιήσει τα χρέη του με το καρτέλ, ο Γκιγουάρ σχεδιάζει μια ληστεία χρυσού.

Ο πολύπειρος Φατίχ Ακίν επιστρέφει και επιλέγει να αφηγηθεί την – απίστευτη κι όμως αληθινή – ιστορία ενός σταρ της χιπ χοπ σκηνής που από πρόσφυγας έγινε γκάνγκστερ και στη συνέχεια μουσικός.

Βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Hajabi, το «Χρυσάφι του Ρήνου» είναι γεμάτο με σκηνές που σε αφήνουν άναυδο: στιγμές μιας ζωής τόσο συναρπαστικά μυθιστορηματικής που καθώς την παρακολουθείς αναγκάζεσαι να παραδεχτείς πως έπρεπε να γίνει ταινία. Κι ευτυχώς, είναι ο Φατίχ Ακίν που επέλεξε να την κάνει.

image

Ο Φατίχ Ακίν γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1973 στο Αμβούργο, από Τούρκους γονείς. Σπούδασε οπτικές επικοινοινωνίες στη σχολή Καλών τεχνών του Αμβούργου, απ’ όπου κι αποφοίτησε το 2000. Το 1995, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Sensin – You’re The One!», η οποία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Αμβούργο. Η δεύτερη μικρού μήκους του, ήταν το «Weed» του 1996.

Αφού γύρισε δύο μικρού μήκους ταινίες, κατάφερε να κάνει επιτυχία με το ντεμπούτο του «Ακαριαίο χτύπημα ή Βαθιά, κοφτά, ανθρώπινα». Η διεθνής αναγνώριση ήρθε με το μελόδραμα «Μαζί ποτέ», για το οποίο κέρδισε την Χρυσή Άρκτο και τα βραβεία καλύτερης ευρωπαϊκής και καλύτερης γερμανικής ταινίας. Κατέγραψε την πολυμορφία της μουσικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης με τον «Ήχο της Πόλης», ενώ η επόμενη ταινία του, «Η άκρη του ουρανού», κέρδισε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες το 2007.

Η ταινία «Το Χρυσάφι του Ρήνου / Rheingold» του Φατίχ Ακίν πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμβούργου. Η πανελλήνια πρεμιέρα του θα γίνει στο πλαίσιο του 63ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα «Ειδικές Προβολές», παρουσία του δημιουργού, ενώ θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες κινηματογραφικές, σε διανομή της εταιρείας Rosebud.21.

Διαβάστε Επίσης:

image

Το Χρυσάφι του Ρήνου / Rheingold
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Σενάριο: Fatih Akin
Πρωταγωνιστούν: Emilio Sakraya, Kardo Razzazi, Mona Pirzad, Arman Kashani, Hüseyin Top, Sogol Faghani
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Rainer Klausmann
Μοντάζ: Andrew Bird
Ήχος: Michel Schöpping
Μουσική: Giwar Hajabi aka Xatar
Κοστούμια: Katrin Aschendorf
Μακιγιάζ: Maike Heinlein
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Ολλανδία, Μαρόκο, Μεξικό
Διάρκεια: 138 λεπτά
Προβάλλεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιείται από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, σε φυσικούς χώρους και online. Στο 63ο ΦΚΘ προβάλλονται 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, 93 ταινίες παρουσιάζονται και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

image

Τo Φεστιβάλ υποδέχεται την πολυσύνθετη, λαμπερή και πάντα τολμηρή στις επιλογές της, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, «Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Μικαέλ Ερς. Επίσης, το παρών θα δώσει και ο παλιός και αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, «Το Χρυσάφι του Ρήνου».   

Διαβάστε Επίσης: