Με σπουδαίες ταινίες μας αποχαιρετά το 2015, καθώς δίνει τη θέση του στο νέο έτος. Το 2016 μας υποδέχεται με πέντε καινούργια φιλμ στις κινηματογραφικές αίθουσες, εκ των οποίων ξεχωρίζει η «Σιωπηλή Δολοφόνος» του Χου Χσιάο Χσιέν – μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες της χρονιάς. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν τόσο το «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι, όσο και η νέα δημιουργία των αδερφών Ταβιάνι, «Θαυμάσιος Βοκάκιος».

Ads

«Η Σιωπηλή Δολοφόνος» (The Assassin / Nie yin niang – 2015) του Χου Χσιάο Χσιέν (Ταϊβάν, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Γαλλία)

image

Στην Κίνα του 9ου αιώνα, μια καλόγρια απαγάγει ένα δεκάχρονο κορίτσι με σκοπό να τη μυήσει στις πολεμικές τέχνες και να την μετατρέψει σε ψυχρή δολοφόνο. Απώτερος στόχος η πάταξη της διαφθοράς. Όταν αποτύχει σε μία από τις αποστολές της, θα σταλεί πίσω στη γενέτειρα της για να σκοτώσει τον άντρα που προοριζόταν να παντρευτεί. Μετά από 13 χρόνια εξορίας, πρέπει να αντιμετωπίσει την οικογένεια της, τις αναμνήσεις της και τα καταπιεσμένα της συναισθήματα. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον άντρα που αγαπά και τον ιερό σκοπό που πλέον υπηρετεί.

Ads

Η νέα ταινία του καταξιωμένου Κινέζου δημιουργού (Three Times – 2005, Flight of the Red Balloon – 2007), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές, Τζόελ και Ίθαν Κοέν, ήταν οι πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και παρέδωσαν το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Χου Χσιάο Χσιέν.

Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Η πιο ώριμη δημιουργία, ενός καταξιωμένου σκηνοθέτη, είναι ένα μαγικό ταξίδι που προκαλεί και αποπλανεί τον θεατή, χάρις στην αισθητική της τελειότητα. Η «Σιωπηλή Δολοφόνος» μετατρέπει το παραδοσιακό είδος της ταινίας πολεμικών τεχνών σε εκστατικής δύναμης ποίηση. Το φορμαλιστικό στολίδι του Ταϊβανέζου δημιουργού, είναι το πρώτο μετά από επταετή απουσία από τα πλατό.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 15 ταινίες που ξεχωρίζουν στις Νύχτες Πρεμιέρας
Οι καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του 2015

«Brooklyn» (2015) του Τζον Κρόουλι (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Καναδάς)

image

Το «Brooklyn» είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Έιλις (Σαουάρς Ρόναν) τη δεκαετία του ’50, που μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου – αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω – βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι (Έμορι Κοέν). Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Έιλις βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Τζιμ (Ντόμναλ Γκλίσον) να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Έιλις βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

H ταινία «Brooklyn» (2015) του Τζον Κρόουλι, διηγείται την περιπέτεια μιας Ιρλανδής μετανάστριας, τη δεκαετία του ’50, που από το απομονωμένο χωριό της στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, ξεκινά μια νέα ζωή στο Μπρούκλιν. Το σενάριο υπογράφει ο Νικ Χόρνμπι, ενώ το στόρι στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν. Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο η νεαρή ηθοποιός Σαουάρς Ρόναν (υποψήφια για Όσκαρ ‘Β Γυναικείου με το φιλμ «Atonement» του 2007), που με αυτή την ερμηνεία της κέρδισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Ά Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα. Δίπλα της στέκονται επάξια οι ταλαντούχοι, Έμορι Κοέν (Four – 2012) και Ντόμναλ Γκλίσον (Frank – 2014, Ex Machina – 2015).

«Υπήρχαν πάντα αυτού του είδους οι ιστορίες που μιλούν για την ιστορία μας και τα βιώματά μας. Αυτό κάνουμε και σ’ αυτήν την ταινία. Το να δώσεις μια ιστορία με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφορά πάρα πολύ κόσμο, ιδωμένη μέσα από μια γυναικεία σκοπιά, ήταν κάτι συναρπαστικό για μένα.» – Τζον Κρόουλι

Διαβάστε επίσης:
Με το «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι ολοκληρώνεται το 28ο Πανόραμα
Οι υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες

«Θαυμάσιος Βοκάκιος» (Maraviglioso Boccaccio / Wondrous Boccaccio – 2015) των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (Ιταλία, Γαλλία)

image

Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών φεύγουν από την πόλη προς την ύπαιθρο με την ελπίδα να ξεφύγουν από την μαύρη πανούκλα που μαστίζει την Ευρώπη αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό. Για να αποσπάσουν την προσοχή τους από την τραγωδία που τους περιβάλει, λένε ο ένας στον άλλο ιστορίες, μία κάθε μέρα, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ως θέμα τους την απαγορευμένη αγάπη. Από το παραμύθι των έκλυτων ερωτοτροπιών ενός μοναστηριού έως την διασκεδαστική και ειρωνική ιστορία ενός ζωγράφου που πιστεύει ότι είναι αόρατος. Ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση.

Εμπνευσμένοι από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες που περιλαμβάνονται στο κλασσικό αυτό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών. Εκθαμβωτικά πολύχρωμο, με απρόβλεπτες και συναρπαστικές μουσικές επιλογές, μια ακαταμάχητη και σοφή κωμωδία για την τέχνη της αφήγησης και για το ανεκτίμητο καταφύγιο που αποτελεί η φαντασία μας ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

«Λέμε αυτές τις ιστορίες, ελεύθερα εμπνευσμένες από «Το Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, γιατί θέλουμε να αναλάβουμε την πρόκληση: να φέρουμε σε αντιπαράθεση τα χλωμά χρώματα της πανούκλας – η οποία τότε, όπως και τώρα και σε διάφορες μορφές, είναι παντού – με τα διάφανα χρώματα του έρωτα, της ευρηματικότητας, της ποίησης. Βάζουμε αυτή την πρόκληση στα χέρια δέκα νέων, επτά γυναικών και τριών αντρών, οι οποίοι θα πάρουν δύναμη μέσα από τον σχηματισμό μιας μικρής κοινότητας κοντά στη φύση, με φραγκισκανικούς κανόνες, όπως το να φτιάχνουν το δικό τους ψωμί. Μια επιλογή απλότητας που τους επιτρέπει να κοιτάξουν και να διεισδύσουν στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων περιπετειών, με τη δύναμη της φαντασίας.» – Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία των αδερφών Ταβιάνι: «Wondrous Boccaccio»
Κερδίστε προσκλήσεις για τη νέα ταινία των αδερφών Ταβιάνι: «Θαυμάσιος Βοκάκιος»

Κυκλοφορούν επίσης:
«Ο Μικρός Πρίγκηπας» (The Little Prince – 2015) του Μαρκ Όσμπορν (Γαλλία)

image

Ανακαλύψτε ξανά μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες, με πρωταγωνίστρια Το Μικρό Κορίτσι, που η αγχωτική μητέρα του το προορίζει για το καλύτερο κολλέγιο της πόλης. Μόνη του διέξοδος είναι ο εκκεντρικός και καλόκαρδος γείτονας, ο Αεροπόρος, που την ξεναγεί σ’ έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα. Εκεί ξεκινά το μαγικό και συναισθηματικό ταξίδι του στο σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα. Εκεί ανακαλύπτει ξανά την παιδικότητα του και μαθαίνει ότι δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.

Το εμβληματικό βιβλίο του Αντουάν Σαιντ-Εξιπερί, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Hans Zimmer. Ο σκηνοθέτης Μαρκ Όσμπορν (Kung-Fu Panda), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Μικρός Πρίγκιπας μου έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξω μέσα μου και να βρω μια πολύ προσωπική ιστορία που θα μπορούσα να την κάνω ταινία, αποτίοντας φόρο τιμής σ’ αυτό το καταπληκτικό λογοτεχνικό έργο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα έκανα μια κινηματογραφική προσαρμογή και η συγκεκριμένη νομίζω ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω μια μη παραδοσιακή, όχι πιστή διασκευή. Μοιάζει περισσότερο μ’ έναν φόρο τιμής

«Στην Καρδιά της Θάλασσας» (In the Heart of the Sea – 2015) του Ρον Χάουαρντ (Η.Π.Α., Αυστραλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς)

image

Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό της Νέας Αγγλίας, Έσεξ, δέχτηκε επίθεση από κάτι που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει: μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Η αληθινή, ανθρώπινη τραγωδία θα ενέπνεε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του, «Μόμπι Ντικ». Το βιβλίο όμως, θα διηγούνταν τη μισή μόνο ιστορία. Η ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας» θα μας αποκαλύψει την οδυνηρή κατάληξη αυτής της συνάντησης, καθώς το πλήρωμα του πλοίου που καταφέρνει να επιβιώσει, θα φτάσει στα άκρα και θα κάνει το ακατόρθωτο, προκειμένου να μείνει ζωντανό. Έχοντας να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ανέμους, ασιτία, πανικό και απελπισία, οι άνδρες θα φτάσουν να αμφισβητήσουν ακόμη και τις βαθύτερες αντιλήψεις τους, από την αξία της ζωής τους, μέχρι την ηθική της δουλειάς τους, την ώρα που ο καπετάνιος τους, αναζητά τον δρόμο για τη σωτηρία τους και ο πρώτος ύπαρχος του, θέλει να κυνηγήσει και να σκοτώσει την άσπρη φάλαινα.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ρον Χάουαρντ («A Beautiful Mind») σκηνοθετεί την περιπέτεια «Στην Καρδιά της Θάλασσας», βασισμένη στο best seller βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ, σχετικά με την δραματική, αληθινή ιστορία του Έσεξ. Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία, «In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex», κέρδισε το 2000 το National Book Award for Nonfiction και κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο, «Στην Καρδιά της Θάλασσας», από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα.

Η ταινία «Στην Καρδιά της Θάλασσας», είναι μία περιπέτεια με εντυπωσιακά οπτικά εφέ. Αν και στη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας δεν είδαμε την 3D εκδοχή της, ωστόσο φαίνεται εύκολα, ότι η θέαση της με την τρισδιάστατη τεχνολογία, θα χάριζε μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Στο φιλμ πρωταγωνιστεί ο Κρις Χέμσγουορθ («Thor»), ως ο βετεράνος πρώτος αξιωματικός Όουεν Τσέις, ο Μπένζαμιν Γουόκερ («Abraham Lincoln: Vampire Hunter») ως ο άπειρος κυβερνήτης του πλοίου, ο Κίλιαν Μέρφι («The Dark Knight Rises»), ως ο δεύτερος υποπλοίαρχος Μάθιου Τζόι και ο Μπεν Γουίσοου, ως ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ που η έρευνα του στα γεγονότα, 30 χρόνια αργότερα, βοήθησε να έρθει η ιστορία στο φως.