Από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, μας κράτησε συντροφιά με νέες αλλά και κλασσικές δημιουργίες. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την απονομή των βραβείων και την προβολή της νέας ταινίας του Τζον Κρόουλι: «Brooklyn» (2015). Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις αλλά και τις κριτικές μας.

Ads

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, Κινηματογράφοι Ααβόρα και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετατράπηκαν στο απόλυτο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του σινεμά, με περισσότερες από πενήντα (50) ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες μας χάρισαν αξιόλογες εμπειρίες θέασης.

Η αυλαία του Φεστιβάλ, θα πέσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 21:00 στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, με την πρώτη προβολή ενός φιλμ που είχε εντυπωσιάσει στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς: “Brooklyn” του John Crowley.

image

Ads

Όπως κάθε χρόνο, της προβολής θα προηγηθεί η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, στην οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία του 28ου Πανοράματος. Τρεις κριτικές επιτροπές θα επιλέξουν τις νικήτριες ταινίες, από τις συνολικά 12 που συμμετείχαν στο φετινό Διαγωνιστικό Τμήμα. Τέλος, στην τελετή, θα βραβευθούν με το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ, ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος και ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.

image

H ταινία «Brooklyn» (2015) του Τζον Κρόουλι, διηγείται την περιπέτεια μιας Ιρλανδής μετανάστριας, τη δεκαετία του ’50, που από το απομονωμένο χωριό της στη νοτιοανατολική Ιρλανδία, ξεκινά μια νέα ζωή στο Μπρούκλιν. Το σενάριο υπογράφει ο Νικ Χόρνμπι, ενώ το στόρι στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν.

«Υπήρχαν πάντα αυτού του είδους οι ιστορίες που μιλούν για την ιστορία μας και τα βιώματά μας. Αυτό κάνουμε και σ’ αυτήν την ταινία. Το να δώσεις μια ιστορία με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφορά πάρα πολύ κόσμο, ιδωμένη μέσα από μια γυναικεία σκοπιά, ήταν κάτι συναρπαστικό για μένα.» – Τζον Κρόουλι

image

Το μόνο που έχει να περιμένει από τη ζωή της η Έιλι (Σέρσε Ρόναν) είναι τον ατέρμονο κακό καιρό, το κουτσομπολιό στο μαγαζί της γωνίας και έναν καλό γαμπρό. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία αναχωρεί για να ζήσει το μεγάλο όνειρο στο Μπρούκλιν. Εκεί θα γνωρίσει έναν νέο λαμπερό κόσμο, αλλά και τον έρωτα, στο πρόσωπο του νεαρού Τόνι (Έμορι Κοέν).

Μια οικογενειακή τραγωδία θα την φέρει πίσω στην Ιρλανδία, όπου θα γνωρίσει τον Τζιμ (Ντόμναλ Γκλίσον), ο οποίος θα την ερωτευτεί. Η Έιλις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο χώρες και δύο άνδρες, ανάμεσα στο καθήκον και την πραγματική αγάπη.

image

«Ήταν μεγάλη η έκπληξη για μένα όταν ανακάλυψα πόσα παιδιά στέλνονταν στο εξωτερικό εκεί την εποχή, αλλά και νωρίτερα. Υπήρχαν δεκάχρονα που τα έδιωχναν χρόνια πριν και τα έστελναν σε μέλη της οικογένειας ή σε συγγενείς σε χώρες του εξωτερικού. Αυτοί είχαν φτιάξει εκεί τη ζωή τους.» – Σέρσε Ρόναν

Η Ρόναν έχει δώσει ηχηρό κινηματογραφικό παρών μέσα από τις ταινίες «Ξενοδοχείο Grand Budapest», «Απόδραση από την Χαμένη Πόλη», «Παραδεισένια Οστά» και «Εξιλέωση». Γι’ αυτή μάλιστα την ταινία του Τζο Ράιτ, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου το 2007, όταν ήταν μόλις 13 ετών.

image

H ταινία «Brooklyn» (2015) του Τζον Κρόουλι, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιανουάριο στο φεστιβάλ Σάντανς, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, ανάμεσά τους σε αυτό του Τορόντο (Σεπτέμβριο) της Νέας Υόρκης (Οκτώβριο) και του Λονδίνου (Οκτώβριο).

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

Το αναλυτικό, και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε .pdf