Οι πολιτικές εξελίξεις, όπως λογικά αναμενόταν, επηρεάζουν και την εγχώρια διανομή της πρώτης κινηματογραφικής εβδομάδας του Ιουλίου. Η πλειοψηφία των εταιρειών αποφάσισαν να μεταβάλουν το πρόγραμμα τους και να αναβάλλουν την έξοδο στις αίθουσες των ταινιών που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα. Εξαίρεση αποτελεί η δραματική, ερωτική κομεντί «Σχέση 5 με 7» που θα κυκλοφορήσει κανονικά. Ενώ στις επανεκδόσεις της εβδομάδας, ξεχωρίζει το φιλμ, «Πιο Δυνατός Απ’ Τον Διάβολο» (Beat the Devil – 1953) του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Χιούστον, με τον Χάμφρει Μπόγκαρτ και την Τζίνα Λολομπριτζίντα.

Ads

Πέρα όμως από τις ταινίες που κυκλοφορούν στις κινηματογραφικές αίθουσες, αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα ξεκινάει η όγδοη (και τελευταία) εβδομάδα του Ταινιοράματος για το 2015 – από την Πέμπτη 2 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 8 Ιουλίου – με τη σκυτάλη να παίρνουν σπουδαία αφιερώματα: στον Ατόμ Εγκογιάν, στον Λουκίνο Βισκόντι, στον Ρομάν Πολάνσκι, αλλά και στην Ιταλική Σάτιρα. Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό Αφιέρωμα:

Ταινιόραμα 2015: Οι προτάσεις μας για την 8η εβδομάδα προβολών

Ενώ και στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Μέγαρο Μουσικής, ενώνουν τις δυνάμεις και μας προτείνουν την πιο δροσερή πρόταση εξόδου για το καλοκαίρι. Με τον τίτλο «Σινεμά με Θέα», προβάλλονται έξι ταινίες οι οποίες ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό την τελευταία τετραετία. Πιο συγκεκριμένα:

Ads

Σινεμά με Θέα και οι «Άθικτοι» συναντούν την «Τέλεια Ομορφιά»

Η Επανέκδοση της Εβδομάδας:
«Πιο Δυνατός Απ’ Τον Διάβολο» (Beat the Devil – 1953) του Τζον Χιούστον (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Ένα ζευγάρι τυχοδιωκτών (Χάμφρει Μπόγκαρτ – Τζίνα Λολομπριτζίντα) συνοδευόμενο από μια συμμορία απατεώνων (Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Πίτερ Λορ, Ivor Barnard, Marco Tulli), που το εκβιάζει για κάποιον άγνωστο λόγο, περιφέρονται μάλλον ασκόπως σε μία παραθαλάσσια ιταλική πόλη έως ότου επισκευαστεί το πλοίο που θα τους μεταφέρει στην βρετανική Αφρική όπου ελπίζουν να υφαρπάξουν γη πλούσια σε ουράνιο. Κατά την διάρκεια της αναμονής τους συναντούν ένα ακόμη ζευγάρι (Τζένιφερ Τζοουνς – Edward Underdown) εντελώς αταίριαστο και αρκετά περίεργο. Τα δύο ζευγάρια ερωτεύονται χιαστί και μέχρι το τέλος της ταινίας ο θεατής προσπαθεί να καταλάβει ποιος στην πραγματικότητα έχει ξεγελάσει ποιόν…

Πρόκειται για μία ευφάνταστη παρωδία καταστάσεων, με στοιχεία νουάρ, σκηνοθετημένη από τον κορυφαίο Αμερικανό σκηνοθέτη, Τζον Χιούστον, ο οποίος μαζί με τον Τρούμαν Καπότε προσάρμοσαν το σενάριο, βασιζόμενοι σ’ ένα μυθιστόρημα του Τζέιμς Χέλβικ. Στους γυναικείους ρόλους, συναντάμε τις εντυπωσιακές, Τζένιφερ Τζοουνς και Τζίνα Λολομπριτζίντα, ενώ αντίστοιχα στους ανδρικούς ρόλους, πρωταγωνιστούν τρεις ηθοποιοί που έχουν γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία στην μεγάλη οθόνη: ο  Χάμφρει Μπόγκαρτ, ο Ρόμπερτ Μόρλεϊ και ο Πίτερ Λορ.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και στη θρυλική «Καζαμπλάνκα»

Κυκλοφορούν επίσης:
«Σχέση 5 με 7» (5 to 7 – 2014) του Βίκτορ Λέβιν (Η.Π.Α.) με πρωταγωνιστές τους: Αντόν Γιέλτσιν, Μπερενίς Μαρλό, Λάμπερ Ουίλσον, Ολίβια Θέρλμπι, Γκλεν Κλόουζ και Φρανκ Λανγκέλα.

image

Μια τυχαία συνάντηση στους δρόμους του Μανχάταν θα φέρει τον εικοσάρη επίδοξο συγγραφέα Μπράιαν (Αντόν Γιέλτσιν) σε μια παθιασμένη ερωτική σχέση με μια εντυπωσιακή Γαλλίδα (Μπερενίς Μαρλό), η οποία όμως είναι παντρεμένη και μπορεί να τον συναντά για σύντομα ερωτικά ραντεβού, σε ξενοδοχεία, μόνο μεταξύ 5 και 7. Κι ενώ ο Μπράιαν λαχταρά τη γυναίκα των ονείρων του για περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα, αρχίζει να μαθαίνει σημαντικά πράγματα για τη ζωή και τον έρωτα.

Ο Βίκτορ Λέβιν – σεναριογράφος και παραγωγός του πολυβραβευμένου «Mad Men» – σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Πρόκειται για μία χαμηλών τόνων δραματική, ερωτική κομεντί με προβλέψιμο σενάριο, αλλά με καλό καστ στους δεύτερους ρόλους, όπου συναντάμε την υποψήφια για έξι Όσκαρ, Γκλεν Κλόουζ (The Big Chill – 1983), καθώς και τον Φρανκ Λανγκέλα – υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου, στην ταινία “Frost / Nixon” του 2008.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο, αποτελείται από τον νεαρό Αμερικανό ηθοποιό, Ρωσικής καταγωγής, Αντόν Γιέλτσιν – Terminator Salvation (2009), Star Trek Into Darkness Star Trek Into Darkness (2013) – και την εντυπωσιακή Γαλλίδα, Μπερενίς Μαρλό, γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της το 2012, στο “Skyfall”.