Πιστό στο ραντεβού του, με όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, το κλασσικό και διαχρονικό πλέον Ταινιόραμα, επέστρεψε και φέτος στον Κινηματογράφο Άστυ από την Ama Films, μέσα από 168 επιλεγμένες ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν σε διάστημα 56 ημερών. Το κοινό είχε και πάλι την ευκαιρία να δει στην μεγάλη οθόνη σπουδαίες δημιουργίες της Έβδομης Τέχνης. Στο Tvxs.gr παρακολουθήσαμε από κοντά τη διοργάνωση και παρουσιάζουμε σήμερα αναλυτικά, την όγδοη και τελευταία εβδομάδα προβολών.

Ads

Το Ταινιόραμα ήρθε και το 2015 για να μας ταξιδέψει, μέσα από επιλεγμένες δημιουργίες, εμποτισμένες με τη μαγεία και τη νοσταλγία του φιλμ, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει. Τρεις κόπιες την ημέρα και εκατοντάδες μπομπίνες εβδομαδιαίως, θα μπαινοβγαίνουν στο θρυλικό, σκοτεινό δωματιάκι του κεντρικού κινηματογράφου και θα ανεβοκατέβουν στο σινεφίλ υπόγειο της πλατείας Κοραή. Για μια ακόμη χρονιά, η γιορτή του σινεφίλ στο Άστυ επιμένει και υποδέχεται το κοινό με σπάνιες ταινίες, αλλά και κλασσικά αριστουργήματα.

Στην όγδοη και τελευταία εβδομάδα προβολών – από την Πέμπτη 2 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 8 Ιουλίου – τη σκυτάλη παίρνουν σπουδαία αφιερώματα: στον Ατόμ Εγκογιάν, στον Λουκίνο Βισκόντι, στον Ρομάν Πολάνσκι, αλλά και στην Ιταλική Σάτιρα.

Λουκίνο Βισκόντι

image

Ads

Ο Λουκίνο Βισκόντι (Μιλάνο, 2 Νοεμβρίου 1906 – Ρώμη, 17 Μαρτίου 1976) υπήρξε κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης, τόσο του κινηματογράφου και του θεάτρου, όσο και της όπερας. Ο Βισκόντι κληροδότησε μια εξαιρετική φιλμογραφία που ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς στην Έβδομη Τέχνη, με ταινίες που άφησαν εποχή χάρη στη δραματική τους δύναμη.

«Εμείς είμαστε οι λεοπαρδάλεις και λιοντάρια αυτού του κόσμου κι αυτοί που θα μας αντικαταστήσουν θα είναι τα τσακάλια και τα πρόβατα και μετά όσοι επιβιώσουμε, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, τσακάλια και πρόβατα θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας σαν το αλάτι της γης…» – απόσπασμα από την ταινία «Ο Γατόπαρδος» (1963) του Λουκίνο Βισκόντι

Διαβάστε επίσης:
Λουκίνο Βισκόντι: Ο «Κόκκινος Κόμης» του κινηματογράφου

Ρόμαν Πολάνσκι

image

Ο Ρομάν Πολάνσκι, είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους “Auteur” του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου. Ένας υπηρέτης της 7ης Τέχνης με σπουδαία δείγματα γραφής.

Διαβάστε επίσης:
Ρόμαν Πολάνσκι: Ο “Πιανίστας” της 7ης Τέχνης

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της όγδοης εβδομάδας του Ταινιοράματος 2015, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 2 Ιουλίου – Ημέρα Ατόμ Εγκογιάν
18:00 Exotica
20:00 The Adjuster
22:00 Family Viewing

Παρασκευή 3 Ιουλίου – Ημέρα Λουκίνο Βισκόντι
18:00 Senso
20:00 Μπελίσιμα
22:00 Ο Γατόπαρδος (φωτογραφία άρθρου)

Σάββατο 4 Ιουλίου – Πολιτικό Σινεμά
18:00 Το Κύμα
20:00 Οι Άνδρες με τα Όπλα
22:00 Η Δίκης της Νυρεμβέργης

Διαβάστε επίσης:
Ο Φασισμός στον Κινηματογράφο: «Το Κύμα»

Κυριακή 5 Ιουλίου – Ημέρα Ρομάν Πολάνσκι
18:00 Μαχαίρι στο Νερό
20:00 Οι Πειρατές
22:00 Η Αφροδίτη με τη Γούνα

Διαβάστε επίσης:
«Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα»: Η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι

Δευτέρα 6 Ιουλίου – Ημέρα Θρίλερ
18:00 Διάφανο Δέρμα
20:00 Ομάρ
22:00 Άσε το Κακό να Μπει

Τρίτη 7 Ιουλίου – Ιταλική Σάτιρα
18:00 Διαζύγιο αλά Ιταλικά
20:00 Ατιμασμένη και Εγκαταλελειμμένη
22:00 Αστυνόμος Πέπε

Τετάρτη 8 Ιουλίου – Πέρσες Σκηνοθέτες
18:00 Το Χρώμα του Παραδείσου
20:00 Η Γεύση του Κερασιού
22:00 Το Παρελθόν

Διαβάστε επίσης:
«Το Παρελθόν» (Le Passé) του Ασγκάρ Φαραντί

Το Ταινιόραμα 2015 στο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα) ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 8 Ιουλίου. Υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο των 7 ευρώ, μειωμένο των 6 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Κινηματογράφου Άστυ στο Facebook.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Ταινιοράματος 2015 στο Άστυ, αλλά και να το κατεβάσετε σε μορφή .pdf