Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Κωστής Παπαγιώργης – Ο πιο γλυκός μισάνθρωπος (Cosmote TV, 14.45)

Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2017, για τη ζωή και το έργο του σημαντικού συγγραφέα Κωστή Παπαγιώργη (20 Μαρτίου 1947 – 21 Μαρτίου 2014) που υπογράφει η δημιουργός Ελένη Αλεξανδράκη.

Η ταινία συνθέτει ένα τρυφερό πορτραίτο του σύγχρονου Έλληνα διανοητή και συγγραφέα μέσα από τα βιβλία και τα άρθρα του καθώς και από μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον έζησαν, τον κατανόησαν και τον αγάπησαν. Φίλοι και συγγενείς του, όπως η γυναίκα του, καλλιτέχνες και σημαντικά πρόσωπα της λογοτεχνίας, ανάμεσά τους η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, οι ποιητές Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Γκανάς, ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης, ο δημοσιογράφος Νίκος Φελέκης, ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος και ο δοκιμιογράφος και ποιητής Αντώνης Ζέρβας.

Ads

image

Οι ηθοποιοί Ακύλλας Καραζήσης και Αργύρης Πανταζάρας διαβάζουν κείμενα και αποσπάσματα από τα βιβλία του. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης.

image

Η ταινία βραβεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το εξής σκεπτικό: «Πρόκειται για το μεγάλης κινηματογραφικής ακρίβειας πορτρέτο ενός μοναχικού ανθρώπου και σύγχρονου φιλοσόφου, το οποίο κινείται μακριά από την αγιογραφία. Το φιλμ πετυχαίνει μια εξαιρετική αντιστοίχιση του θέματος με το όλον του σινεμά, εισάγοντας ταυτόχρονα στιβαρούς μυθοπλαστικούς άξονες. Η σκηνοθετική αρτιότητα της Ελένης Αλεξανδράκη συνθέτει όλα τα παραπάνω σε μια ιδιαίτερα απολαυστική ταινία».

50 Liters Life (ΕΡΤ3, 21.10)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018, που εξιστορεί τη χειρότερη ξηρασία στα χρονικά της Νότιας Αφρικής από το 2015 και έως το 2018. Λόγω των ασταθών βροχοπτώσεων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν δραστικά την κατανάλωση νερού, βάζοντας όριο τα 50 λίτρα ανά άτομο ημερησίως.

Παρότι οι εφευρετικές στρατηγικές εξοικονόμησης νερού των πολυμήχανων πολιτών απέδωσαν, το μέλλον αφενός της γεωργίας και αφετέρου των φτωχότερων στρωμάτων παραμένει άγνωστο, γεγονός που προκαλεί εντάσεις.

image

Είναι εφικτό να ζήσει κανείς με 50 λίτρα νερό ημερησίως; Οι πολίτες συνήθισαν την αλλαγή στον τρόπο ζωής και τον περιορισμό στη σπατάλη νερού. Τα μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας που εφαρμόστηκαν στο Κέιπ Τάουν είναι πρωτοφανή.

image

Επί του παρόντος οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν 300 λίτρα ανά άτομο ημερησίως. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση δεν μπορεί πλέον να υποτιμηθεί.
Η όλη κατάσταση στη Νότια Αφρική είναι διδακτική και για άλλες χώρες, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζουν ακόμη πρόβλημα λειψυδρίας.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 14 μέρες στο ERTflix

Οι νύχτες μου μακριά σου (ΕΡΤflix)
 
Ρομαντικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Κίνας 2007 του Γουόνγκ Καρ Γουάι. 
 
Η Ελίζαμπεθ (Νόρα Τζόουνς) μετά από ένα ξαφνικό χωρισμό που την πλήγωσε βαθιά και αφού αναζητήσει την παρηγοριά στα ποιητικά λόγια ενός ιδιοκτήτη μπαρ (Τζουντ Λο), ξεκινάει ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης στην ενδοχώρα της Αμερικής, από τη Νέα Υόρκη στο Μέμφις και από το Λας Βέγκας στην Καλιφόρνια. 

image

Διασχίζοντας τη χώρα συναντάει στο δρόμο της ανθρώπους με πάθη και αδυναμίες (Νάταλι Πόρτμαν, Ντέιβιντ Στράδερν, Ρέιτσελ Γουάιζ) που την οδηγούν να ανακαλύψει πως στην πραγματικότητα η διαδρομή αυτή είναι μέρος της αναζήτησης του εαυτού της αλλά και πως στη ζωή και τον έρωτα ένα αντίο εκτός από τέλος σημαίνει και μια νέα αρχή. Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη δεν είναι πια η ίδια. 

 
Η κάμερα του Γουόνγκ Καρ Γουάι ακολουθεί την ηρωίδα του σε αυτό το road movie στην αμερικανική ενδοχώρα και αφηγείται τη διαδρομή της αυτογνωσίας της σκιαγραφώντας την αμερικανική κουλτούρα. Την εσωτερική περιπλάνησής της υπογραμμίζει η εξαιρετική μουσική της ταινίας που υπογράφει ο διεθνούς φήμης Ιάπωνας συνθέτης Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι.
 
«Οι Νύχτες μου Μακρυά» είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του εμβληματικού σκηνοθέτη από τον Χονγκ Κόνγκ. 
 
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στη ταινιοθήκη της ΕΡΤflix έως τις 31 Ιανουαρίου.

Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο (Mega, 22.00)

Κωμωδία του Νίκου Περάκη, ελληνικής παραγωγής 2005, remake της κλασσικής βραβευμένης ταινίας «Λούφα και Παραλλαγή» (1984) του γνωστού σκηνοθέτη.

image

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια βραχονησίδα κοντά στην Κω τον Αύγουστο του 2003 όταν μια ομάδα φαντάρων καλείται να αντιμετωπίσει μία ελληνοτουρκική κρίση. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν συλλαμβάνουν το πλήρωμα μιας τουρκικής θαλαμηγού που αποβιβάζει στη βραχονησίδα τρεις παράτυπους μετανάστες – ναυαγούς τους οποίους περιέσωσε πλέοντας σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η φρουρά του φυλακίου καταλαμβάνει το σκάφος και αναμένοντας διαταγές άνωθεν υποχρεώνει το πλήρωμα και επιβαίνοντες να αποβιβασθούν και να φιλοξενηθούν στη νησίδα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι η ανιψιά ενός Τούρκου στρατηγού και τέως εστεμμένη καλλονή τοπικών καλλιστείων. 

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ορφέας Αυγουστίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Ρένος Χαραλαμπίδης, Βίκυ Καγιά, Αποστόλης Τότσικας