Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Πριν το Ξημέρωμα (ΕΡΤ 2, 22.00)
Κομεντί, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Αυστρίας – Ελβετίας 1995

image

Η Σελίν, μία Γαλλίδα φοιτήτρια, και ο Τζέσι, ένας νεαρός Αμερικανός, συναντιούνται στο τρένο που αναχώρησε από τη Βουδαπέστη με προορισμό τη Βιέννη. Η τυχαία γνωριμία τους θα οδηγήσει σε μία απρόβλεπτη εξέλιξη, καθοριστική για τη ζωή τους.

Ads

Πρόκειται για την αρχή της ρομαντικής τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ που διήρκησε δύο δεκαετίες. Ένα ταξίδι με προορισμό τον έρωτα ξεκίνησε όταν οι δύο πρωταγωνιστές γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στη Βιέννη, συνεχίστηκε στο Παρίσι όπου ξανάσμιξαν ύστερα από μερικά χρόνια για το «Πριν το ηλιοβασίλεμα» το 2002 και, ως γονείς πλέον, το ολοκλήρωσαν στην ελληνική Μάνη για το «Πριν τα μεσάνυχτα» το 2013.

«Αυτές οι τρεις ταινίες μιλάνε σε όλους, από την εφηβεία ως το τέλος της ζωής. Δεν είναι μόνο για την Generation X. Τώρα πια υπάρχουν και πολλοί νέοι που τους αρέσει η ταινία επειδή βλέπουν τους γονείς τους στον Τζέσι και την Σελίν. Με τους μεγαλύτερους είναι σα να μεγαλώσαμε μαζί. Στην πραγματικότητα, αυτή η τριλογία είναι μια σπουδή στον χρόνο» έχει πει για την ταινία, η οποία βραβεύτηκε με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, η Ζιλί Ντελπί.

  • Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
  • Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ζιλί Ντελπί, Ίθαν Χοκ
  • Πρωταγωνιστούν:  Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί

Αναζητώντας τη Φετινέ (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Ντοκιμαντέρ, κυπριακής παραγωγής 2017

image

Η 19χρονη Πέμπε Μέντες, γεννημένη στην Αυστραλία όπου ζει με τους Τουρκοκύπριους γονείς της, ανακαλύπτει ότι ένα από τα κλαδιά του γενεαλογικού της δέντρου είχε αποκοπεί για να δοθεί ως νύφη σε έναν Άραβα έμπορο, κάτι αρκετά συνηθισμένο -όπως αποδείχθηκε- στην Κύπρο της δεκαετίας του 1930. Επρόκειτο για τη θεία της μητέρας της, αδερφή του παππού της, Φετινέ, για την οποία κανείς ποτέ δεν μιλούσε. Χρόνια αργότερα, έπεσε στα χέρια της το βιβλίο «Οι κόρες μας που είχαν πωληθεί στους Άραβες» της Τουρκοκύπριας συγγραφέα Νερίμαν Καχίτ και αποφασίζει να αναζητήσει τα ίχνη της.

image

Η Φετινέ υποχρεώθηκε να φύγει από την Κύπρο σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών για να παντρευτεί έναν Παλαιστίνιο, χωρίς έκτοτε να δώσει σημεία ζωής. Η θλιβερή ιστορία της, καθώς και άλλες περίπου χιλίων Τουρκοκυπρίων γυναικών οι οποίες παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία κυρίως χωρίς τη θέλησή τους, αναδύονται στην επιφάνεια όταν η Πέμπε αρχίζει την έρευνα για να εντοπίσει την αγνοούμενη θεία της.
Ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν ανοιχτά για τους συγγενείς τους που δόθηκαν, ή πωλήθηκαν, είναι μικρός συγκριτικά με τον πραγματικό αριθμό των νυφών, οι περισσότερες εκ των οποίων πήγαν στην Παλαιστίνη ενώ άλλες κατέληξαν στην Αίγυπτο και τον Λίβανο.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γελίζ Σουκρί
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν, Νίκος Αβρααμίδης
  • Μοντάζ: Σίμον Χέστινγκ, Γελίζ Σουκρί, Έκτωρ Παπαγεωργίου
  • Αφήγηση: Πέμπε Μέντες

Στρέλλα (Cosmote TV, 23.30)
Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 2009

image

Ο Γιώργος αποφυλακίζεται ύστερα από 15 χρόνια για έναν φόνο που διέπραξε στο χωριό του και αποφασίζει να κάνει μία νέα αρχή στην Αθήνα. Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, θέλει να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να αναζητήσει το γιό του, Λεωνίδα, με τον οποίο έχει να μιλήσει από τη μέρα που μπήκε στη φυλακή. Το πρώτο του βράδυ στην Αθήνα διανυκτερεύει σε ένα φτηνό ξενοδοχείο της Ομόνοιας όπου γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη εικοσιπεντάχρονη τρανσέξουαλ πόρνη. Περνούν τη νύχτα μαζί, το πάθος της για ζωή τον συναρπάζει και σύντομα θα ερωτευτούν. Η ζωή όμως του επιφυλάσσει μία τραγική έκπληξη.

image

Η ταινία του Πάνου Κούτρα –«Η επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» (1999), «Αληθινή Ζωή» (2004), «Ξενία» (2014)– έχει χαρακτηριστεί ως η μεγάλη queer στιγμή του ελληνικού σινεμά σε μία τολμηρή παραλλαγή του μύθου του Οιδίποδα. Η πρεμιέρα της  πραγματοποιήθηκε στην 59η Μπερλινάλε του Βερολίνου τον Φεβρουάριο του 2009 και το 2010 τιμήθηκε από την, νεοσύστατη τότε, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με τα βραβεία Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Μακιγιάζ καθώς και με το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την αποκαλυπτική ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού Μίνας Ορφανού.

  • Σημειώστε ότι η «Στρέλλα» προβάλλεται επίσης και στη συνδρομητική πλατφόρμα Cinobo.

  • Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας
  • Σενάριο: Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ολυμπία Μυτιληναίου
  • Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
  • Μουσική: Μιχάλης Δέλτα
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πηνελόπη Βαλτή
  • Πρωταγωνιστούν: Μίνα Ορφανού, Γιώργος Κοκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, Μπέττυ Βακαλίδου, Άκης Ιωάννου, Γιώργος Μάζης

Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (ΕΡΤ 2, 23.40)
Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής, 2019

image

Ενώ στο Θεσσαλικό κάμπο η γεωργία αργοπεθαίνει, ένα μικρό χωριό αντιστέκεται. Δύο ξαδέρφια, νέοι αγρότες, και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή.  Επιχειρούν τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας που φιλοδοξούν να εξάγουν σ’ όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια του… Ρίχαρντ Βάγκνερ, του Χριστόφορου Κολόμβου και τοπικών μύθων. Σιγά σιγά καταφέρνουν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά και να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό.

image
image

Με χιουμοριστική και ποιητική διάθεση, η ταινία μιλάει για την δύναμη των ανθρωπίνων σχέσεων, την σημασία να βλέπει κανείς την ζωή και τον κόσμο με διαφορετική ματιά και τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίζεσαι σε δύσκολους καιρούς.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο Ίρις 2020 Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

When Tomatoes Met Wagner – Trailer from Anemon on Vimeo.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αργύρης Τσεπελίκας, Μαριάννα Οικονόμου, Δημήτρης Κορδελάς
  • Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου

Dallas Byers Club (ERTflix)
Δραματική ταινία, παραγωγής Η.Π.Α. 2013

image
image

Γέννημα θρέμμα Τεξανός, ο Ρον Γούντρουφ διάγει έκλυτο βίο χωρίς καμία έγνοια για την επόμενη μέρα. Όταν το 1985 οι γιατροί κάνουν διάγνωση ότι πάσχει από τον ιό H.I.V. και του δίνουν τριάντα μέρες ζωής, δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί αυτή τη θανατική ποινή και ξεκινάει έναν αγώνα για τη ζωή του. Μετά από υπερεντατική έρευνα ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε περνάει τα σύνορα και φτάνει Μεξικό. Ο Ρον συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο, έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος για ζωή.

Η βραβευμένη με τρία Όσκαρ ταινία (A΄ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Μακιγιάζ και Κομμώσεων) θα είναι διαθέσιμη στο ERTflix έως τις 17 Μαΐου.

  • Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ
  • Πρωταγωνιστούν: Μάθιου Μακόναχι, Τζάρεντ Λέτο, Τζένιφερ Γκάρνερν, Ντένις Ο’Χέηρ, Στιβ Ζαν