Στις 30 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 14 χρόνια χωρίς τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν τον κορυφαίο, κατά πολλούς, σκηνοθέτη στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Τι καλύτερο λοιπόν από το να τιμήσουμε την μνήμη του, ξαναβλέποντας τρία διαχρονικά αριστουργήματα του Σουηδού καλλιτέχνη, έστω και στην μικρή οθόνη. Οι «Άγριες Φράουλες», η «Φθινοπωρινή Σονάτα» και το «Φάννυ και Αλέξανδρος», θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους, μέχρι και την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου του 2021, στην ψηφιακή πλατφόρμα του ERTFLIX.

Ads

«Υπάρχει πάντα μια διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή» – Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Ingmar Bergman: 14 Ιουλίου 1918 – 30 Ιουλίου 2007)

Άγριες Φράουλες / Wild Strawberries
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Βίκτορ Σιέστρομ, Ίνγκριντ Τούλιν, Μπίμπι Άντερσον
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 1957
Διάρκεια: 92 λεπτά
Διαθέσιμη έως 13/09/2021

image

Ads

Ο ηλικιωμένος γιατρός Άιζακ Μποργκ (Βίκτορ Σιέστρομ), ταξιδεύει με το αυτοκίνητό του για την πόλη Λουντ, όπου θα τιμηθεί από το παλιό του πανεπιστήμιο για την 50χρονη καριέρα του και προσφορά. Στο ταξίδι τον συνοδεύει η έγκυος νύφη του Μαριάν (Ίνγκριντ Τούλιν), η οποία δεν τρέφει και τα ευγενέστερα των συναισθημάτων για τον εγωπαθή πεθερό της. Στη διαδρομή, έπειτα και από έναν εφιάλτη που θα τον προβληματίσει, ο γιατρός θα συναντήσει διάφορα πρόσωπα που, συνειρμικά, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τα όνειρα του παρελθόντος και τις μνήμες μιας ζωής που έχει μείνει πίσω. Πλέον το ταξίδι του θα μετατραπεί σε μια πνευματική πορεία συμφιλίωσης με το παρελθόν και τους οικείους του, με το υποσυνείδητο να συναντά τους φόβους, τις αυταπάτες και τις διαψεύσεις μιας ζωής, πετυχημένης κοινωνικά, αλλά ακυρωμένης ερωτικά και συναισθηματικά.

Το 1957 ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σκηνοθετεί τον σπουδαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό της εποχής του βωβού κινηματογράφου, Βίκτορ Σγιόστρομ. Δίπλα του λάμπουν δύο από τις αγαπημένες μούσες του Σουηδού σκηνοθέτη, η Ίνγκριντ Τούλιν και η Μπίμπι Άντερσον. Οι «Άγριες Φράουλες» είναι ένα γλυκόπικρο οδοιπορικό στις αναμνήσεις και τα όνειρα της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς και μία από τις σημαντικότερες ταινίες του κορυφαίου δημιουργού. Η ταινία ήταν Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου, ενώ τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, καθώς και με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Βίκτορ Σιέστρομ, Ίνγκριντ Τούλιν, Μπίμπι Άντερσον.

Φθινοπωρινή Σονάτα / Autumn Sonata
Σκηνοθεσία: Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Σενάριο: Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Ινγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν
Φωτογραφία: Σβεν Νίκβιστ
Μοντάζ: Σίλβια Ινγκμαρσντοτερ
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 1978
Διάρκεια: 99 λεπτά
Διαθέσιμη έως 13/09/2021

image

Η Σαρλότ (Ίνγκριντ Μπέργκμαν), διάσημη πιανίστρια και η κόρη της Εύα (Λιβ Ούλμαν), σύζυγος ενός πάστορα, συναντιούνται ύστερα από εφτά χρόνια, στο πρεσβυτέριο της τελευταίας. Η Σαρλότ πάσχει από κατάθλιψη μετά τον θάνατο του φίλου της, ενώ αγνοεί ότι η Εύα φροντίζει και το άλλο παιδί της, την ανάπηρη Έλενα (Lena Nyman). Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη, αλλά και μίσος. Μία εκρηκτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά που ταυτόχρονα διακατέχεται από σχεδόν εμμονικά πάθη.

Το 1978, δύο από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών, η αείμνηστη Ίνγκριντ Μπέργκμαν και η αγαπημένη Λιβ Ούλμαν, πρωταγωνιστούν στην αριστουργηματική «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ο κατά πολλούς κορυφαίους σκηνοθέτης όλων των εποχών, συνεργάζεται με την σπουδαία Σουηδέζα συμπατριώτισσα του, στην τελευταία κινηματογραφική ταινία της ανεπανάληπτης καριέρας της. Οι δύο κορυφαίοι Σουηδοί καλλιτέχνες συναντιόνται για πρώτη (και τελευταία) φορά στην μεγάλη οθόνη με το αποτέλεσμα να είναι μαγικό. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, υπογράφει το σενάριο της «Φθινοπωρινής Σονάτας» και σκηνοθετεί την Ίνγκριντ Μπέργκμαν – το όμοιο επίθετο, αποτελεί απλά συνωνυμία – σε μία από τις τελευταίες δημιουργίες αμφότερων.

Φάννυ και Αλέξανδρος / Fanny and Alexander / Fanny och Alexander
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Περνίλα Ολγουϊν, Μπερτίλ Γκουβ, Αλαν Εντγουολ, Εύα Φρόλινγκ
Έτος Παραγωγής: 1982
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία, Γαλλία, Δυτική Γερμανία
Φορμάτ: Έγχρωμη
Διάρκεια: 188 λεπτά
Διαθέσιμη έως 13/09/2021

image

Στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο αδέλφια στη Σουηδία ζουν στο περιβάλλον της οικογένειας Έκνταλ. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, η μητέρα τους θα ξαναπαντρευτεί έναν επίσκοπο, ο οποίος όμως θα κάνει την ζωή των παιδιών πολύ δύσκολη. Ένα μείγμα παιδικότητας, ενήλικου μυστικισμού και μια απλής αλλά λαμπρής αφήγησης. Εδώ υπάρχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το μωσαϊκό του Μπέργκμαν για την οικογένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά έπη που καταγράφει όλες τις ευρωπαϊκές παθογένειες: από τον αυταρχικό πατέρα και το συντηρητισμό της αστικής τάξης, έως τον ρόλο της θρησκείας και τον ορισμό της λέξης ελευθερία.

Στο «Φάννυ και Αλέξανδρος», το σκηνικό της ταινίας είναι μια σουηδική πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπάρχει ένα θέατρο, το οποίο συγκεντρώνει τη γενική αναγνώριση, ένα πανεπιστήμιο με βαρυσήμαντη παράδοση και ένας επιβλητικός καθεδρικός ναός. Το δημοτικό θέατρο της πόλης αγοράστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από έναν πλούσιο επιχειρηματία, τον Oscar Ekdahl. Η χήρα του, Helena Ekdahl, που έχει αναλάβει το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας, έχει παραχωρήσει τη διεύθυνση του θεάτρου στο μεγαλύτερο γιο της και τη γυναίκα του.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν τόλμησε να κοιτάξει όσο κανείς κατάματα την ανθρώπινη ψυχή, αναδεικνύοντας το μεγαλείο αλλά και την πολυπλοκότητά της, συγκλονίζοντας διαχρονικά το κοινό, με ταινίες – ορόσημα στο Παγκόσμιο Σινεμά. Το έργο «Φάννυ και Αλέξανδρος» του 1982, αποτελεί την τελευταία κινηματογραφική δημιουργία του Σουηδού σκηνοθέτη.