Παραδοσιακά το φθινόπωρο είναι μία υπέροχη εποχή για όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη. Διότι οι εταιρείες διανομής κυκλοφορούν σταδιακά στις Αίθουσες τις ταινίες που ξεχώρισαν στα σημαντικότερα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, όπως στο Βερολίνο, στις Κάννες και στη Βενετία – το 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα – αλλά και γιατί κάνουν την εμφάνιση τους οι ταινίες που μας έρχονται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίες παρουσιάζονται σταδιακά στο κοινό με σκοπό να λάβουν παράλληλα και το πολυπόθητο χρίσμα για την οσκαρική κούρσα.

Ads

Αν τώρα προσθέσουμε και το γεγονός ότι το φθινόπωρο διεξάγονται διαδοχικά τα τρία σημαντικότερα Ελληνικά Κινηματογραφικά Φεστιβάλ (Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η συγκεκριμένη εποχή κατέχει όντως μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των κινηματογραφόφιλων.

Παίρνοντας λοιπόν την σκυτάλη από το Αφιέρωμα του Tvxs στις Αγαπημένες Ταινίες της Κινηματογραφικής Σεζόν, όπου παρουσιάσαμε δέκα (συν δεκαπέντε) από τις ταινίες που προβλήθηκαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας – από την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου, μέχρι και την Πέμπτη 28 Αυγούστου του 2015 – στο παρών Αφιέρωμα παρουσιάζουμε επιλεγμένες δημιουργίες, οι οποίες έχουν ήδη λάβει διανομή και αναμένεται να προβληθούν το Φθινόπωρο στις Ελληνικές Αίθουσες και να μονοπωλήσουν το Κινηματογραφικό ενδιαφέρουν της νέας σεζόν.

«Έβερεστ» (Everest) του Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ
Διανομή: UIP Greece (United International Pictures)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01 Οκτωβρίου

Ads

image

Το φιλμ περιγράφει τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Όρος του Έβερεστ το 1996. Το σενάριο είναι βασισμένο σε βιβλία και άρθρα που περιγράφουν τα δραματικά και αληθινά περιστατικά που εξελίχθησαν, καθώς και τον τραγικό απολογισμό της καταστροφικής αποστολής με οκτώ μέλη της ομάδας να βρίσκονται νεκρά. Στο ομολογουμένως εντυπωσιακό καστ, συναντάμε τους ηθοποιούς: Κίρα Νάιτλι, Τζέικ Γκίλενχαλ, Ρόμπιν Ράιτ, Τζος Μπρόλιν, Σαμ Γουόρθινγκτον, Έμιλι Γουάτσον, Τζον Χοκς, αλλά και τον ελληνικής και νορβηγικής καταγωγής, ηθοποιό του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, Δημήτρη Γκορίτσα.

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει ταινίες όπως: «101 Reykjavik», «Τhe Deep», «Contraband» και «2 Guns», μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία από τις πιο τρομερές χιονοθύελλες, που έχει αντικρίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Η εξόρμηση στην φύση μετατρέπεται σε τραγωδία και οι ήρωες μας αγωνίζονται με κάθε τρόπο για την επιβίωση τους. Το «Έβερεστ» (Everest), αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας.

Διαβάστε επίσης:
Με το «Έβερεστ» σηκώνει αυλαία το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας

«Η Μητέρα μου» (Mia Madre) του Νάνι Μορέτι
Διανομή: Feelgood Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01 Οκτωβρίου

image

Η Μαργαρίτα (Μαργκερίτα Μπάι), είναι μια σκηνοθέτρια η οποία βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, καθώς φαίνεται ανήμπορη να ξεπεράσει την αναπόφευκτη απώλεια της μητέρας της. Με τους: Τζον Τουρτούρο, Τζούλια Λαζαρίνι, Νάνι Μορέτι, Μαργκερίτα Μπάι, Μπεατρίς Μαντσίνι και Στέφανο Αμπάτι.

Τέσσερα χρόνια μετά το φιλμ «Έχουμε Πάπα!» (Habemus Papam – 2011), ο αξιόλογος Ιταλός σκηνοθέτης επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε το Βραβείο: Prize of the Ecumenical Jury.

«Η Διάσωση» (The Martian) του Ρίντλεϊ Σκοτ
Διανομή: Odeon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01 Οκτωβρίου

image

Βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Άντι Γουίαρ, η «Διάσωση» αφηγείται την ιστορία του αστροναύτη Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον), ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, θεωρείται νεκρός μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και εγκαταλείπεται από το υπόλοιπο πλήρωμα. Όμως, ο Γουάτνι είναι ακόμη ζωντανός και ξαφνικά βρίσκεται μόνος σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, πρέπει να επιστρατεύσει την εφευρετικότητα, την ευφυΐα και το κουράγιο του για να επιβιώσει και να βρει έναν τρόπο να ειδοποιήσει τη Γη ότι είναι ζωντανός.

Εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η NASA και μία ομάδα διεθνών επιστημόνων δουλεύουν ακούραστα για να φέρουν πίσω τον «Αρειανό», ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος σχεδιάζουν μία τολμηρή, αν όχι αδύνατη, επιχείρηση διάσωσης. Καθώς αυτές οι ιστορίες γενναιότητας εξελίσσονται, ο κόσμος ενώνεται για να υποστηρίξει την προσπάθεια επιστροφής του Γουάτνι. Το βιβλίο «Άνθρωπος στον Άρη» (The Martian) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Η Διάσωση» έχει ένα λαμπερό καστ που περιλαμβάνει επίσης τους: Τζέσικα Τσαστέιν, Κρίστεν Ουίγκ, Κέιτ Μάρα, Μάικλ Πένια, Τζεφ Ντάνιελς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ, και Ντόναλντ Γκλόβερ.

«Spectre» του Σαμ Μέντες
Διανομή: Feelgood Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Νοεμβρίου

image

Ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα από το παρελθόν του Τζέιμς Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ) τον οδηγεί να αποκαλύψει μία εγκληματική οργάνωση. Όσο o M (Ραλφ Φάινς) μάχεται πολιτικές δυνάμεις για να κρατήσει ζωντανή τη μυστική υπηρεσία, ο Μποντ ξεφλουδίζει τα στρώματα της διαφθοράς για να αποκαλύψει τη φρικτή αλήθεια πίσω από το Spectre. Η εικοστή τέταρτη (24η) περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, μεταφέρει τη δράση στο Μεξικό, στο Λονδίνο, αλλά και στις χιονισμένες και επικίνδυνες Άλπεις. Οι πανέμορφες Monica Bellucci και Lea Seydoux, ο απειλητικός Christoph Waltz, μια απίθανη καινούρια Aston Martin και βέβαια η μυθική οργάνωση Spectre, συντελούν πιθανότατα τον πιο επικίνδυνο εχθρό που έχει συναντήσει ο Μποντ στην καριέρα του…

Τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο «Skyfall» (2012), ο Σαμ Μέντες και ο Ντάνιελ Κρεγκ, συνεργάζονται και πάλι σε μία νέα περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης:

«Οι λόγοι που κάνω τη δεύτερη Bond ταινία είναι ίδιοι με τους λόγους που θα έκανα οποιαδήποτε ταινία για να είμαι ειλικρινής, και έχουν να κάνουν καθαρά με την ιστορία. Και σ’ αυτή την περίπτωση, με το Spectre, έχουμε μία ταινία που βασίζεται αποκλειστικά στον Bond, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή από την πρώτη στιγμή. Επίσης, πραγματεύεται το αν πρέπει ή όχι να ακολουθήσει ο Bond τη ζωή που έκανε πάντα, για το αν μετράει σ’ αυτό που κάνει και αν θα συνεχίσει ή όχι. Εσείς θα πρέπει να έρθετε να δείτε την ταινία για να το ανακαλύψετε.»

Διαβάστε επίσης:
Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ του Τζέιμς Μποντ: «Spectre»

«Sicario: Ο Εκτελεστής» (Sicario) του Ντενίς Βιλνέβ
Διανομή: Seven Films
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24 Σεπτεμβρίου

image

Στα ισπανικά, Sicario σημαίνει εκτελεστής. Στην μεθοριακή περιοχή της παρανομίας που εκτείνεται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού, μια ιδεαλίστρια πράκτορας του FBI στρατολογείται από μια ελίτ δύναμη κρούσης της κυβέρνησης για να βοηθήσει στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Με επικεφαλής έναν αινιγματικό σύμβουλο με αμφίβολο παρελθόν, η ομάδα ξεκινάει το μυστικό ταξίδι, αναγκάζοντας την Kate να αμφισβητήσει όλα όσα πιστεύει, προκειμένου να επιβιώσει.

Ο αξιόλογος Καναδός σκηνοθέτης, Ντενίς Βιλνέβ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το “Μέσα από τις φλόγες” του 2010, το “Ο Άνθρωπος Αντίγραφο” του 2013, αλλά και το “Prisoners” επίσης του 2013, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Το φιλμ, το οποίο προβλήθηκε τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, το οποίο αποτελείται από τους: Έμιλι Μπλαντ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Τζον Μπερντάλ και Τζος Μπρολίν.

«99 Homes» του Ραμίν Μπαχράνι
Διανομή: Tanweer
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Νοεμβρίου

image

Όταν θα κάνει έξωση  στον Ντένις Νας (Άντριου Γκάρφιλντ), έναν πατέρα που προσπαθεί να φροντίσει τη μητέρα και τον μικρό του γιο, ο Νας είναι τόσο απεγνωσμένος να βρει μια λύση, για να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένεια του, που πιάνει δουλειά για τον Κάρβερ – τον άνθρωπο που τον εκδίωξε από το σπίτι του. Ο Κάρβερ υπόσχεται στον Νας έναν τρόπο για να ξανακερδίσει το σπίτι του και να μπορέσει να παρέχει ασφάλεια στην οικογένεια του, σταδιακά όμως τον παρασύρει σ’ έναν άστατο τρόπο ζωής. Είναι μια συμφωνία με το διάβολο που έρχεται με υψηλό τίμημα – υπό τις εντολές του Κάρβερ, ο Νας υποχρεώνεται να κάνει έξωση σε οικογένειες από τα σπίτια τους. Καθώς ο Νας πέφτει όλο και βαθύτερα στον ιστό του Κάρβερ, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο βίαιη και επικίνδυνη από ότι μπορούσε να φανταστεί.

Στην επίκαιρη νέα ταινία του Ραμίν Μπαχράνι («Chop Shop», «Άντρας Σπρώχνει Καρότσι», «Αντίο Σόλο»), ο χαρισματικός και αδίστακτος επιχειρηματίας, Ρικ Κάρβερ (Μάικλ Σάνον) κερδίζει περιουσίες, επανακτώντας σπίτια και τζογάροντας στην αγορά ακινήτων και το Χρηματιστήριο. Η ταινία, έχει κερδίσει Εύφημο Μνεία του Βραβείου SIGNIS και το Βραβείο Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2014, ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα, ενός απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, ο οποίος πραγματοποίησε και masterclass.

Στο «99 Homes» πρωταγωνιστούν ο υποψήφιος για Όσκαρ, Μάικλ Σάνον, ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, Άντριου Γκάρφιλντ, η υποψήφια για Όσκαρ, Λόρα Ντερν, και ο πρωτοεμφανιζόμενος, Νόα Λόμαξ. Η σκηνοθεσία είναι του Ραμίν Μπαχράνι, ο οποίος έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στη Βενετία («Αντίο Σόλο», 2009). Ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ, τον είχε χαρακτηρίσει ως ο «σκηνοθέτης της δεκαετίας».

«Νιότη» (Youth) του Πάολο Σορεντίνο
Διανομή: Odeon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Οκτωβρίου

image

Ο Φρεντ (Μάικλ Κέιν) και ο Μικ (Χάρβεϊ Καϊτέλ), είναι δύο φίλοι κοντά στη δύση της ζωής τους, οι οποίοι παραθερίζουν σ’ ένα όμορφο ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Φρεντ είναι συνθέτης και συνταξιούχος επικεφαλής ορχήστρας πια, έχοντας εγκαταλείψει την μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Ενώ ο Μικ, είναι ένας σκηνοθέτης εν ενεργεία, που προσπαθεί να ολοκληρώσει το ύστατο – κατ’ αυτόν – σενάριό του. Ο χρόνος κυλά ήρεμα, με τους δύο φίλους να παρατηρούν με τρυφερότητα τις μπερδεμένες ζωές των παιδιών τους, τα κραυγαλέα νιάτα των σεναριογράφων που δουλεύουν με τον Μικ και τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείου. Αντίθετα με εκείνους, κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά. Η ρουτίνα τους όμως θα διαταραχθεί όταν ένας απεσταλμένος της Βασίλισσας της Αγγλίας θα τους επισκεφθεί, προκειμένου να πείσει τον Φρεντ να είναι ο μαέστρος ενός κονσέρτου προς τιμήν του πρίγκιπα Φίλιπ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Δύο χρόνια μετά το απόλυτο κινηματογραφικό του αριστούργημα, «Η Τέλεια Ομορφιά» (La grande bellezza / The Great Beauty) ο Πάολο Σορεντίνο επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Ένα φιλμ που ενός συζητήθηκε όσα λίγα τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ωστόσο έφυγε χωρίς να έχει αποσπάσει κάποια διάκριση. Επιστρατεύοντας ένα εντυπωσιακό καστ αποτελούμενο από τους Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Τζέιν Φόντα και Πολ Ντέινο, το ιταλικό ταμπεραμέντο του βραβευμένου σκηνοθέτη ενώνεται με την χολιγουντιανή λάμψη για να παραδώσει μία ακόμα εκθαμβωτική δημιουργία υψηλής αισθητικής. Η «Νιότη» (Youth) αποτελεί παράλληλα και την επίσημη Ταινία Έναρξης του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass) του Σκοτ Κούπερ
Διανομή: Tanweer
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Οκτωβρίου

image

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI Τζον Κόνολι (Έντγκερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς “Γουάιτι” Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε έναν κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της – εκτός συναγωνισμού – στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, η «Ανίερη Συμμαχία» (Black Mass) του Σκοτ Κούπερ («Crazy Heart», «Σκουριασμένη Πόλη»), διαθέτει τον Τζόνι Ντεπ στον ρόλο του  Ιρλανδού μαφιόζου Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ, ενός εγκληματία που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζόελ Έντγκερτον, Ντακότα Τζόνσον, Κέβιν Μπέικον, Πίτερ Σάρσγκααρντ και Ντέιβιντ Χάρμπορ. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob, των Ντικ Λερ και Τζέραρντ Ο’Νιλ.

«Steve Jobs» του Ντάνι Μπόιλ
Διανομή: UIP Greece (United International Pictures)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Νοεμβρίου

image

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή και την κληρονομιά του Steve Jobs. Το πάθος και η εφευρετικότητά του, υπήρξαν για πολλούς, η κινητήρια δύναμη πίσω από την ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, το όραμά του για επανάσταση στην τεχνολογία απαιτούσε θυσίες. Σε τελική ανάλυση αυτό θα επηρέαζε την οικογενειακή του ζωή και ενδεχομένως, την υγεία του. Σ’ αυτή την αποκαλυπτική ταινία ο Ντάνι Μπόιλ εξερευνά τις δοκιμασίες και τους θριάμβους της σύγχρονης εποχής, μέσω του αείμνηστου διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Στίβεν Πολ Τζόουνς.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ – δημιουργός των ταινιών: Trainspotting (1996), 28 Days Later… (2002), Slumdog Millionaire (2008) και 127 Hours (2010) – επιστρέφει με τη νέα του ταινία. Το φιλμ θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 3 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Τον Steve Jobs ενσαρκώνει ο αξιόλογος ηθοποιός Μίκαελ Φασμπέντερ, ενώ στο καστ συναντάμε ακόμα τους: Κέιτ Γουίνσλετ, Σεθ Ρόγκεν, Σάρα Σνουκ, Κάθριν Γουότερστον, Τζεφ Ντάνιελς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Βανέσα Ρος, Τζον Ορτίζ.

«Macbeth» του Τζάστιν Κούρζελ
Διανομή: Seven Films
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Οκτωβρίου

image

Ο Μάκβεθ, δούκας της Σκωτίας, λαμβάνει μια προφητεία από τρεις μάγισσες ότι μια μέρα θα γίνει βασιλιάς της Σκωτίας. Γεμάτος φιλοδοξία και ωθούμενος στη δράση από τη σύζυγό του, ο Μάκβεθ σκοτώνει τον βασιλιά του και καταλαμβάνει τον θρόνο για τον εαυτό του.

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Τζάστιν Κούρζελ – The Snowtown Murders (2011) – στην δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του, επιχειρεί να προσδώσει μία διαφορετική αίσθηση στο δημοφιλές έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο έχει μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές στην μεγάλη οθόνη, με κορυφαίων εξ αυτών τις ταινίες δύο σπουδαίων σκηνοθετών, του Ρόμαν Πολάνσκι το 1971 και του Όρσον Γουέλς το 1948. Η ταινία του Κούρζελ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συνύπαρξη δύο αξιόλογων και αγαπημένων ηθοποιών, του Μάικλ Φασμπέντερ και της Μαριόν Κοτιγιάρ.

Όσο αφορά τους Έλληνες κινηματογραφιστές, η Audio Visual μας έχει ήδη ενημερώσει ότι θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες το Φθινόπωρο του 2015, τη νέα ταινία του Παντελή Καλατζή, «Μαριονέτες». Ενώ με αγωνία περιμένουμε τις τρεις ταινίες που ταξίδεψαν με επιτυχία στα Φεστιβάλ του εξωτερικού και περιμένουμε να τα παρακολουθήσουμε και εντός των συνόρων. Ο λόγος για τη νέα ταινία του Γιώργου Ζώη, «Interruption», που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του πριν λίγες ημέρες στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, αλλά και τις δύο ταινίες που θα κυκλοφορήσουν σε διανομή της Feelgood Entertainment: «Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου και «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Πιο αναλυτικά:

«Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή
Διανομή: Audio Visual

image

O Φίλιππος είναι δημοσιογράφος που ζει απομονωμένος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια. Η άγρια δολοφονία του αδελφικού φίλου και πρώην συνεργάτη του Στέργιου, ανατρέπει τη ζωή του ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος γίνεται ο επόμενος στόχος. Ψάχνοντας απαντήσεις, επιστρέφει στην Αθήνα, όπου κατά περίεργο τρόπο πολλοί τον βοηθούν στην αναζήτησή του. Είναι όμως τα στοιχεία που συλλέγει πραγματικά ή μια καλοστημένη παγίδα; Σύντομα ανακαλύπτει πως ο θάνατος του φίλου του συνδέεται με μια κοινή δημοσιογραφική τους έρευνα από το παρελθόν. Θα βρει τη Νικολέτα, μια νεαρή ζωγράφο και κοπέλα του Στέργιου, που του δίνει νέα δεδομένα για την υπόθεση και μαζί αναζητούν τη λύση του μυστηρίου. Το κουβάρι της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται με τη βοήθεια της Λίας, μιας άγνωστης γυναίκας, που δίνει στο Φίλιππο μια σημαντική πληροφορία. Η απόφαση είναι πλέον δική τους. Αντιμέτωποι με ένα καλά κρυμμένο μυστικό, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα φύγουν μακριά ή αν θα γίνουν “Μαριονέτες” στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος.

Πρόκειται για μια περιπέτεια αγωνίας και μυστηρίου γυρισμένη σε μια άγνωστη, σκοτεινή, γεμάτη πειρασμούς Αθήνα, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αλέξης Γεωργούλης,  Γιώργος Κιμούλης, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιώργος Χρανιώτης, Άκης Σακκελαρίου, Κλέλια Ρένεση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τάσος Νούσιας,  Ναταλία Δραγούμη, Μάνος Βακούσης. Η ταινία θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα της, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου
Διανομή: Feelgood Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Νοέμβριος

image

Το «The Lobster» αφορά μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σ’ ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε σαράντα πέντε (45) ημέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σ’ ένα ζώο της επιλογής τους και κατόπιν απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου. Ο «Αστακός» (The Lobster) συμμετείχε τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις Αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου στις 16 Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Καννών
Ταξιδεύοντας στο κινηματογραφικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου
Κάννες 2015: Το Ειδικό Βραβείο στον «Αστακό» του Λάνθιμου

«Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
Διανομή: Feelgood Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Οκτωβρίου

image

Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier.  To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής…

Πέντε χρόνια μετά το «Attenberg» (2010), η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη επιστρέφει με την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, το «Chevalier». Έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Μάκη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, αλλά και τον Σάκη Ρουβά, η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Αύγουστο, στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, αποσπώντας θετικές κριτικές. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο, όπου και απέσπασε Ειδική Μνεία για τη Σκηνοθεσία από την επιτροπή και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το βασικό ανδρικό καστ (Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς). Επόμενη στάση για το «Chevalier» είναι το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο και συγκεκριμένη θα παρουσιαστεί στην ενότητα: Contemporary World Cinema.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη με Βαγγέλη Μουρίκη και Ρουβά

«Interruption» του Γιώργου Ζώη

image

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, έχει τον τίτλο «Interruption» και μας μεταφέρει σε μία θεατρική παράσταση της «Ορέστειας». Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

«Το «Interruption» είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη “θέατρον” που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το «Interruption» είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας.» – Γιώργος Ζώης

Διαβάστε επίσης:
Το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ Βενετίας

 

* Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.