Γεννημένος στις 30 Ιουλίου του 1960, ο καταξιωμένος Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, είναι ένας ανήσυχος δημιουργός και άξιος εκφραστής του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Με αφορμή τα γενέθλιά του, ξαναβλέπουμε την πιο πρόσφατη ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη: «Όλοι Θέλουν Από Λίγο!!» (Everybody Wants Some!!) του 2016.

Ads

Από τα «Νεανικά Μπερδέματα» (Dazed and Confused) του 1993, μέχρι την ρομαντική τριλογία του «Before Sunrise» (1995), «Before Sunset» (2004), «Before Midnight» (2013) – με πρωταγωνιστές τον Αμερικανό ηθοποιό, Ίθαν Χοκ και την Γαλλίδα, Ζιλί Ντελπί – και από την βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική ιστορία ενηλικίωσης του, «Μεγαλώνοντας» (Boyhood – 2014), μέχρι τα δύο μαγευτικά του animation, «Waking Life» του 2001 και «A Scanner Darkly» του 2006 – βασισμένο στη νουβέλα του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονική φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ – ο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ, έχει αποδείξει την αξιόλογη σκηνοθετική του δεινότητα σε διαφορετικά, αλλά εξίσου απαιτητικά κινηματογραφικά έργα.

image

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον κινηματογραφικό άθλο του, με το φιλμ «Μεγαλώνοντας» (Boyhood – 2014), ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία: «Όλοι Θέλουν Από Λίγο!!» (Everybody Wants Some!! – 2016). Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη δημιουργία του «Dazed and Confused» (1993), ο σπουδαίος εκφραστής του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, αποτίει έναν νοσταλγικό φόρο τιμής στη δεκαετία του ’80, χωρίς διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα, αλλά μέσα από ένα δυνατό σάουντρακ και πολύ μπέιζμπολ…

Ads

«Είναι αρκετά αυτοβιογραφική ταινία. Αναπολώντας το παρελθόν, νιώθω ότι είχε πλάκα το κολλέγιο, όχι μόνο για μένα, αλλά και γιατί ήταν μια πολιτισμικά ενδιαφέρουσα στιγμή. Βρισκόμασταν ακόμα στα τέλη του ’70. Αυτό που τώρα κάποιοι θεωρούν αρχές του ’80, «έσκασε» το ’82 με ’83.» – Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ / Richard Linklater

image

Μεταφερόμαστε στο Τέξας, τη δεκαετία του ’80.  Εν μέσω παγκόσμιων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, μια παρέα πρωτοετών κολεγιόπαιδων που παίζει μπέιζμπολ, έρχεται σε επαφή με τις γνωστές κλίκες του αμερικάνικου πανεπιστημίου, τα ατελείωτα πάρτι και αντιμέτωπο με το ίδιο το αμερικάνικο όνειρο.

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πρώτη μέρα του σχολείου έχει αρχίσει. Την πρώτη νύχτα, η παρέα βγαίνει στην πόλη με τα κολλητά τζιν και τα πουκάμισα από πολυεστέρα για να χορέψουν μέχρι το πρωί στην τοπική ντίσκο και να καταλήξουν σ’ ένα τοπικό μπαρ ακούγοντας κάντρι. Πριν τελειώσει το Σαββατοκύριακο, ο Jake και η παρέα του έχουν χορέψει στους ρυθμούς των Van Halen και Cheap Trick, ενώ έχουν επιβιώσει από την πρώτη τους εμπειρία σε συναυλία πανκ…

image

«Το Everybody Wants Some των Van Halen είναι ένα τραγούδι που πιάνει το χιούμορ του να είσαι δεκαοχτώ. Όταν είσαι νέος και παθιασμένος, θες να τα έχεις όλα. Υποθέτεις ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα σου, γιατί είσαι πολύ νέος για να ξέρεις τι συμβαίνει πραγματικά.» – Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Το νέο κινηματογραφικό project του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, μετά το αριστουργηματικό «Boyhood» και το γυρισμένο στην Ελλάδα «Before Midnight», είναι ένα νεανικό κολεγιακό φιλμ. Παράλληλα σηματοδοτεί και το πνευματικό σίκουελ της ταινίας ορόσημο των 90s, «Dazed and Confused» του Λινκλέιτερ, που αποτέλεσε παράλληλα και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού, Μάθιου Μακόναχι (Dallas Buyers Club), αλλά και μία από τις πρώτες παρουσίες στην μεγάλη οθόνη, για τη Μίλα Γιόβοβιτς.

image

O δημοφιλής Αμερικανός σκηνοθέτης, με την αυθεντική ματιά του, παρακολουθεί το Σαββατοκύριακο μιας παρέας νεαρών καθώς ανακαλύπτουν τον κόσμο και κυρίως τον εαυτό τους κάπου στο Τέξας του 1980. Νοσταλγικό και άτυπα φιλοσοφημένο, το «Everybody Wants Some» είναι μια περιπλάνηση στο παρελθόν με συνοδοιπόρο τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Συνταξιδιώτες είναι ένα φρέσκο και ταλαντούχο καστ ηθοποιών, αλλά κι ένα δυνατό μουσικό σκορ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν: ο Blake Jenner (Glee), o Tyler Hoechlin (Teen Wolf), ο Austin Amelio (The Walking Dead, Knight of Cups), η Zoey Deutsch (Dirty Grandpa) και ο Wyatt Russell (22 Jump Street – γιος της Goldie Hawn και του Kurt Russell).

image

«Έχω μια προσωπική σύνδεση με το κάθε τραγούδι στην ταινία. Ήθελα να μοιραστώ το αίσθημα του πώς ήταν να ακούς αυτά τα τραγούδια από το ραδιόφωνο, να τα χορεύεις σε ντίσκο ή κάντρι μπαρ, ή στο σπίτι σου ή στο αυτοκίνητο. Η ντίσκο ακόμα υπήρχε (έσβησε μετά από έναν χρόνο), η κάντρι ήταν ξαφνικά στη μόδα σε μέρη που μέχρι τότε δεν ακουγόταν, το μέταλ ήταν στα πάνω του, η πανκ και το νιου γουέιβ ήταν οι νέες και συναρπαστικές εναλλακτικές και τα πρώιμα παραδείγματα αυτού που θα γνωρίζαμε ως χιπ χοπ αργότερα μόλις ξεπετάγονταν. Ήταν μια ενδιαφέρουσα μουσική στιγμή, με τόσους πολλούς καλλιτέχνες στο ζενίθ τους και τόσα διαφορετικά είδη να μοιράζονται τη σκηνή.» – Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

image

Τον Σεπτέμβριο του 1980 ο κόσμος είναι σε μεταβατικό στάδιο. Ο πρώην ηθοποιός και κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ronald Reagan, είναι ο αντίπαλος του προέδρου Jimmy Carter, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη οι εργάτες στήνουν σωματεία. Η κάμερα μας μεταφέρει στο Southeast Texas State University, όπου ένας πρωτοετής φοιτητής, ο Jake Bradford (Blake Jenner), πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα προς την ενηλικίωση.

image

Το άτυπο αυτό σίκουελ του «Dazed and Confused» (1993) διαδραματίζεται σ’ ένα κολλέγιο του Τέξας τη δεκαετία του ’80. Είναι μια συγκαλυμμένη κωμωδία που παρακολουθεί μια παρέα καθώς βρίσκει τον δρόμο της ανάμεσα στην ελευθερία και την ευθύνη μιας ενηλικίωσης χωρίς επίβλεψη. Ένα γοητευτικό φιλμ, με την υπογραφή του πέντε φορές υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

image

Διαβάστε επίσης:
«Μεγαλώνοντας»: Η κινηματογραφική ιστορία ενηλικίωσης του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
«Πριν τα Μεσάνυχτα» (Before Midnight) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Έτος: 2016 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 117 λεπτά | Σκηνοθεσία: Richard Linklater | Σενάριο: Richard Linklater | Παίζουν: Blake Jenner, Tyler Hoechlin, Ryan Guzman.