Τέσσερα χρόνια μετά την «Γλυκιά Συμμορία», ο Νίκος Νικολαΐδης παρουσιάζει την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Πρωινή Περίπολος». Μία σκοτεινή ταινία επιστημονικής φαντασίας, με όμορφη ατμοσφαίρα. Προφητικό έργο μιας κοινωνίας σε πτώση που προσπαθεί να επιβιώσει. Το φιλμ προβάλλεται στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Ads

«Πάντα θα μας βασανίζουν και τους δύο τα ίδια ερωτήματα. Από που έρχομαι, που πηγαίνω και πόσος καιρός μου απομένει για να ζήσω… Τι σημασία έχει πια;» – Πρωινή Περίπολος (1987)

Το 1987 ο Νίκος Νικολαΐδης σκηνοθετεί την προφητική «Πρωινή Περίπολο». Σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, μια γυναίκα βαδίζει ολομόναχη. Προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στη θάλασσα.

image

Ads

Παντού παραμονεύουν παγίδες και η Πρωινή Περίπολος την παρακολουθεί. Οι μηχανισμοί της πόλης λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Ηλεκτρονικές φωνές καλούν τους ανύπαρκτους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη.

Το σύστημα επικοινωνίας δουλεύει, οι κινηματογράφοι προβάλουν ταινίες, οικεία πρόσωπα μιας περασμένης εποχής γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες. Ένας άντρας, από τους λίγους επιζώντες, που τώρα φρουρεί την πόλη, εμφανίζεται ξαφνικά κοντά της.

image

Την βοηθάει να φτάσει εκεί απ’ όπου κανείς δεν γύρισε για να πει αν στ’ αλήθεια υπάρχει, στη θάλασσα. Θα πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, θα προσπαθήσουν να θυμηθούν το παρελθόν. Θα ξετυλίξουν μαζί το κουβάρι της μνήμης που μπλέχτηκε στη διάρκεια ενός ολέθρου. Μια σχέση βίας και θανάτου, μια ιστορία αγάπης σ’ έναν αβάσταχτο κόσμο.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κρατικά Βραβεία: Σκηνογραφίας (Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου), Φωτογραφίας (Ντίνος Κατσουρίδης). Επίσημη Ελληνική συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Αβοριάζ και της Πορτογαλίας. Η ταινία περιέχει αποσπάσματα από έργα των Ντάφνι Ντι Μοριέ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Ρέιμοντ Τσάντλερ και Χέρμαν Ράουχερ.

«Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο θάνατος μέσα στις στοές μυρίζει πάντα αγιόκλημα και πάει προς τα δυτικά. Πάντως απ’ την πόλη θα σε βγάλω, νεκρή ή ζωντανή δεν έχει σημασία…» – Πρωινή Περίπολος, Νίκος Νικολαΐδης

image

Νίκος Νικολαΐδης

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου του 1939. Ένας διαχρονικός καλλιτέχνη και πάντα επίκαιρος, που έμελλε δικαίως να αγαπηθεί όσο λίγοι, χαρίζοντάς μας ανεξίτηλα κινηματογραφικά διαμάντια, από την «Ευρυδίκη Β.Α. 2037», μέχρι την αγαπημένη «Γλυκιά Συμμορία». Ο σπουδαίος δημιουργός, έφυγε από τη ζωή στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007, αλλά ευτυχώς… «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα».

«Οι κοινωνίες και οι θεσμοί βρίσκονται υπό συνεχή κρίση και ανεξέλεγκτη εξέλιξη. Οι διανοούμενοι (ποιοί και πόσοι τάχα;) βρίσκονται σε συνεχή νάρκη… Οκτώ χρόνια πριν το τέλος του 20ού αιώνα, δεν θα ήθελα να επιβαρύνω την ήδη υπάρχουσα σύγχυση με την προσωπική μου θολή μαρτυρία. Επισημαίνω όμως τον απόλυτο θρίαμβο του κρατικού φασισμού, την οριστική εγκατάσταση του “στερεότυπου” και των μεταλλαγμένων και, τέλος, την επιτυχή μεταμόσχευση του τηλεοπτικού κοντρόλ-σύστεμ στον κοινωνικό κορμό… Στην περίοδο που ζούμε ο καθένας πρέπει να εντάξει τον προσωπικό του εφιάλτη σ’ έναν συλλογικό εφιάλτη και ν’ αρχίσει να επεξεργάζεται μόνο αυτόν… Φριχτά δικαιωμένος που ο εφιάλτης προχωράει κατά κει που υπολόγιζα, δεν έχω να πω τίποτα άλλο.» – Νίκος Νικολαΐδης

image

61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ύστερα από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αίσθημα ευθύνης και με κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων και των θεατών, αποφάσισε την διαδικτυακή διεξαγωγή του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Η διοργάνωση ενεργοποιεί το εναλλακτικό σενάριο που είχε εκπονήσει γι’ αυτή την περίπτωση. Το σύνθημά «Σινεμά με κάθε τρόπο» ήταν και παραμένει σε ισχύ: Περισσότερες από 170 ταινίες από όλο τον κόσμο θα μας φέρουν κοντά στο σινεμά, με κάθε τρόπο. Στο online 61ο Φεστιβάλ, οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγαπημένες ταινίες που εμπιστεύτηκαν δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τα πολυσυζητημένα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, μέχρι το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Το Ελληνικό Σινεμά δηλώνει παρών στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, μέσα από 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ταινίες. Ανάμεσα τους, συναντάμε και την υπέροχη «Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη.

Διαβάστε Επίσης:

Πρωινή Περίπολος
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
Σενάριο: Νίκος Νικολαΐδης – με αποσπάσματα από έργα των Daphne Du Maurier, Phillip K. Dick, Raymond Chandler, Herman Raucher
Παραγωγή: Νίκος Νικολαΐδης, ΕΚΚ
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου
Ηθοποιοί: Michele Valley, Τάκης Σπυριδάκης, Πάνος Θανασούλης, Τάκης Λουκάτος, Ράνια Τριβέλα, Χάρης Μαύρος, Νίκος Χατζής, Β. Καβούρη, Λιάνα Χατζή
Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντίνος Κατσουρίδης
Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης
Έτος Παραγωγής: 1987
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 108 λεπτά

Το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί φέτος διαδικτυακά, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.

Οι φωτογραφίες και το trailer της ταινίας που υπάρχουν στο άρθρο, προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Νίκου Νικολαΐδη.