Το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου. Στο πρόγραμμα του συναντάμε και φέτος, δημιουργίες που υπογράφουν μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως: Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν, Ξαβιέ Ντολάν, Γούντι Άλεν, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τζιμ Τζάρμους, Κεν Λόουτς, Παρκ Τσαν-Γουκ κ.α. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr επικοινωνήσαμε με τις εταιρείες διανομής και σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά, τουλάχιστον είκοσι (20) ταινίες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στις Κάννες και έχουν ήδη εξασφαλίσει την κυκλοφορία τους, στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες.

Ads

«Café Society» του Γούντι Άλεν
(Επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ – Εκτός Διαγωνιστικού)
Διανομή: Odeon

image

Η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του Γούντι Άλεν στη Νέα Υόρκη και το σενάριο αφορά μια εβραϊκή οικογένεια, η οποία ζει εκεί. Ένα μέλος της ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για να γίνει κινηματογραφικός ατζέντης, οπότε η ιστορία πηγαινοέρχεται από το Μπρονξ του 1935 στο Χόλιγουντ του 1935 – 1940. Μία ιστορία αγάπης που εξελίσσεται σταδιακά μέσα από το χαρακτηριστικό στιλ του χαρισματικού Αμερικανού δημιουργού.

Ads

Στο «Café Society» πρωταγωνιστεί η Κρίστεν Στιούαρτ, η οποία επιστρέφει για τρίτη φορά στην Κρουαζέτ. Είχαν προηγηθεί τα αξιόλογα φιλμ, «Στον Δρόμο» (On the Road – 2012) του Βάλτερ Σάλες και «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία» (Clouds of Sils Maria – 2014) του Ολιβιέ Ασαγιάς. Πρωταγωνιστής είναι ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ (Ο Σωσίας / The Double – 2013), με τον οποίο ο Γούντι Αλεν συνεργάζεται και πάλι μετά την ταινία «Στη Ρώμη με Αγάπη» (Midnight in Paris) του 2011. Το καστ συμπληρώνουν οι ηθοποιοί: ο Στιβ Καρέλ (Το Μεγάλο Σορτάρισμα / The Big Short – 2015), η Πάρκερ Πόουζι, η Μπλέικ Λάιβλι (Το Μυστικό της Ανταλάιν / The Age of Adaline – 2015), ο Κόρεϊ Στολ, ο Πολ Σνάιντερ και η Τζούντι Ντέιβις, η οποία επίσης πρωταγωνιστούσε στο φιλμ «Στη Ρώμη με Αγάπη» (Midnight in Paris – 2012), υποδυόμενη τη γυναίκα του Γούντι Αλεν. Αυτή είναι η τέταρτη συνεργασία της υποψήφιας για δύο Όσκαρ ηθοποιού, με τον Γούντι. Είχε προηγηθεί το 1990 το φιλμ «Alice» και το 1992, η ταινία «Husbands and Wives».

Διαβάστε επίσης:
Το «Café Society» του Γούντι Άλεν ταινία έναρξης των Καννών
Αφιέρωμα – Ο ευρηματικός και ακούραστος Γούντι Άλεν

«The Unknown Girl» (La fille inconnue) των Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν
(Επίσημο Διαγωνιστικό)
Διανομή: Seven Films

image

Μετά το «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night), με την εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ, οι αδερφοί Νταρντέν επιστρέφουν δριμύτεροι, με πρωταγωνιστρία την ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιό, Αντέλ Ενέλ (Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά – 2014). Οι Βέλγοι σκηνοθέτες, έχουν στο παρελθόν αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, τόσο το 1999, όσο και το 2005, για τις ταινίες τους “Ροζέτα” και “Το Παιδί”, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:
Οι Νταρντέν σκηνοθετούν την Κοτιγιάρ στο «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα»

«I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς
(Επίσημο Διαγωνιστικό)
Διανομή: Feelgood Entertainment

image

Δύο χρόνια μετά το υπέροχο «Jimmy’s Hall», Κεν Λόουτς διαψεύδει τις φήμες που ήθελαν να σταματάει την σκηνοθεσία ταινιών μυθοπλασίας και επιστρέφει πανηγυρικά στην Κρουαζέτ. Μάζι του επιστρέφει και ο εξαιρετικός σεναριογράφος Πολ Λάβερτι – το φιλμ «I, Daniel Blake», αποτελεί την δωδέκατη συνεργασία τους – ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr είχε πει χαρακτηριστικά:

«Τη δεκαετία του ’80 εργαζόμουν ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα και ήμουν αυτόπτης μάρτυρας του πολέμου στην κεντρική Αμερική, όχι μόνο στη Νικαράγουα, αλλά επίσης στη Γουατεμάλα και αλλού. Δύο – τρία χρόνια μετά τον πόλεμο ήρθα σε επαφή με τον Κεν Λόουτς (Ken Loach) με αφορμή την ταινία «Carla’s Song» (1996), που ουσιαστικά αποτελεί και την αρχή της συνεργασίας μας. Ειλικρινά δεν το είχαμε υπολογίσει έτσι, αλλά ταίριαξαν οι ιδέες και οι ανησυχίες μας και το ένα πρότζεκτ, έφερε το άλλο… Κάνουμε βέβαια διαφορετική δουλειά ο καθένας, εγώ γράφω και ο Κεν σκηνοθετεί, αλλά είναι πολύ όμορφο να συνεργάζεσαι μαζί του. Η πίστη του σε αυτό που κάνει σε κάθε μία από τις ταινίες του είναι σίγουρο κάτι το συγκλονιστικό. Είναι βέβαια πολύ απαιτητικός συνεργάτης, αλλά παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ευφυής και σου εξασφαλίζει τον χώρο που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις. Βέβαια έχει και πολύ χιούμορ…»

Διαβάστε επίσης:
Κεν Λόουτς & Πολ Λάβερτι επιστρέφουν με το υπέροχο «Jimmy’s Hall»
Πολ Λάβερτι – Συνέντευξη με τον βραβευμένο σεναριογράφο του Κεν Λόουτς

«Paterson» του Τζιμ Τζάρμους
(Επίσημο Διαγωνιστικό)
Διανομή: ΑΜΑ Films

image

Μετά το φιλμ του 2013, «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί», ο Τζιμ Τζάρμους, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Paterson». Ένας οδηγός λεωφορείου και ποιητής, ο οποίος συνεχίζει την καθημερινή ρουτίνα και τις διαδρομές του, βλέπει τη γυναίκα του να αλλάζει τη ζωή της εξ ολοκλήρου ​μέσα ​σε μια εβδομάδα. Πρωταγωνιστούν ο Άνταμ Ντράιβερ (Frances Ha – 2012, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens – 2015) και η πάντα υπέροχη Ιρανή ηθοποιός, Γκολσίφτεχ Φαραχανί (About Elly – 2009, Η Πέτρα της Υπομονής – 2012).

Διαβάστε επίσης:
Η απολαυστική Συνέντευξη Τύπου του Τζιμ Τζάρμους στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» (The Big Friendly Giant) του Στίβεν Σπίλμπεργκ
(Εκτός Διαγωνιστικού)
Διανομή: Odeon

image

Η ομάδα πίσω από το πολυαγαπημένο «Ε.Τ. ο Εξωγήινος» παρουσιάζει μια ακόμη ταινία για όλη την οικογένεια. Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ μεταφέρει στο σινεμά την ομώνυμη πολυαγαπημένη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ, του μεγάλου παραμυθά – «Ματίλντα», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας». Ηρωίδα της ιστορίας είναι η Σόφι, ένα μικρό κορίτσι που συναντά έναν μυστηριώδη Γίγαντα (ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μαρκ Ράιλανς) και μαθαίνει για τα θαύματα και τους κινδύνους της Χώρας του. Μαζί, θα τα βάλουν με τους πανίσχυρους Γίγαντες για να σώσουν την Μεγάλη Βρετανία και θα ανακαλύψουν την αξία της φιλίας.

Διαβάστε επίσης:
Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τομ Χανκς στη «Γέφυρα των Κατασκόπων»

«It’s Only the End of the World» (Juste la fin du monde) του Ξαβιέ Ντολάν
(Επίσημο Διαγωνιστικό)
Διανομή: Seven Films

image

Το τρομερό παιδί της Έβδομης Τέχνης, μεγάλωσε και επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Ο λόγος για τον εξαιρετικό δημιουργό, Ξαβιέ Ντολάν. Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ. Στα 27 του χρόνια, ο Ξαβιέ Ντολάν είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους δημιουργούς. Σκηνοθέτης, εικονολήπτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Καναδός δημιουργός συνεργάζεται άψογα με τους ηθοποιούς του και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μια απίστευτη ενέργεια που σε παρασέρνει…

Διαβάστε επίσης:
Ο Ξαβιέ Ντολάν εντυπωσιάζει και πάλι: «Mommy»
Συνέντευξη με τον Αντουάν-Ολιβιέ Πιλόν: Ο πρωταγωνιστής του «Mommy»
Το δικαίωμα στην επιλογή και «Λόρενς για Πάντα»

«Money Monster» της Τζόντι Φόστερ
(Εκτός Διαγωνιστικού)
Διανομή: Feelgood Entertainment (30 Ιουνίου στους Κινηματογράφους)

image

Η Τζόντι Φόστερ επιστρέφει στο σκηνοθετικό τιμόνι, πέντε χρόνια μετά το φιλμ, «Ο Άλλος Μου Εαυτός». O Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύεται τον Lee Gates, έναν οικονομικό αναλυτή / τηλεοπτική περσόνα, που η άκρως δημοφιλής εκπομπή του τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Wall Street. Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής φούσκας, ένας οργισμένος επενδυτής (Τζακ Ο’ Κόνελ) εισβάλλει στο studio και σε απευθείας μετάδοση κρατάει όμηρους τον genius αναλυτή και την Patty Fenn (Τζούλια Ρόμπερτς), παραγωγό της εκπομπής του. Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές μια τεράστιας οικονομικής απάτης, οι Gates και Fenn προσπαθούν παράλληλα να βρουν τρόπο να παραμείνουν ζωντανοί.

«Ma Loute» (Slack Bay) του Μπρουνό Ντιμόντ
(Επίσημο Διαγωνιστικό)
Διανομή: Weird Wave

image

Καλοκαίρι 1910. Οι ειδυλλιακές παραλίες της Βόρειας Γαλλίας αναστατώνονται από τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις τουριστών που περνούν τις διακοπές τους στην περιοχή. Σύντομα, οι διαβόητοι επιθεωρητές Μασέν και Μαλφόι καταφτάνουν στο επίκεντρο των εξαφανίσεων, το Σλακ Μπέι, μια μικρή κοινότητα ψαράδων και καλλιεργητών στρειδιών. Οι έρευνές τους θα τους φέρουν σε επαφή με δύο οικογένειες από τα αντίθετα άκρα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης: τους Μπρεφόρ, μια φασαριόζικη συμμορία βαρκάρηδων και τους Βαν Πέτεγκεμ, μια παρηκμασμένη αριστοκρατική οικογένεια που περνά τα καλοκαίρια της στη θερινή της έπαυλη που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο. Καθώς μια ιδιόμορφη ερωτική ιστορία ανθίζει ανάμεσα στα τέκνα των δύο εκκεντρικών οικογενειών, σύγχυση και παραζάλη κυριεύουν τις δύο φαμίλιες, αλλάζοντας ριζικά τις πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωή τους.

Τιμημένος δύο φορές με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών για την «Ανθρώπινη Δοκιμασία» (1999) και τη «Φλάνδρα» (2006), ο Μπρουνό Ντιμόν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Καννών, με μια ταινία που διακρίνεται για την ιδιότυπη και ιδιοφυή μίξη κωμωδίας και μυστηρίου και σηματοδοτεί μια συναρπαστική στροφή στο ύφος του σκηνοθέτη. Μια εκκεντρική μαύρη κωμωδία, στην οποία πρωταγωνιστούν τα πολυβραβευμένα ονόματα του γαλλικού σινεμά: Ζιλιέτ Μπινός, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και Φαμπρίς Λουκινί.

«The Handmaiden» (Agassi) του Παρκ Τσαν-Γουκ
(Επίσημο Διαγωνιστικό)
Διανομή: ΑΜΑ Films

image

Μια Γιαπωνέζα κληρονόμος προσλαμβάνει μια νεαρή κλέφτρα ως προσωπική της βοηθό. Η τελευταία έχει στόχο να την γοητεύσει και να την εκμεταλλευτεί. Μόνο που το σχέδιό της δεν πηγαίνει κατ’ ευχήν εξαιτίας των συναισθημάτων της. Μεταφορά του βιβλίου της Σάρα Γουότερς, “Fingersmith”. Αυτή είναι η νέα ταινία του ιδιοφυούς Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, Παρκ Τσαν-Γουκ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει κινηματογραφικά αριστουργήματα, όπως το «Oldboy» του 2003.

«Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ
(Επίσημο Διαγωνιστικό)
Διανομή: Odeon

image

Ο σπουδαίος Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών με μια ακόμη πολύχρωμη και ανατρεπτική ταινία, που μιλά για την απώλεια, την αβεβαιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και το μυστήριο που μερικές φορές μάς κάνει να εγκαταλείπουμε αυτούς που αγαπάμε, σβήνοντάς τους από τις ζωές μας σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Η Χουλιέτα ζει με την κόρη της, Αντία. Και οι δύο υποφέρουν σιωπηλά για την απώλεια του άνδρα της Χουλιέτα και πατέρα της Αντία, μερικές φορές όμως η θλίψη δεν φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά – τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο. Όταν η Άντια κλείσει τα 18, θα εγκαταλείψει την μητέρα της χωρίς καμία εξήγηση και η Χουλιέτα θα ξεκινήσει να την αναζητά με κάθε δυνατό τρόπο. Το μόνο που θα ανακαλύψει είναι το πόσο λίγο γνωρίζει την ίδια της την κόρη.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Καννών τιμά την «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο 69ο Φεστιβάλ Καννών
Risk, ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ

image

Αναλυτικά, οι είκοσι (20) ταινίες, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και έχουν ήδη εξασφαλίσει την κυκλοφορία τους, στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, είναι οι εξής:

Seven Films

  • «The Unknown Girl» (La fille inconnue) των Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «It’s Only the End of the World» (Juste la fin du monde) του Ξαβιέ Ντολάν (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «Elle» του Πολ Βερχόφεν (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «Rester Vertical» του Αλέν Ζιροντί (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «Sieranevada» του Κρίστι Πούιου (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «Aquarius» του Κλέμπερ Μεντόνκα Φίλο (Επίσημο Διαγωνιστικό)

Odeon

  • «Café Society» του Γούντι Άλεν (Επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ – Εκτός Διαγωνιστικού)
  • «Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» (The Big Friendly Giant) του Στίβεν Σπίλμπεργκ (Εκτός Διαγωνιστικού)
  • «The Last Face» του Σον Πεν (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «The Nice Guys» του Σέιν Μπλακ (Εκτός Διαγωνιστικού)
  • «Captain Fantastic» του Ματ Ρος (Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα – Un Certain Regard)

Weird Wave

  • «Ma Loute» (Slack Bay) του Μπρουνό Ντιμόντ (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «La larga noche de Francisco Sanctis» των Francisco Marquez και Andrea Testa (Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα – Un Certain Regard)

ΑΜΑ Films

  • «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «The Handmaiden» (Agassi) του Παρκ Τσαν-Γουκ (Επίσημο Διαγωνιστικό)

Feelgood Entertainment

  • «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς (Επίσημο Διαγωνιστικό)
  • «Blood Father» του Jean-François Richet
  • «After the Storm» του Κόρε-Έντα Χιροκάζου (Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα – Un Certain Regard)
  • «Money Monster» της Τζόντι Φόστερ (Εκτός Διαγωνιστικού)

Το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου.