Το 2018 μας αποχαιρετά με πέντε νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ξεχωρίζει το Υποψήφιο για έξι Χρυσές Σφαίρες «Vice» του Άνταμ ΜακΚέι, με τον εξαιρετικό Κρίστιαν Μπέιλ, να ενσαρκώνει τον αμφιλεγόμενο πολιτικό Ντικ Τσένεϊ, ο οποίος ήταν ο 46ος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Ads

Αξιόπιστες επιλογές αποτελούν επίσης ο «Ένοχος» του Γκούσταβ Μόλερ, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, καθώς και η νέα ταινία του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, «Το Ξέρουν Όλοι», με πρωταγωνιστές, την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ. Αναλυτικά:

«Ο Ένοχος» (Den skyldige / The Guilty – 2018) του Γκούσταβ Μόλερ (Δανία)

image

Ads

Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα.

Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance και η Επίσημη Υποψηφιότητα της Δανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ. Υποψήφιο για το Βραβείο Discovery στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, για την αξιόλογη ταινία, την οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, παρουσία του πρωταγωνιστή Γιάκομπ Σέντεργκρεν, στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας.

«Πιστεύω ότι οι πιο δυνατές εικόνες στις ταινίες, αυτές που μένουν μαζί σου για πολύ καιρό είναι αυτές που δεν βλέπεις. Η ιδέα για την ταινία προέκυψε όταν έτυχε να είμαι μπροστά σε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία από μία γυναίκα που την είχαν απαγάγει. Η γυναίκα βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο σε κίνηση και καθώς καθόταν δίπλα στον απαγωγέα της, μιλούσε κωδικοποιημένα. Στην αρχή, με συνεπήρε η αγωνία του τηλεφωνήματος όπως θα συνέβαινε σε κάθε άνθρωπο. Αργότερα, άρχισα να σκέφτομαι τι ήταν αυτό που έκανε τόσο συναρπαστικό. Παρόλο που είχα ακούσει μόνο ήχους, ήταν σαν να είχα δει εικόνες. Είχα δει τη γυναίκα, το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν, το δρόμο στον οποίο έτρεχε το αυτοκίνητο, ακόμα και τον απαγωγέα που ήταν δίπλα της. Συνειδητοποίησα ότι κάθε άνθρωπος που θα άκουγε το τηλεφώνημα θα μπορούσε να δει διαφορετικές εικόνες: μια διαφορετική γυναίκα, έναν διαφορετικό απαγωγέα, κτλ. Άρχισα να σκέφτομαι: Τι θα γινόταν αν χρησιμοποιούσα αυτήν την ιδέα της υποθετικής εγκεφαλικής εικονογραφίας στην ταινία; Ο στόχος μου κάνοντας την ταινία Ο Ένοχος ήταν να φτιάξω ένα θρίλερ χαρακτήρων με σασπένς αλλά ακόμα περισσότερο να φτιάξω μια ταινία όπου κάθε μέλος του κοινού θα έχει μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία.» – Γκούσταβ Μόλερ

«Vice: Ο Δεύτερος Στην Ιεραρχία» (Vice – 2018) του Άνταμ ΜακΚέι (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία σκιαγραφεί κωμικά και γλαφυρά πώς ένας γραφειοκράτης από την Ουάσιγκτον ανελίχθηκε αθόρυβα σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Τσένεϊ αναδιαμόρφωσε την Αμερική και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα. Το «Vice: Ο Δεύτερος Στην Ιεραρχία» είναι η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα».

Ο καταξιωμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης αναμειγνύει αριστοτεχνικά το δράμα και την κωμωδία, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστό. Το φιλμ ήδη διεκδικεί έξι (6) Χρυσές Σφαίρες στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κρίστιαν Μπέιλ), Β’ Ανδρικού Ρόλου (Σαμ Ρόκγουελ) και Β’ Γυναικείου Ρόλου (Έιμι Άνταμς). Συνδυάζοντας ένα δυνατό σενάριο με την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού, το «Vice: Ο Δεύτερος Στην Ιεραρχία», είναι κάτι παραπάνω από μια ακόμα βιογραφική ταινία. Ηθοποιοί: Κρίστιαν Μπέιλ, Έιμι Άνταμς,  Στιβ Καρέλ, Σαμ Ρόκγουελ, Μπιλ Πούλμαν, Άλισον Πιλ.

«Οτιδήποτε κι αν πιστεύει κάποιος πολιτικά, όλοι μας θέλουμε να μάθουμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Υπάρχει κάποιος λόγος που η κυβέρνησή μας είναι φτιαγμένη με επιταγές. Η εξουσία είναι εθιστική. Η Αμερική έχει εξελιχθεί σε μια χώρα που είναι επικεντρωμένη στη δύναμη και την καριέρα ενώ κάποτε μας ένοιαζε η οικογένειά μας. Για εμένα το VICE είναι μια ταινία για τον εγωισμό της εξουσίας και για το πώς χάσαμε την κοινωνία μας και την πατρίδα μας. Ακόμα και για τον Τσένεϊ η κατάληξη ήταν τραγική. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά αυτή της ταινίας, ότι μπορείς να την ερμηνεύσεις όπως θες.» – Άνταμ ΜακΚέι

Διαβάστε επίσης:

«The Happytime Murders» (2018) του Μπράιαν Χένσον (Η.Π.Α., Κίνα)

image

Η αστυνομικός του τμήματος του Λος Άντζελες Κόνι Έντουαρντς (Μελίσα ΜακΚάρθι) είναι πλέον μια έμπειρη ντετέκτιβ. Κάποτε ανήκε στο ιδανικό δίδυμο του τμήματός της, που το συμπλήρωνε ο puppet συνεργάτης της, αστυνομικός Φιλ Φίλιπς. Τώρα πια όμως είναι μόνη της στη δουλειά και στη ζωή. Είναι πάντα έτοιμη να μοιράσει απλόχερα προσβολές και βρισιές και παράλληλα παίρνει πολύ σοβαρά τη δουλειά της. Κρύβει όμως ένα ένοχο μυστικό. Είναι εθισμένη στη ζάχαρη. Ο muppet Φιλ Φίλιπς (Μπιλ Μπαρέτα) έχασε τη θέση του στο Α.Τ. Λ.Α όταν πυροβόλησε κατά λάθος έναν πολίτη στη διάρκεια μιας καταδίωξης. Απομακρύνθηκε ντροπιασμένος από τη θέση του και τώρα πια εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής και απονέμει τη δικαιοσύνη αυτοβούλως, προκαλώντας την οργή της πρώην συνεργάτιδάς του. Τώρα το πρώην αχτύπητο δίδυμο καλείται να ενώσει και πάλι τις δυνάμεις του για να διαλευκάνει τη δολοφονία των puppets της δημοφιλούς παιδικής σειράς του ’90 “The Happytime Gang” από έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν με τα muppets, με το καυστικό χιούμορ των αθυρόστομων κωμικών Μελίσα ΜακΚάρθι, Τζόελ ΜακΧέιλ και Ελίζαμπεθ Μπανκς. Το «The Happytime Murders» αποτελεί μια πρωτότυπη ταινία που συνδυάζει πολλά διαφορετικά είδη ταινιών δημιουργώντας ένα υβρίδιο φιλμ νουάρ, περιπέτειας και αστυνομικής ταινίας με την απαραίτητη δόση χιούμορ.

«Το Ξέρουν Όλοι» (Everybody Knows / Todos Lo Saben – 2018) του Ασγκάρ Φαραντί (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία)

image

Η Λόρα ταξιδεύει με την κόρη και το γιο της στο χωριό που μεγάλωσε για το γάμο της αδερφής της. Οι εντάσεις όμως δε λείπουν από την οικογένεια της και τα συναισθήματα που τρέφει για τον παλιό της φίλο Πάκο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η γιορτή συνεχίζεται όταν το ρεύμα πέφτει ξαφνικά και η κόρη της Λόρα εξαφανίζεται.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ασγκάρ Φαραντί (Ένας Χωρισμός, Ο Εμποράκος), σκηνοθετεί την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ σε αυτό το πολυδιάστατο ψυχολογικό δράμα. Μαζί τους και ο σπουδαίο ηθοποιός από την Αργεντινή, Ρικάρντο Νταρίν. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου αποτέλεσε και την Ταινία Έναρξης της κορυφαίας διοργάνωσης. Πρόκειται για την όγδοη μεγάλου μήκους ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη.

«Πριν 15 χρόνια ταξίδεψα στον ισπανικό νότο. Σε μια μικρή πόλη είδα αρκετές φωτογραφίες ενός παιδιού, στερεωμένες σε τοίχους σπιτιών. Ρώτησα: «Ποιος είναι;». Μου απάντησαν πως ήταν ένα παιδί που είχε εξαφανιστεί και το αναζητούσαν οι γονείς του. Εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε η πρώτη σπίθα της ίντριγκας γι’ αυτήν την ταινία και την κράτησα στο μυαλό μου για πολλά χρόνια. Έγραψα μια μικρή ιστορία πάνω στο θέμα και το ανέπτυξα αργότερα, πριν τέσσερα χρόνια περίπου, αμέσως μετά το πέρας των γυρισμάτων για το «Παρελθόν». Οπότε, δούλεψα το σενάριο για τέσσερα χρόνια. Αλλά ουσιαστικά όλα άρχισαν σε εκείνο το ταξίδι στην Ισπανία. Υπήρξαν δύο πράγματα που με προσέλκυσαν: το ένα ήταν η ατμόσφαιρα και η κουλτούρα της χώρας. Το δεύτερο ήταν το γεγονός της εξαφάνισης αυτό καθαυτό.» – Ασγκάρ Φαραντί

Διαβάστε επίσης:

«The Bachelor 3» (2018) του Γιάννη Παπαδάκου (Ελλάδα)

image

Ο Τζίμης (Νίκος Βουρλιώτης) ετοιμάζεται να παντρευτεί  και φωνάζει τα φιλαράκια του για το καθιερωμένο πλέον bachelor. Όλα πάνε φυσιολογικά αυτή την φορά προς έκπληξη όλων και η ώρα του γάμου έχει φτάσει. Αυτό όμως που θα ακυρώσει και αυτόν τον γάμο δεν θα αργήσει να έρθει. Ο Ρένος (Θανάσης Βισκαδουράκης) θα απαχθεί στην εκκλησία. Στην προσπάθειά τους να βρουν τον φίλο τους ο Αντώνης (Γιάννης Τσιμιτσέλης), ο Τζίμης (Νίκος Βουρλιώτης) και ο Κωστής (Ηλίας Μελέτης) θα βρεθούν στη Λάρισα όπου τα πράγματα ξεφεύγουν…

Δύο ταινίες πριν, τέσσερις φίλοι ξεκίνησαν για έναν γάμο. Δεν έφτασαν ποτέ. Τώρα, στο τρίτο μέρος του «The Bachelor», τέσσερις φίλοι λαμβάνουν ένα νέο προσκλητήριο. Θα τα καταφέρουν ή θα χρειαστεί και τέταρτη ταινία για να γίνει κάποιος γάμος τελικά;

Ηθοποιοί: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μελέτης Ηλίας, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Κατερίνα Γερονικολού, Βασιλική Τρουφάκου, Ησαϊας Ματιάμπα, Τόνι Σφήνος, Τάσος Παλατσίδης, Βίκυ Κάβουρα, Δημήτρης Σταρόβας, Αναστάσης Κολοβός, Τάκης Ζαχαράτος.