Το 1968, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σκηνοθετεί δύο από τους αγαπημένους του ηθοποιούς, τον Μαξ φον Σίντοφ και τη μούσα του, Λιβ Ούλμαν, στην συγκλονιστική ταινία, «Ντροπή». Πρόκειται για ένα από τα λιγότερα γνωστά έργα του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη. Ένα αυθεντικό αντιπολεμικό αριστούργημα, το οποίο πενήντα χρόνια μετά την πρεμιέρα του θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε επί της μεγάλης οθόνης, στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Μπέργκμαν 100: Ένας Αιώνας Σινεμά» που διοργανώνει το 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Ντροπή / Shame
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Liv Ullmann, Max Von Sydow, Sigge Fürst, Gunnar Björnstrand, Birgitta Valberg
Φωτογραφία: Sven Nykvist
Μοντάζ: Ulla Ryghe
Χώρα Παραγωγής: Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 1968
Φορμάτ: Ασπρόμαυρο, DCP
Διάρκεια: 103 λεπτά
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 17:45, στον Κινηματογράφο Δαναός 1
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 22:30 στον Κινηματογράφο Άστορ

image

Κατά τη διάρκεια ενός ανώνυμου και απροσδιόριστου πολέμου, ένα ζευγάρι μουσικών καταφεύγουν σε ένα μικρό νησί. Και οι δύο πιστεύουν ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν στη σύγκρουση που μαίνεται στον έξω κόσμο. Αυτή όμως η αποχή τους από τα δρώμενα του καιρού τους, δεν μπορεί να τους αφήσει ανεπηρέαστους. Εξαίσιο δείγμα γραφής της τέχνης του Μπέργκμαν, με πρωταγωνιστές δύο αγαπημένους του ηθοποιούς, την Λιβ Ούλμαν και τον Μαξ Φον Σίντοφ. Η «Ντροπή» ήταν Υποψήφια για την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ads

Στο μέσο του εκπληκτικού σερί ταινιών που γύρισε ο Μπέργκμαν το ’60, η «Ντροπή» αξίζει περίοπτης θέσης. Αντιπολεμική δήλωση τρομερής δύναμης, με ερμηνείες ανυπέρβλητης ισχύος από τους Μαξ φον Σίντοφ και Λιβ Ούλμαν, η «Ντροπή» αποτελεί μια ηθική παραβολή μεγάλης υπαρξιακής αγωνίας, την οποία οφείλει να ανακαλύψει επιτέλους μια ευρύτερη μερίδα θεατών. Επετειακή προβολή 50 χρόνων με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Μπέργκμαν 100: Ένας Αιώνας Σινεμά

image

Με αφορμή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του μέγιστου Σουηδού σκηνοθέτη, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συμμετέχει στις εκδηλώσεις της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με ένα σεμνό φόρο τιμής σε ένα κολοσσιαίο έργο που οφείλει να μνημονεύεται για πάντα.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας, οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια θαυμάσια εγκατάσταση αφιερωμένη σε ανέκδοτο υλικό από την καριέρα του Μπέργκμαν, που θα προβληθεί στη χώρα μας για πρώτη φορά, το πολυσυζητημένο φετινό ντοκιμαντέρ της Τζέιν Μάγκνουσον για τις αθέατες πλευρές μιας φιλμικής σταδιοδρομίας και μιας ολόκληρης ζωής και την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της «Ντροπής», ενός από τα σημαντικότερα φιλμ του εμβληματικού δημιουργού.

Διαβάστε επίσης:

24ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

Οι Νύχτες Πρεμιέρας, για περισσότερα από είκοσι χρόνια, μεταμορφώνουν το κέντρο της Αθήνας σε μία δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή, με τις πιο συζητημένες πρεμιέρες της χρονιάς, μοναδικά αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως masterclass, συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.