Ένα από πιο σημαντικά και επίκαιρα Αφιερώματα του 24ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, έχει τον τίτλο «Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα» και περιλαμβάνει πέντε αξιόλογες ταινίες, οι οποίες προβάλλονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα επιμελήθηκαν οι συνεργάτιδες του Φεστιβάλ, Μαρία Ναθαναήλ, Άντυ Δημοπούλου, Δήμητρα Αργυράκη και Φωτεινή Αλευρά. Περιλαμβάνει πέντε πρεμιέρες από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αφηγούνται τις ιστορίες γενναίων γυναικών.

Πρόκειται για αξιόλογα φιλμ, τα οποία μας ταξιδεύουν από τις επαναστάτριες Σαντινίστας στη Νικαράγουα της δεκαετίας του ‘80, στα όνειρα μιας νεαρής στη Δαμασκό του 2011 και από την ανατρεπτική ποιήτρια του Μεξικό, Ροζάριο Καστεγιάνο στην προεκλογική εκστρατεία της Σομαλής μετανάστριας Ιλχάν στην Αμερική και τις υποεκπροσωπημένες γυναίκες δημιουργούς στο Χόλιγουντ.

Τις προβολές θα προλογίσουν τιμώντας με την παρουσία τους οι: Ευρωβουλεύτρια κα Κωνσταντίνκα Κούνεβα, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνική Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου, η σκηνοθέτιδα Πέννυ Παναγιωτοπούλου, η κριτικός κινηματογράφου Έλενα Χρηστοπούλου, η ψυχαναλύτρια Κατερίνα Μαλίχιν, η συγγραφέας-σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη και η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Ads

Οι πέντε ταινίες που θα προβληθούν στο Αφιέρωμα, «Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα», είναι οι εξής:

Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas! (2018)
Σκηνοθεσία: Jenny Murray
Διάρκεια: 96 λεπτά
Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Είσοδος Ελεύθερη
Προλογίζει η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Πώς είναι δυνατόν να ηγείσαι μιας πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης και έπειτα να διαγράφεσαι από την Ιστορία επειδή είσαι γυναίκα; Επαναστάτριες που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της δικτατορίας στη Νικαράγουα το 1979, οι γυναίκες Σαντινίστας παραγκωνίστηκαν από τους άνδρες συναγωνιστές τους και είδαν ό,τι έχτισαν για χρόνια να γκρεμίζεται. Η μάχη εναντίον του σεξισμού και κάθε είδους ανισότητας γι’ αυτές δεν τελείωσε ποτέ.

Το Αιώνιο Θηλυκό / The Eternal Feminine (2017)
Σκηνοθεσία: Natalia Beristáin
Διάρκεια: 85 λεπτά
Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Είσοδος Ελεύθερη
Προλογίζει η συγγραφέας – σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

image

Πώς μία εσωστρεφής φοιτήτρια έφτασε να γίνει μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της μεξικανικής λογοτεχνίας; Η ταινία της Μπεριστάιν για τη ζωή της Ροζάριο Καστεγιάνο παρουσιάζει το πορτρέτο μιας ισχυρής γυναίκας που ξεπέρασε εμπόδια, προσωπικά και επαγγελματικά, ενώ πυροδότησε μία συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών με ερωτήματα που, εξήντα χρόνια αργότερα, μένουν αναπάντητα.

Η Στιγμή Της Ιλχάν / Time For Ilhan (2018)
Σκηνοθεσία: Norah Shapiro
Διάρκεια: 89 λεπτά
Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Είσοδος Ελεύθερη
Προλογίζει η κα Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

image

Πρόσφυγας από τη Σομαλία, μουσουλμάνα, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών και μητέρα τριών παιδιών, η Ιλχάν θέτει υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Μινεσότα. Η προεκλογική της εκστρατεία απευθύνεται κυρίως προς τις μειονότητες, προκαλώντας τα στερεότυπα των επαγγελματιών πολιτικών. Αν η Ιλχάν τα καταφέρει, θα είναι μια ιστορική στιγμή για την πολιτική, όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric (2018)
Σκηνοθεσία: Gaya Jiji
Διάρκεια: 95 λεπτά
Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Είσοδος Ελεύθερη
Προλογίζει η Ψυχαναλύτρια και Διδάκτωρ των ΕΚΠΑ και Paris-Diderot, Κατερίνα Μαλίχιν
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

image

Για τη νεαρή Νάλα, η ελευθερία είναι πόθος και η επανάσταση μία φαντασίωση αισθησιακή, τολμηρή, πολύχρωμη, φτιαγμένη από διάφορες υφές, σαν τα αγαπημένα της ρούχα. Για τη μητέρα της όμως, μόνο ένας γάμος μπορεί να της εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Στην ταραχώδη Δαμασκό του 2011 η αναζήτηση της ταυτότητας είναι ένας πόλεμος, με μόνα όπλα τα όνειρα.

Σε Δεύτερο Πλάνο / Half The Picture (2018)
Σκηνοθεσία: Amy Adrion
Διάρκεια: 94 λεπτά
Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Είσοδος Ελεύθερη
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγό), Κόρα Καρβούνη (ηθοποιό), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτιδα)
Συντονίζει η δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Έλενα Χρηστοπούλου
(φωτογραφία άρθρου)

Το Χόλιγουντ ήταν και παραμένει μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, με άνισες ευκαιρίες για τις γυναίκες και σαφείς διακρίσεις εναντίον τους. Οι Τζιλ Σόλογουεϊ, Λίνα Ντάναμ, Άβα Ντιβερνέι, Ροζάνα Αρκέτ και πολλές ακόμα επαγγελματίες του σινεμά καταθέτουν προσωπικές μαρτυρίες και αφηγούνται τις θαρραλέες ιστορίες για το πώς πέρασαν αποφασιστικά σε πρώτο πλάνο.

24ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

Οι Νύχτες Πρεμιέρας, για περισσότερα από είκοσι χρόνια, μεταμορφώνουν το κέντρο της Αθήνας σε μία δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή, με τις πιο συζητημένες πρεμιέρες της χρονιάς, μοναδικά αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως masterclass, συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.