Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου που διοργανώνει φέτος την 86η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, ανακοίνωσε τις εννέα ταινίες από τις οποίες θα προκύψει τελικά η πεντάδα της κατηγορίας του Ξενόγλωσσου Όσκαρ. Παράλληλα η Ακαδημία έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο trailer, με την παρουσιάστρια της βραδιάς, Ελεν ΝτιΤζένερις. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Διαχρονικά, η κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας παραμένει ίσως η πιο απρόβλεπτη του θεσμού. Όχι μόνο όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά ακόμη και στην επιλογή των εννιά φιναλίστ ταινιών από τις οποίες προκύπτει η τελική πεντάδα των υποψήφιων φιλμ που διαγωνίζονται για το σχετικό Βραβείο.
 
Φέτος οι επίσημες συμμετοχές των χωρών προς την Ακαδημία, είχαν φτάσει τον αριθμό ρεκόρ των 76 υποψηφιοτήτων – την  Ελλάδα εκπροσωπούσε στη σχετική λίστα, το ιδιαίτερο φιλμ του Έκτορα Λυγίζου, «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού». Η ανακοίνωση των εννέα φιναλίστ, από τις οποίες θα προκύψει η τελική πεντάδα, έκρυβε και πάλι αρκετές εκπλήξεις.

image
 
Οι εννέα ταινίες που τελικά επιλέχθηκαν και συνεχίζουν τον δρόμο τους προς την 86η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, είναι οι εξής:
 
Βοσνία και Ερζεγοβίνη – An Episode in the Life on an Iron Picker του Ντάνις Τάνοβιτς
Γερμανία – Two Lives του Τζορτς Μαάς
Δανία – To Κυνήγι (The Hunt) του Τόμας Βίντερμπεργκ
Καμπότζη – The Missing Picture του Ρίτ Παν
Ουγγαρία – The Notebook του Γιάνος Σαζ
Παλαιστίνη – Ομάρ (Omar) του Χανί Αμπού-Ασάντ
Χονγκ Κονγκ – The Grandmaster του Γουόνγκ Καρ Γουάι

image
 
Με μία πρώτη ματιά, τα δύο μεγάλα φαβορί συνεχίζουν ακάθεκτα. Ο λόγος βέβαια για τις υπέροχες δημιουργίες των Πάολο Σορεντίνο και Φέλιξ βαν Γκρόνιγκερ, “Η Τέλεια Ομορφιά” (The Great Beauty) και “Ραγισμένα Όνειρα” (The Broken Circle Breakdown) αντίστοιχα, που στο πέρασμα τους σαρώνουν τα βραβεία.
 
Διαβάστε επίσης:

image
 
Αυτές λοιπόν είναι οι δύο ταινίες που θα πρέπει να θεωρούν σχεδόν σίγουρη την παρουσία τους στην τελική πεντάδα, ενώ από κοντά ακολουθούν η Δανία με “To Κυνήγι” (The Hunt) του Τόμας Βίντερμπεργκ, με έναν υπέροχο Μαντς Μίκελσεν, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Γερμανία με το δραματικό “Two Lives” του Τζορτς Μαάς και βέβαια το ποιητικό “The Grandmaster” από το Χονγκ Κονγκ, σε σκηνοθεσία του Γουόνγκ Καρ Γουάι, με πρωταγωνίστρια την Ζανγκ Ζιγί.
 
Όπως προαναφέραμε όμως δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις από την επιλογή των εννέα φιναλίστ από ένα σύνολο 76 ταινιών. Εκτός έμειναν οι Γάλλοι, που ρίσκαραν και αντί να στείλουν το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα, «Η Ζωή της Αντέλ» (Blue Is the Warmest Color – La vie d’Adèle) του Αμπντελαντίφ Κεσίς, προτίμησαν το όμορφο αλλά χαμηλών τόνων, «Ρενουάρ» του Ζιλ Μπουρντός, που πραγματεύεται τη σχέση του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ωγκυστ Ρενουάρ και του γιου του (ενός από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών) Ζαν.
 
Εκτός από την τελική διεκδίκηση μία υποψηφιότητας έμειναν επίσης το «Παρελθόν» του σπουδαίου Ασκγάρ Φαρχαντί, που πριν από δύο χρόνια, είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας με την ταινία του, «Ένας Χωρισμός». Όμως και το «Το Απαγορευμένο Ποδήλατο» (Wadjda) της Χάιφα Αλ Μανσούρ, η πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία που υποβλήθηκε ποτέ στα Όσκαρ και η πρώτη που σκηνοθετείτε από γυναίκα στη συγκεκριμένη χώρα, φάνταζε ως ένα από τα φαβορί, αλλά έμεινε εκτός όπως και η “Gloria” του Σεμπαστιάν Λέλιο, με την πρωταγωνίστρια Παουλίνα Γκαρσία, να μας χαρίζει μία από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες της χρονιάς.
 
Έτσι λοιπόν από τις 76 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν φέτος για την κατηγορία του Ξενόγλωσσου Όσκαρ, φτάσαμε στις εννιά φιναλίστ, πριν οδηγηθούμε στις πέντε επικρατέστερες που θα ανακοινωθούν μαζί με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες των φετινών ‘Οσκαρ στις 16 Ιανουαρίου.
 
Επιπλέον η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο trailer για την 86η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ, με την παρουσιάστρια της βραδιάς, Ελεν ΝτιΤζένερις.


 
Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει από τις αρχές Αυγούστου – Η Έλεν ΝτιΤζένερις παρουσιάστρια των 86ων βραβείων Όσκαρ! – η δημοφιλής ηθοποιός και παρουσιάστρια, φέτος καλείτε να παρουσιάσει τον κορυφαίο θεσμό κινηματογραφικών βραβείων, για δεύτερη φορά (μετά το 2007) δηλώντας μάλιστα κατενθουσιασμένη. Η 86η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.