Γεννημένος στις 27 Δεκεμβρίου του 1995, ο Τίμοθι Σαλαμέ έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό, μέσα από τον ρόλο του στην ταινία «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, όπου και απέσπασε την πρώτη του Υποψηφιότητα για Όσκαρ. Με αφορμή τη νέα του συνεργασία με τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη στο φιλμ «Bones and All», παρουσιάζουμε δέκα από τις καλύτερες ερμηνείες του ταλαντούχου και συνεχώς βελτιωμένου ηθοποιού, στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ (Timothée Chalamet), γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του είναι αγγλικής και γαλλικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του είναι ρωσικής και αυστριακής καταγωγής. Μεγάλωσε σε μια καλλιτεχνική οικογένεια κι από μικρός εμφανιζόταν σε διαφημίσεις αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις. Φοίτησε στο φημισμένο La Guardia High School of Music & Art and Performing Arts, όπου ήταν στην ίδια τάξη με τον ηθοποιό, Άνσελ Έλγκορτ, με τον οποίο είναι φίλοι.

Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την πραγματοποίησε το 2014 στην ταινία «Άνδρες, Γυναίκες & Παιδιά» (Men, Women & Children, 2014) του Τζέισον Ράιτμαν, ενώ το 2015 είχε ένα μικρό ρόλο στο εντυπωσιακό φιλμ επιστημονικές φαντασίας, «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν, με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μακόναχι.

Το 2017 ήταν αναμφίβολα η χρονιά του, καθώς πέρα από τις «Καλοκαιρινές Νύχτες» εμφανίστηκε στις ταινίες «Ταξιδεύοντας με τον Εχθρό μου» (Hostiles) του Σκοτ Κούπερ, «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέργουικ και φυσικά στο φιλμ «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» (Call Me by Your Name) του Λούκα Γκουαντανίνο. Για την ερμηνεία του στην ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη, κέρδισε μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.

Ads

image

Πιο πρόσφατα, τον είδαμε στις ταινίες «Beautiful Boy» του Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν, όπου υποδύεται έναν ναρκομανή, δίπλα στον Στιβ Καρέλ, «A Rainy Day in New York» του Γούντι Άλεν (την αμοιβή του για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ταινία την έδωσε όλη σε οργανώσεις εναντίον της σεξουαλικής βίας, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν θα ξαναδουλέψει με τον Άλεν, εξαιτίας των κατηγοριών που υπάρχουν εναντίον του σκηνοθέτη).

Το 2019 πρωταγωνίστησε τόσο στην ταινία «The King» του Ντέιβιντ Μισόντ, όπου υποδύθηκε τον Ερρίκο τον Πέμπτο, όσο και στο Υποψήφιο για έξι Όσκαρ φιλμ της Γκρέτα Γκέργουιγκ, «Μικρές Κυρίες». Τον απολαύσαμε επίσης, στο «The French Dispatch» του Γουές Άντερσον, καθώς και στο επικό «Dune» του Ντενίς Βιλνέβ. Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί, παρουσιάζουμε μερικές από καλύτερες ερμηνείες του στο Σινεμά, χρονολογική σειρά.

Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου / Call Me by Your Name
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο
Σενάριο: Τζέιμς Αϊβορι (βασισμένο στο ββλίο του Αντρε Ασιμάν)
Πρωταγωνιστούν: Τίμοθι Σαλαμέ, Αρμι Χάμερ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Αμιρά Καζάρ
Φωτογραφία: Σαγιόμπου Μουκντίπρομ
Μοντάζ: Γουόλτερ Φασάνο
Μουσική: Σουφγιάν Στίβενς
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Βραζιλία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 132 λεπτά

image

Σε μια γραφική τοποθεσία της ιταλικής επαρχίας του 1983, κατακαλόκαιρο, το φιλμ παρακολουθεί την σεξουαλική αφύπνιση ενός ανήσυχου 17χρονου. Γόνος δύο ακαδημαϊκών, o Έλιο νιώθει τον αισθηματικό κόσμο του να συγκλονίζεται όχι από τις ερωτικές του συνευρέσεις μ’ ένα ντόπιο κορίτσι αλλά από έναν Αμερικανό, εφτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει τις έρευνες του καθηγητή πατέρα του στον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό. Αυτή είναι η αξιόλογη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» Μία αισθησιακή και υπερβατική ιστορία για τον πρώτο έρωτα.

«Μου αρέσει να πιστεύω ότι το «Να με φωνάζεις με τ’ όνομα σου» κλείνει την τριλογία των ταινιών μου για την επιθυμία, μαζί με το «I Am Love» («Είμαι ο έρωτας») και το «A Bigger Splash» («Κάτω από τον ήλιο»). Εκεί που στις προηγούμενες ταινίες, η επιθυμία οδηγούσε στην κτητικότητα, τη μετάνοια, την περιφρόνηση, την ανάγκη για απελευθέρωση, στο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομα σου»  θέλαμε να εξερευνήσουμε ένα ειδύλλιο της νιότης. Ο Elio, ο Oliver και η Marzia έχουν μπλέξει σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι, όμοιο με αυτό που περιέγραψε κάποτε ο Truman Capote ως τον έρωτα, που δεν έχει γεωγραφία, δεν ξέρει από σύνορα. Η ταινία αποτίνει φόρο τιμής στους πατέρες της ζωής μου: τον πατέρα μου και τους κινηματογραφικούς, τον Renoir, τον Rohmer, τον Bertolucci.» – Λούκα Γκουαντανίνο

Η σεναριακή συνεργασία ανάμεσα στον σκηνοθέτη του «Είμαι ο Έρωτας» και τον Τζέιμς Άιβορι, τον παλαίμαχο δημιουργό του «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας», είναι ένα μικρό αριστούργημα πάνω στα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνουν οι πρώτοι έρωτες, τα σφοδρά παρθενικά χτυποκάρδια και τα μυστηριώδη καλέσματα της καρδιάς και του κορμιού. Ο Λούκα Γκουαντανίνο μεταφέρει στην μεγάλη το βιβλίο του André Aciman, σε μία ταινία που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Άρμι Χάμερ και ο Τίμοθι Σαλαμέ.

Καλοκαιρινές Νύχτες / Hot Summer Nights
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ελάιτζα Μπίνουμ
Πρωταγωνιστούν: Μάικα Μονρόε, Τίμοθι Σαλαμέ, Τζακ Κέσι, Γουίλιαμ Φίχτνερ, Τόμας Τζέιν, Άλεξ Ρόι, Μάγια Μίτσελ
Φωτογραφία: Τζαβιέρ Τζούλια
Μοντάζ: Τζεφ Καστελούτσιο, Τομ Κονσταντίνο, Νταν Ζίμερμαν
Μουσική: Γουίλ Μπέιτς
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 107 λεπτά

image

Καλοκαίρι του 1991. Ο Ντάνιελ Μίντλετον (Τιμοτέ Σαλαμέ) είναι ένας συμπαθέστατος αλλά αδέξιος κοινωνικά έφηβος, που μόλις έχει τελειώσει το λύκειο. Η μητέρα του τον στέλνει να περάσει το καλοκαίρι του στη θεία του, στο Κέιπ Κοντ, μια παραθαλάσσια τουριστική περιοχή στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Απώτερος στόχος της είναι να χαλαρώσει ο γιος της, να κοινωνικοποιηθεί, να συνέλθει από την απώλεια του πατέρα του και να «ανδρωθεί» πριν πάει στο κολέγιο. Ο Ντάνιελ δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην ανθρωπογεωγραφία της περιοχής έως ότου συναντά τον Χάντερ Στρόμπερι (Άλεξ Ρόου).

Ο Χάντερ είναι το τοπικό «κακό παιδί». Κερδίζει χρήματα πουλώντας μαριχουάνα σε ευκατάστατους παραθεριστές, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κέρβερος απέναντι στους νεαρούς, που προσπαθούν να πλησιάσουν την μικρότερη αδελφή του, την γοητευτική ΜακΚέιλα (Μάικα Μονρό). Διαισθανόμενος ότι μπροστά του ανοίγεται μια σπουδαία ευκαιρία, ο Ντάνιελ πείθει τον Χάντερ να συνεργαστούν, διακινώντας «χόρτο» σε όλον τον Κόλπο, καθώς η αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού εντείνεται. Η δουλειά πηγαίνει εξαιρετικά καλά και ο Ντάνιελ αποκτά αυτοπεποίθηση, τόση ώστε να εξομολογηθεί στην ΜακΚέιλα τον έρωτά του για εκείνην, κρατώντας τη σχέση τους κρυφή, ιδίως από τον Χάντερ. Πόσο, όμως, μπορεί να κρατήσει αυτή η περίοδος ευφορίας για τον Ντάνιελ;

O Ελάιτζα Μπίνουμ, σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο, στο ελπιδοφόρο κινηματογραφικό του ντεμπούτο: «Καλοκαιρινές Νύχτες». Πρωταγωνιστούν, οι ανερχόμενοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί, Μάικα Μονρόε και Τίμοθι Σαλαμέ, σ’ ένα καυτό, νεανικό θρίλερ. Με φόντο τις καταχρήσεις σε μια μικρή πόλη, οι εντάσεις κλιμακώνονται και ξεσπούν με πάθος, αλλά και βία. Αυτή είναι η ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού που περνά το καλοκαίρι του στο Κέιπ Κοντ.

«Ήθελα, η ιστορία μου να διεξάγεται στο παρελθόν και να υπάρχει μια αίσθηση ασαφούς μνήμης. Σαν να εκκινεί από μια βάση συναισθηματικής λογικής κι όχι πραγματικής λογικής. Αυτή είναι μια πολύ συναισθηματική ιστορία ενηλικίωσης. Όταν ανατρέχουμε στις αναμνήσεις μας δεν θυμόμαστε το γεγονός έτσι όπως συνέβη αλλά θυμόμαστε πως μας έκανε να αισθανθούμε. Για μένα αυτό οδηγεί σε μια σαφώς πιο κινηματογραφική εμπειρία από το να γειώσω την ιστορία μου με ρεαλιστικό τρόπο. Επίσης, ήθελα να εντρυφήσω σε μια από τις τελευταίες εποχές πριν από την έλευση του ίντερνετ και των κινητών. Σε μια εποχή που οι μικρές πόλεις ήταν πιο απομονωμένες και ανά πάσα στιγμή προέκυπταν θρύλοι.» – Ελάιτζα Μπίνουμ

Lady Bird
Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουικ
Σενάριο: Γκρέτα Γκέργουιγκ
Πρωταγωνιστούν: Σίρσα Ρόναν, Λόρι Μέτκλαφ, Μπίνι Φέλντστιν, Τίμοθι Σαλαμέ, Τρέισι Λιτς
Φωτογραφία: Σαμ Λέβι
Μοντάζ: Νικ Χούι
Μουσική: Τζον Μπράιον
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 94 λεπτά

image

Η ιστορία ενηλικίωσης που σκηνοθέτησε η Γκρέτα Γκέργουικ με φόντο το Σακραμέντο του 2002, ξετυλίγει τη δύσκολη εφηβεία της νεαρής Κριστίν «Lady Bird» ΜακΦέρσον – στον ρόλο η Σίρσα Ρόναν – την εκρηκτική σχέση αγάπης και μίσους, με τη νοσοκόμα μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, καθώς και την καθημερινότητά της στο σχολείο, ενώ βέβαια δεν απουσιάζουν οι εφηβικές ανασφάλειες και οι έρωτες αυτής της ηλικίας.

Εννέα χρόνια μετά το πρωτότυπο και αποκαλυπτικό ντεμπούτο της, στο φιλμ «Nights and Weekends» (2008), η πολυπράγμων και ταλαντούχα Γκρέτα Γκέργουικ, επιστρέφει εντυπωσιακά. Η Υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος, αλλά και ηθοποιός, κάθεται για δεύτερη φορά πίσω από την κάμερα και μας προσφέρει μία συγκινητική, όσο και τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, στην οποία πρωταγωνιστεί η χαρισματική Σαουόρς Ρόναν: «Lady Bird» (2017).

Η ταινία, είναι μια όμορφη επιστολή της Γκρέτα προς την πόλη που αγάπησε μεγαλώνοντας, όταν ανακάλυψε την Τζόαν Ντίντιον, την ποιήτρια από το Σακραμέντο, η οποία περιέγραψε τόσο ανάγλυφα την πόλη που έκανε την Γκέργουικ να συνειδητοποιήσει πως όλα όσα μισούσε στην πόλη αυτή κατά βάθος είναι κι εκείνα που αγαπά γιατί τη διαμόρφωσαν στη γυναίκα που είναι σήμερα.

Ένα Όμορφο Αγόρι / Beautiful Boy
Σκηνοθεσία: Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν
Σενάριο: Λουκ Ντέιβις, Φέλιξ βαν Γκρένιγκεν,
βασισμένο στα απομνημονεύματα των Ντέιβιντ και Νικ Σεφ
Πρωταγωνιστούν: Στίβ Κάρελ, Τιμοτέ Σαλαμέ, Έιμι Ράιαν, Μόρα Τίρνεϊ
Φωτογραφία: Ρούμπεν Ιμπενς
Μοντάζ: Νίκο Λιούνεν
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια 120 λεπτά

image

Στα 18 του ο Νίκολας Σεφ (Τιμοτέ Σαλαμέ) ήταν καλός μαθητής, συντάκτης της σχολικής εφημερίδας, ηθοποιός στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου και μέλος της ομάδας υδατοσφαίρισης. Φανατικός αναγνώστης και ταλαντούχος καλλιτέχνης, ο Νικ ήταν έτοιμος για το κολέγιο. Είχε αρχίσει να πειραματίζεται με τα ναρκωτικά όταν ήταν 12 ετών, αλλά στα τέλη της εφηβείας του δοκίμασε για πρώτη φορά μεθαμφεταμίνη και, όπως έγραψε κι ο ίδιος, «ο κόσμος έγινε ξαφνικά από ασπρόμαυρος, technicolor». Ο Nικ, πολύ γρήγορα μεταμορφώθηκε, από ένα παιδί που απλά δοκίμαζε περιστασιακά ουσίες, σ’ έναν πλήρως εξαρτημένο έφηβο. Ανάμεσα σε αποτυχημένες προσπάθειες αποτοξίνωσης, εξαφανίσεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και καθώς ο Νικ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον κόσμο των ναρκωτικών, ο πατέρας του (Στιβ Κάρελ) αγωνίζεται να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και με την δύναμη της αγάπης, να σώσει το «όμορφο αγόρι» του από τα συντρίμμια της εξάρτησης.

H ταινία παρακολουθεί έναν νεαρό φοιτητή, ο οποίος στην προσπάθεια του να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια, θα βυθιστεί στον σκοτεινό δρόμο των καταχρήσεων και των ναρκωτικών. Το «Ένα Όμορφο Αγόρι» σηματοδοτεί τη νέα και εξίσου συγκινητική δημιουργία του Βέλγο σκηνοθέτη, Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν που μας χάρισε τα υπέροχα «Ραγισμένα Όνειρα». Πρωταγωνιστούν ο Στιβ Κάρελ και ο Τιμοτέ Σαλαμέ, σε δύο δυνατές ερμηνείες, ως πατέρας και γιος αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο της ακλόνητης αγάπης ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και της απόλυτης δέσμευσης της απέναντι στην προσπάθεια του νεαρού γιου, για απεξάρτηση. Με τους υποψήφιους για Όσκαρ, Στιβ Κάρελ και Τιμοτέ Σαλαμέ, ο οποίος κέρδισε με την ερμηνεία του, μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερου ‘Β Ανδρικού Ρόλου.

Μια Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη / A Rainy Day in New York
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γούντι Αλεν
Πρωταγωνιστούν: Τίμοθι Σαλαμέ, Ελ Φάνινγκ, Σελένα Γκομέζ, Τζουντ Λο, Ντιέγκο Λούνα, Λιβ Σράιμπερ
Φωτογραφία: Βιτόριο Στοράρο
Μοντάζ: Αλίσα Λεπσέλτερ
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 95 λεπτά

image

Ο Γκάτσμπι (Τιμοτέ Σαλαμέ) και η Άσλεϊ (Ελ Φάνινγκ) ετοιμάζονται να περάσουν ένα ρομαντικό σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, όμως τα σχέδιά τους θα ανατραπούν όταν η Άσλεϊ αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από τον σκηνοθέτη Ρόλαντ Πόλαρντ (Λιβ Σράιμπερ). Οι δυο τους αναγκάζονται να πάρουν διαφορετικούς δρόμους και ο καθένας γνωρίζει καινούργια πρόσωπα και ζει τις δικές του περιπέτειες. Κι όλα αυτά ενώ η ηλιοφάνεια δίνει τη θέση της στις ψιχάλες της βροχής.

Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει στην αγαπημένη του Νέα Υόρκη, σε μια από τις πιο αισιόδοξες στιγμές της φιλμογραφίας του. Το «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη» είναι μια ρομαντική κωμωδία με ένα καστ πολλών αστέρων. «Θέλαμε η βροχή να είναι ένα σύμβολο ρομαντισμού και αγάπης», υπογραμμίζει ο Γούντι Άλεν. «Η Νέα Υόρκη είναι πολύ όμορφη αυτές τις μουντές, συννεφιασμένες και βροχερές μέρες. Υπάρχει κάτι σε αυτόν τον απαλό φωτισμό και το νερό που καθαρίζει τους δρόμους». Η βροχή δηλώνει και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο Γκάτσμπι και η Άσλεϊ βλέπουν την ζωή. «Στην Άσλεϊ η βροχή της χαλάει το κέφι, ενώ ο Γκάτσμπι την βρίσκει ρομαντική».

Ο υπερβολικά εκφραστικός χαρακτήρας της γοητευτικής Ελ Φάνινγκ και ο δωρικός τύπος που ερμηνεύει ο ταλαντούχος Τιμοτέ Σαλαμέ, είναι οι δύο βασικοί λόγοι για να παρακολουθήσει κάποιος το «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη». Η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, είναι καλοφτιαγμένη, με ωραία φωτογραφία και πολυσυλλεκτικό καστ, αλλά μοιραία είναι καταδικασμένη να ξεχαστεί γρήγορα, χωρίς να προσθέτει κάτι νέο, στην έτσι κι αλλιώς σπουδαία φιλμογραφία, του εμβληματικού Αμερικανού σκηνοθέτη. Αυτή είναι η νέα ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη, την οποία απέσυρε από τις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon, η οποία κατέχει τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα, με τον δημοφιλή δημιουργό να καταφεύγει στα δικαστήρια και αρχικά το έργο να κυκλοφορεί στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας έτσι το ετήσιο ραντεβού του Γούντι Άλεν στην μεγάλη οθόνη, με το κοινό.

Ο Βασιλιάς / The King
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μισό
Σενάριο: Ντέιβιντ Μισό, Τζόελ Ετζερτον
Πρωταγωνιστούν: Τίμοθι Σαλαμέ, Τζόελ Ετζερτον, Ρόμπερτ Πάτινσον
Φωτογραφία: Ανταμ Αρκαπο
Μοντάζ: Πίτερ Σκιμπέρας
Μουσική: Νίκολας Μπριτέλ
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 140 λεπτά

image

Ο Χαλ (Τιμοτέ Σαλαμέ), πεισματάρης πρίγκιπας και απρόθυμος κληρονόμος του αγγλικού θρόνου, γύρισε την πλάτη του στη βασιλική ζωή και ζει ανάμεσα στους κοινούς θνητούς. Αλλά όταν πεθαίνει ο τύραννος πατέρας του, ο Χαλ στέφεται Βασιλιάς Ερρίκος Ε’ και αναγκάζεται να ακολουθήσει τη ζωή που είχε προσπαθήσει να απαρνηθεί στο παρελθόν.

Τώρα, ο νεαρός βασιλιάς πρέπει να αντιμετωπίσει την πολιτική του παλατιού, το χάος και τον πόλεμο που άφησε πίσω ο πατέρας του, καθώς και τις συναισθηματικές πτυχές της προηγούμενης ζωής του, όπως τη σχέση του με τον στενότερο φίλο και μέντορά του, τον ηλικιωμένο αλκοολικό ιππότη Τζον Φάλσταφ (Τζόελ Έτζερτον).

Σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Μισόντ και σενάριο του Μισόντ και του Έτζερτον, στον «Βασιλιά» πρωταγωνιστούν οι Σον Χάρις, Μπεν Μέντελσον, Ρόμπερτ Πάτινσον και Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στον κεντρικό ρόλο.

Μικρές Κυρίες / Little Women
Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουιγκ
Σενάριο: Γκρέτα Γκέργουιγκ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ
Πρωταγωνιστούν: Σέρσα Ρόναν, Φλόρενς Που, Έμμα Γουάτσον, Τίμοθι Σαλαμέ, Μέριλ Στρίπ, Λόρα Ντερν
Φωτογραφία: Γιορίκ Λε Σο
Μοντάζ: Νίκ Χούι
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 135 λεπτά

image

Οι «Μικρές Κυρίες» της Λουίζα Μέι Αλκοτ έχουν ζωντανέψει με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους μέσα στα χρόνια. Είναι ένα βιβλίο απαράμιλλο στο πώς απεικονίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φιλόδοξα κορίτσια, αλλά και την παρηγοριά που δίνει αυτή η φιλοδοξία, μία εσωτερική δύναμη που αντιστέκεται στα πρέπει και φέρνει τελικά την επιβράβευση. Είναι ένα βιβλίο που διαβάσαμε όταν ήμασταν παιδιά, όταν οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που μπορεί να μας συγκρατήσει.

Επιστρέφουμε σε αυτή την ιστορία ως νεαροί ενήλικες, όταν οι δυσκολίες της ώριμης ζωής και της κοινωνίας αρχίζουν να μας διαμορφώνουν. Κάποια στιγμή, ως μεγαλύτεροι αναγνώστες, επιστρέφουμε ξανά με τη γλυκόπικρη νοσταλγία του τι σημαίνει να είσαι νέος και τολμηρός. Η απεριόριστη δύναμη του βιβλίου είναι το μοναδικό του κάλεσμα να προσπαθούμε σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, τα χρήματα, ο έρωτας, η ελευθερία και η ελπίδα να είμαστε ο εαυτός μας, δημιουργώντας τη δική μας μοναδική ιστορία.

H σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γκρέτα Γκέργουϊγκ, περνά για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Αλκοτ. Η Υποψήφια για Όσκαρ δημιουργός, έχει στο πλευρό της ένα εντυπωσιακό καστ, από τους «συνήθεις υπόπτους», Σέρσα Ρόναν και Τίμοθι Σαλαμέ, μέχρι την Μέριλ Στρίπ. Σίρσα Ρόναν, Έμμα Γουάτσον, Φλόρενς Που και Ελίζα Σκάνλεν στους ρόλους των κοριτσιών, ο Λουίς Γκαρέλ ως Friedrich Bhaer, o Τιμοτέ Σαλαμέ ως ο γείτονας τους Laurie, η Λόρα Ντερν ως Μητέρα Marmee, ο Κρις Κούπερ ως ο κύριος Lau και η Μέριλ Στριπ στον ρόλο της θείας March, συμπληρώνουν το εντυπωσιακό cast.

Η Γαλλική Αποστολή / The French Dispatch
Σκηνοθεσία: Γουές Αντερσον
Σενάριο: Γουές Αντερσον
Πρωταγωνιστούν: Μπενίτσιο ντελ Τόρο, Έντριεν Μπρόντι, Τίλντα Σουίντον, Λεά Σειντού, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τίμοθι Σαλαμέ, Λίνα Κουντρί, Τζέφρι Ράιτ, Ματιέ Αμαλρίκ, Μπιλ Μάρεϊ, Όουεν Γουίλσον, Ελίζαμπεθ Μος, Σέρσα Ρόναν
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Γιόμαν
Μοντάζ: Αντριου Γουάισμπλουμ
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Έτος Παραγωγής: 2021
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Γερμανία
Διάρκεια: 108 λεπτά

image

Με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου Τεξανού εκδότη Arthur Howitzer, η συντακτική ομάδα του The French Dispatch, ενός αμερικάνικου περιοδικού με έδρα τη γαλλική πόλη Ennui-sur-Blasé, συνεδριάζει για να γράψει τη νεκρολογία του. Οι αναμνήσεις της ομάδας από τον εκλιπόντα εκδότη εμπνέουν τη δημιουργία τεσσάρων ιστοριών. Ο Cycling Reporter αναλαμβάνει να γράψει ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο για τις φτωχικές γειτονιές της πόλης.

Ακολουθεί το The Concrete Masterpiece, το πορτρέτο ενός – εγκληματικής φύσης – ζωγράφου, της μούσας του και των αρπαχτικών εμπόρων τέχνης. Το Revisions to a Manifesto είναι ένα χρονικό έρωτα και θανάτου στα χαρακώματα της φοιτητικής εξέγερσης. Η ανθολογία ολοκληρώνεται με το The Private Dining Room of the Police Commissioner, μία συναρπαστική ιστορία με εμπόρους ναρκωτικών, μία απαγωγή κι ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο φιλόδοξη και πληθωρική ταινία του τελειομανή και αστείρευτου Γουές Αντερσον, ο οποίος με σαφή αναφορά στο, εμβληματικό περιοδικό «The New Yorker», συνδυάζει την κουλτούρα της αμερικανικής δημοσιογραφίας με την ακαταμάχητη ρετρό ατμόσφαιρα μίας επινοημένης κωμόπολης της Γαλλίας του 20ού αιώνα. Εκεί, στο σταυροδρόμι ανάμεσα στη γαλλική φινέτσα και την αμερικανική διανόηση, στεγάζεται ένα πολυπληθές, απολαυστικό, αξιοζήλευτο και πρωτοκλασάτο καστ με φόντο ένα ακαταμάχητο οπτικό σύμπαν.

Dune
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Σενάριο: Τζον Σπάιτς, Ντενί Βιλνέβ, Έρικ Ροθ, βαισμένο στο μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ
Πρωταγωνιστούν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Όσκαρ Άιζακ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Ζεντάγια, Τζέισον Μομόα, Στίβεν Χέντερσον, Τσανγκ Τσεν, Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν, Σάρον Ντάνκαν-Μπρούστερ
Φωτογραφία: Γκρέιγκ Φρέιζερ
Μοντάζ: Τζο Γουόκερ
Μουσική: Χανς Ζίμερ
Κοστούμια: Τζάκλιν Γουέστ, Ρόμπερτ Μόργκαν
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 155 λεπτά

image

O Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων, είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, μιας μυστηριώδους ουσίας που παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια. Στον παράξενο αυτόν κόσμο, που είναι γνωστός και ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ’ Ντιμπ θα δώσει σάρκα και οστά στο πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.

Το βραβευμένο με Hugo και Nebula κλασικό μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ / Frank Herbert γίνεται πηγή έμπνευσης για την κινηματογραφική υπερπαραγωγή του Ντενί Βιλνέβ / Denis Villeneuve, ο οποίος μεταφέρει με επιτυχία στην μεγάλη οθόνη τον συναρπαστικό κόσμο του κορυφαίου έπους της επιστημονικής φαντασίας.

Μετά το σπουδαίο «Arrival» του 2016 και το εντυπωσιακό «Blade Runner 2049» του 2017, ο Ντενί Βιλνέβ συνεχίζει με επιτυχία το κινηματογραφικό ταξίδι του στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Ο σπουδαίος Καναδός σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το θρυλικό βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία θέασης.

Bones and All
Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο
Πρωταγωνιστούν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Τέιλορ Ράσελ, Μαρκ Ράιλανς, Τζέσικα Χάρπερ, Αντρέ Χόλαντ, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Φρανσέσκα Σκορσέζε, Κλόε Σεβινί, Μάικλ Στούλμπαργκ
Σενάριο: Ντέιβιντ Κάσγκανιτς (βασισμένο σε μυθιστόρημα της Καμίλ ντε Άντζελις)
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 130 λεπτά

image

Είναι η ιστορία αγάπης ανάμεσα στην Μάρεν (Τέιλορ Ράσελ), μία νεαρή γυναίκα που μαθαίνει πως να επιβιώνει στο περιθώριο της κοινωνίας και τον Λι (Τιμοτέ Σαλαμέ), έναν ακραίο και στερημένο τυχοδιώκτη. Οι δυο τους συναντιούνται και ενώνονται για μια Οδύσσεια χιλιομέτρων που τους οδηγεί στις περιφερειακές διαδρομές, στα κρυφά περάσματα και στις παγίδες της Αμερικής του Ρόναλντ Ρίγκαν. Όμως, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν τις καλύτερες προσπάθειές τους, όλοι οι δρόμοι οδηγούν πίσω στο τρομακτικό παρελθόν τους και σε μια τελική στάση που θα καθορίσει αν η αγάπη τους μπορεί να επιβιώσει από την διαφορετικότητά τους.

Το «Bones and All» είναι η νέα δημιουργία του σπουδαίου Λούκα Γκουαντανίνο (Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου), η οποία κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας το 2022. Αυτή είναι η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Υποψήφιου για Όσκαρ, Ιταλού σκηνοθέτη και κυκλοφορεί στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Πρωταγωνιστεί η Τέιλορ Ράσελ (Waves, The Heart Still Hums), η οποία κέρδισε για την ερμηνεία της το Βραβείο Marcello Mastroianni Καλύτερης Ανερχόμενης Ηθοποιού στο φετινό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας και ο Τιμοτέ Σαλαμέ, Υποψήφιος για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου στην ταινία «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου», ενώ πρόσφατα τον απολαύσαμε και στο «Dune» του Ντενίς Βιλνέβ.