Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Ντέιβιντ Λόουερι έχει τίτλο «Ο Κύριος και το Όπλο» και αποτελεί τον συγκινητικό αποχαιρετισμό στην υποκριτική του Ρόμπερτ Ρέντφορντ – ενός από τους τελευταίους των μεγάλων του Χόλιγουντ. Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φόρεστ Τάκερ. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης έχει στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό σύνολο σπουδαίων ηθοποιών.

Ads

«Είπα στον Ντέιβιντ ότι το μόνο που χρειάζεται αυτή η ταινία είναι να είναι ευχάριστη. Ο Φόρεστ είναι ένας υπέροχος, πολύπλοκος χαρακτήρας, γεμάτος ζωή, που απολαμβάνει τον κίνδυνο και ήθελε πολύ να περνάει καλά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ο Κύριος & το Όπλο / The Old Man & the Gun
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ντέιβιντ Λόουερι / David Lowery
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Κέισι Άφλεκ, Ντάνι Γκλόβερ, Τίκα Σάμπτερ, Σίσι Σπέισεκ, Τομ Γουέιτς, Ελίζαμπεθ Μος, Κιθ Καραντάιν,  Αϊζάια Γουίτλοκ Τζούνιορ, Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον
Φωτογραφία: Τζο Άντερσον
Μουσική: Ντάνιελ Χαρτ
Μοντάζ: Λίζα Ζένο Τσάργκιν
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 93 λεπτά

image

Ads

Παρακολουθούμε την ιστορία του Φόρεστ Τάκερ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), από την τολμηρή απόδρασή του από τη φυλακή του Σαν Κουεντίν στην ηλικία των 70 ετών μέχρι τις άνευ προηγουμένου ληστείες που έκαναν την αστυνομία να σαστίσει και κέντρισαν το ενδιαφέρον του υπόλοιπου κόσμου.

Μπλεγμένοι στην καταδίωξη του Φόρεστ Τάκερ βρίσκονται ο ντετέκτιβ Τζον Χαντ (Κέισι Άφλεκ), που γοητεύεται από την αφοσίωσή του στην τέχνη του, αλλά και μια γυναίκα (Σίσι Σπέισεκ) που τον αγαπά παρά το “επάγγελμα” που έχει επιλέξει.

image

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, έχει υποδυθεί πολλούς χαρισματικούς επαναστάτες και αποστάτες, όπως τον ληστή με την σκοπευτική δεινότητα στο «Οι Δύο Ληστές» ή τον καλλιτέχνη απατεώνα στην ταινία «Το Κεντρί». Αυτή τη φορά δίνει ζωή στον θρύλο του Φόρεστ Τάκερ μέσα από την ταινία «Ο Κύριος & το Όπλο».

Ο Τάκερ ήξερε να κάνει μόνο ένα πράγμα στη ζωή του αλλά σε αυτό το ένα ήταν ασυνήθιστα χαρισματικός και το έκανε με απόλυτη ευχαρίστηση. Τυχαίνει αυτό να είναι οι ληστείες τραπεζών. Στις αρχές του 1980 και ενώ ήταν 70 ετών, ο Τάκερ μαζί με μια ομάδα ηλικιωμένων ληστών ξεκίνησε μια τελευταία σειρά ληστειών που θα έγραφε ιστορία.

image

Δεν σταμάτησε ποτέ ο Φόρεστ Τάκερ να αψηφά την ηλικία, τις προσδοκίες ή τους κανόνες. Ήθελε η «δύση» του να είναι το ζενίθ της ζωής του στο έγκλημα. Το ταλέντο του στις ληστείες ήταν και η κατάρα του μαζί καθώς προσπαθούσε πάντα να το τελειοποιήσει όσο ασύλληπτο κι αν ήταν το όνειρό του.

O αποχαιρετισμός του Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην υποκριτική συναντά τον κινηματογραφικό επίλογο που του αξίζει, το οποίο πλαισιώνουν ερμηνευτικά οι Τομ Γουέιτς, Σίσι Σπέισεκ, Κέισι Άφλεκ και Ελίζαμπεθ Μος.

image

«Νιώθω πολύ τυχερός που έχω αυτούς τους συνεργάτες και έχω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτούς. Η Σίσι και ο Κέισι έχουν κάνει φοβερή δουλειά. Και μετά έχεις τον Ντάνι Γκλόβερ, με τον οποίο δεν έχω ξαναδουλέψει αλλά τον θαύμαζα. Εκείνος κι εγώ είμαστε από το ίδιο μέρος και έχουμε μια σύνδεση μεταξύ μας. Είμαι επίσης πολλά χρόνια θαυμαστής του Τομ Γουέιτς και η ιδέα του να δουλεύουμε μαζί είναι μια ευλογία.» – Ρόμπερτ Ρέντφορντ

«Έβλεπα τον Ρέντφορντ σε όλη μου τη ζωή και αρκετές ταινίες του είναι από τις αγαπημένες μου. Ένα από τα πράγματα που τον κάνουν ξεχωριστό είναι πως, αν και είναι διάσημος, έχει καταφέρει να διατηρήσει το μυστήριο και το αίνιγμα.» – Κέισι Άφλεκ

image

Ο πραγματικός Φόρεστ Σίλβα Τάκερ γεννήθηκε στην Φλόριντα την εποχή του Κραχ, τον φρόντιζε η γιαγιά του και μεγάλωσε αγοράζοντας φτηνές νουβέλες για ληστές που έσπαγαν τις κοινωνικές νόρμες. Ξεκίνησε την «εγκληματική» ζωή του στην αρχή της εφηβείας του κλέβοντας ένα ποδήλατο και από τότε πέρασε όλα τα υπόλοιπα χρόνια του μπαινοβγαίνοντας στη φυλακή. Ψάχνοντας την ταυτότητά του ανάμεσα σε όλες τις ιστορίες που διάβαζε μικρός, θα γινόταν τελικά γνωστός για την ηρεμία του και το προσωπικό στυλ ληστείας, όπως επίσης και για τις 18 συνολικά αποδράσεις που έκανε.

Καθώς ο Φόρεστ καταδιώκεται, ταυτόχρονα κυνηγά κι εκείνος κάτι, μια τελευταία ευκαιρία στην αγάπη και την υστεροφημία. Είναι μια ταινία φόρος τιμής όχι μόνο στις ταινίες «Οι Δύο Ληστές» και «Το Κεντρί» αλλά και στις «Μπόνι και Κλάιντ», «Λουκ Τζάκσον: Ο Μεγάλος Δραπέτης» και σε όλες τις ταινίες των αντι-ηρώων.

image

Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λόουερ, ήθελε να γυρίσει την ταινία σε φιλμ ‘Super 16’ (16mm) και για την επιλογή του αυτή, αναφέρει σχετικά: «Το Super 16 είναι όνειρο και είναι πολύ πιο εύκολο από το ψηφιακό ή το 35mm. Δείχνει λίγο παλιομοδίτικο και γι’αυτό ακριβώς το ήθελα. Δίνει την αίσθηση του παλιού και της νοσταλγίας. Ήθελα η εικόνα να μη δείχνει τέλεια. Περιγράφω την προσέγγισή μου σαν να θέλω να “τραβάω” τους ηθοποιούς μπροστά σε έναν τσιμεντένιο τοίχο που τον χτυπάει κόντρα το φως του μεσημεριανού ήλιου».

Ρόμπερτ Ρεντφορντ / Robert Redford

image

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση στον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ. Πέρα από καλλιτέχνης, είναι ένας φλογερός υποστηρικτής της οικολογίας και του περιβάλλοντος, ενώ παραμένει πολιτικά ενεργός.

Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, έχει γίνει συχνά πυκνά μέσα από τις ταινίες του, αλλά και την προσωπική του ζωή, σύμβολο της κοινωνικής ευθύνης. Φανατικός υπέρμαχος της διάσωσης του περιβάλλοντος, είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας και δημιουργός, με αμείωτο πάθος για ταινίες με ουσία, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εκφράζονται ανοιχτά, βοηθώντας τους νέους καλλιτέχνες.

image

Γεννημένος στις 18 Αυγούστου του 1936, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πέρασε την παιδική του ηλικία με μόνη διασκέδαση τη δημόσια βιβλιοθήκη, το ραδιόφωνο και το τοπικό θέατρο. Του άρεσε από μικρός να βλέπει καρτούν και να ζωγραφίζει. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, αλλά άφησε τις σπουδές του πριν αποφοιτήσει για να πάει στην Ecole des Beaux Arts του Παρισιού.

«Δεν είχα άλλη πηγή έμπνευσης πέρα από την ίδια μου τη θέληση να εξερευνήσω, αλλά όταν ζωγραφίζεις είσαι κύριος του εαυτού σου. Κανείς δε μπορεί να σου πει ότι δε θα χρησιμοποιήσεις το χρώμα κόκκινο – όλες οι αποφάσεις είναι δικές σου.» – Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Διαβάστε επίσης: