Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Whiplash» και του «La La Land», Ντάμιεν Σαζέλ, αποτελεί ένα αξιόλογο biopic του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποίος πραγματοποιεί ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα.

Ads

«Πριν ξεκινήσω να δουλεύω στον «Πρώτο Άνθρωπο», ήξερα την ιστορία της αποστολής στο φεγγάρι – αλλά λίγο διαφορετικά. Μόλις άρχισα να τη σκαλίζω, έμεινα έκπληκτος με την τρέλα και τον κίνδυνο της επιχείρησης. Ήθελα να καταλάβω τι ώθησε αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο διάστημα και τι αισθανόταν εκείνη τη στιγμή.» – Ντάμιεν Σαζέλ

Ο Πρώτος Άνθρωπος / First Man
Σκηνοθεσία: Ντάμιεν Σαζέλ
Σενάριο: Τζος Σίνγκερ
Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Κλερ Φόι, Κρίστοφερ Άμποτ, Κάιλ Τσάντλερ
Φωτογραφία: Λάινους Σάντγκρεν
Μοντάζ: Τομ Κρος
Μουσική: Τζάστιν Χέργουιτζ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 141 λεπτά

image

Ads

Το φιλμ ακολουθεί την πορεία του Νιλ Άρμστρονγκ από το 1961 έως το 1969, την περίοδο δηλαδή που η NASA προετοίμαζε πυρετωδώς το θρυλικό διαστημικό της πρόγραμμα, ώστε να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Ο αγώνας αυτός οδήγησε σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες και σπουδαίες αποστολές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Χάνσεν, «First Man: A Life of Neil A. Armstrong». Τη διασκευή για την μεγάλη οθόνη έχει κάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Spotlight», Τζος Σίνγκερ.

image

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον Νταμιέν Σαζέλ στις ιστορίες του, είναι το προσωπικό κόστος στον άνθρωπο, κατά την επίτευξη ενός στόχου και αν τελικά αυτή η θυσία αξίζει το τίμημα. Όπως ακριβώς διαχειρίστηκε την μουσική πειθαρχία στο «Whiplash» (2014) και την καλλιτεχνική φιλοδοξία στη μουσικοχορευτική παραζάλη του «La La Land» (2016), ο Σαζέλ αυτή τη φορά αφήνοντας κατά μέρους τις jazz εμμονές του, εξερευνά την ιδέα της «απόλυτης αποστολής».

image

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης μας αποκαλύπτει έτσι τον πρώτο άνθρωπο που τόλμησε το αδιανόητο και μας βυθίζει σε αυτό το καταπληκτικό, όσο και δύσκολο ταξίδι. Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Κλερ Φόι, Κρίστοφερ Άμποτ, Κάιλ Τσάντλερ. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, πραγματοποιήθηκε στο 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, καθώς αποτέλεσε την Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης.

image

Πέρα όμως από την απεικόνιση του παθιασμένου, αδάμαστου, ανυπότακτου ήρωα, υπάρχει και η δραματική φιγούρα της συζύγου του, της Τζάνετ Άρμστρονγκ. Πρόκειται για μια γυναίκα που καλείται να χτίσει τη ζωή της γύρω από έναν περιπετειώδη άνθρωπο, κάνοντας σημαντικές θυσίες στον βωμό του απροσδόκητου ταξιδιού που θα γράψει ιστορία.

Ενώ ο Νιλ Άρμστρονγκ ταξιδεύει προς τον ουρανό, η Τζάνετ (την υποδύεται η Κλερ Φόι) πρέπει να χειριστεί την επίγεια θλίψη της απώλειας και να είναι ταυτόχρονα η πνευματική ραχοκοκαλιά του εκκολαπτόμενου διαστημικού προγράμματος.

image

Ο «Πρώτος Άνθρωπος» αποκαλύπτει την ιδιωτική ζωή του Άρμστρονγκ αλλά και τις άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του χαρακτήρα του, ενώ βασίζεται στην λεπτομερή βιογραφία του αστροναύτη. Ήταν ένας πολύ ιδιωτικός και απομονωμένος άνθρωπος και λίγο πριν πεθάνει στις 25 Αυγούστου του 2012, είχε προλάβει να δώσει το πράσινο φως στους παραγωγούς για το ξεκίνημα της ταινίας. Η παραγωγή άρχισε να εξελίσσεται όταν στην εικόνα μπήκε ο σκηνοθέτης Ντάμιεν Σαζέλ, όταν ακόμα ετοίμαζε το βραβευμένο με Όσκαρ, «La La Land».

Ο Σαζέλ ήθελε να προσεγγίσει την ιστορία σαν ένα ψυχολογικό θρίλερ και είχε εμμονή με τις αθέατες λεπτομέρειες της τεχνολογίας και με την αυθεντικότητα στην ανασύσταση της εποχής. Απαιτούσε ρεαλιστική την κάθε λεπτομέρεια στην οθόνη. Η σκέψη που του πυροδότησε την φαντασία ήταν ότι «σήμερα έχουμε υπολογιστές που χωράνε στις τσέπες μας και που είναι πιο ισχυροί από εκείνους που μας έφεραν στο φεγγάρι. Ξεχνάμε ότι όταν εκείνοι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να στείλουν έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, δεν είχαν την τεχνολογία που είχαμε σήμερα».

image

Παρόλο που τα αποτελέσματα της αποστολής του Apollo 11 είναι γνωστά, η αποφασιστικότητα του ανθρώπου που έκανε το πρώτο βήμα, είναι ένα μυστήριο. Αυτό είναι το συναισθηματικό ταξίδι ενός ατόμου που προσπαθεί να είναι πατέρας και σύζυγος, ενώ μπαίνει μπροστάρης σε αυτό το κοσμικό ταξίδι, σε μια χρονική διάρκεια που εκτείνεται από το 1961 έως το 1969.

Η δημιουργική χημεία του Σαζέλ με τον Ράιαν Γκόσλινγκ («Drive», «Blue Valentine»), έφερε τον βραβευμένο ηθοποιό στον ρόλο του αστροναύτη. Ο Γκόσλινγκ άκουσε πολλές ιστορίες, έθεσε χιλιάδες ερωτήσεις και ήθελε να βυθιστεί πλήρως στον ρόλο:

«Ανυπομονούσα να μάθω τον βαθμό της απώλειας που ένοιωθε ο Νιλ και η σύζυγός του Τζάνετ, πριν και κατά τη διάρκεια αυτών των ιστορικών αποστολών. Αν εκτιμούσε πλήρως την επικινδυνότητα των αποστολών. Το πόσο κλειστοφοβικές και ευαίσθητες ήταν αυτές οι διαστημικές κάψουλες. Πόσο πρωτόγονη ήταν η τεχνολογία με τα σημερινά πρότυπα».

Διαβάστε επίσης: