Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό φιλμ του «Χωρίς Μέτρο» ((Whiplash – 2014), ο Ντάμιεν Σαζέλ επιστρέφει εντυπωσιακά με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του: «La La Land» (2016). Ο ανερχόμενος Αμερικανός σκηνοθέτης, εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον Ράιαν Γκόσλινγκ και την Έμμα Στόουν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μιούζικαλ, που δικαίως αξίζει να συγκαταλέγεται στις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές της χρονιάς. Η ταινία τιμήθηκε με επτά Χρυσές Σφαίρες.

Ads

«Για εμένα, ήταν σημαντικό να φτιάξω μία ταινία για τους ονειροπόλους. Για δύο ανθρώπους που έχουν αυτά τα τεράστια όνειρα που τους καθοδηγούν και τους καθορίζουν, και είναι αυτά ακριβώς τα όνειρα που τους ενώνουν αλλά και τους χωρίζουν.» – Ντάμιεν Σαζέλ

image

La La Land
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ντάμιεν Σαζέλ / Damien Chazelle

Πρωταγωνιστούν:
Χώρα: Έμμα Στόουν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζ. Κ. Σίμονς, Φιν Γουίτροκ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σονόια Μιζούνο, Τζον Λέτζεντ
Έτος: 2016
Διάρκεια: 128 λεπτά

Ads

image

Στο Λος Άντζελες, την πόλη που γεννιούνται και πεθαίνουν τα όνειρα, δύο νέοι ερωτεύονται, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτάσουν τους στόχους τους. Εκείνη θέλει να γίνει μια διάσημη ηθοποιός, εκείνος ελπίζει να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός. Θα καταφέρει ο έρωτάς τους να επιβιώσει από την σκληρή καθημερινότητα;

Εκείνος είναι ένας ταλαντούχος πιανίστας της τζαζ, ο Σεμπάστιαν (Ράιαν Γκόσλινγκ). Εκείνη μία φιλόδοξη ηθοποιό, η Μία (Έμμα Στόουν). Ερωτεύονται παράφορα. Η σχέση τους θα αποδειχθεί καταλυτική, τόσο για τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν για την επαγγελματική τους ζωή, όσο και για την προσωπική τους.

image

«Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε αυτή την αίσθηση του παλιομοδίτικου Χόλιγουντ μιούζικαλ. Ένα από τα βασικά στοιχεία ήταν η εύρεση του τέλειου ζεύγους, όπως ήταν κάποτε ο Φρεντ Αστέρ και η Τζίντζερ Ρότζερς ή ο Μπόγκαρντ και η Μπακόλ. Δε μπορούσα να φανταστώ κάποιους άλλους, εκτός από τον Γκόσλινγκ και την Στόουν γι’ αυτούς τους ρόλους.» – Ντάμιεν Σαζέλ

Η ταινία είναι παράλληλα κι ένα ερωτικό γράμμα προς το Λος Άντζελες. Εκεί ο Σεμπάστιαν συναντάει τη Μία. Αμφότεροι είναι απολύτως αφοσιωμένοι στις προσωπικές, ατελέσφορες φιλοδοξίες τους. Ο Σεμπάστιαν προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσουν τη τζαζ στον 21ο αιώνα και η Μία θέλει να λάβει μέρος έστω σε μία μόνο οντισιόν,  που θα της εξασφαλίσει τον ρόλο των ονείρων της. Κανένας όμως από τους δύο δεν περιμένει ότι η συνάντησή τους ήταν γραφτό να συμβεί και ότι μαζί θα καταφέρουν να πάρουν ρίσκα που μόνοι τους ποτέ δε θα μπορούσαν.

image

Για τρίτη φορά ζευγάρι μετά τα «Crazy, Stupid, Love.» και «Gangster Squad», ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν τραγουδούν, χορεύουν και συγκινούν στο υπέροχο «La La Land», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νταμιέν Σαζέλ («Whiplash»). Πρωταγωνιστούν: Έμμα Στόουν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζ. Κ. Σίμονς, Φιν Γουίτροκ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σονόια Μιζούνο, Τζον Λέτζεντ.

Ο Ντάμιεν Σαζέλ, προσπάθησε και κατάφερε να δημιουργήσει μία ταινία η οποία μεταφέρει τη μαγεία και την ενέργεια των ρομαντικών γαλλικών και αμερικάνικων φιλμ της Χρυσής Εποχής στην σύγχρονη καθημερινότητα.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όντας η Ταινία Έναρξης της διοργάνωσης, με την Έμμα Στόουν να κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

«Ο τρόπος που χορεύει, τραγουδάει και μεταφέρει τόσες συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι απίστευτος. Θεωρώ ότι είναι μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς της εποχής μας και ότι μπορείς να δημιουργήσεις κάτι μαζί της χωρίς διάλογο, μόνο και μόνο με τη γλώσσα του σώματός της και το πρόσωπό της.» – Ντάμιεν Σαζέλ

image

Διαβάστε επίσης:
«Χωρίς Μέτρο» του Νταμιέν Σαζέλ με μία σπουδαία ερμηνεία από τον Τζ.Κ. Σίμονς

Ο Ράιν Γκόσλινγκ και η Έμμα Στόουν συναντιούνται και πάλι στην μεγάλη οθόνη. Η χημεία τους είναι εξαιρετική καθώς τραγουδούν, χορεύουν, ερωτεύονται σ’ ένα μαγευτικό μιούζικαλ, με τον Ντάμιεν Σαζέλ να σκηνοθετεί υπέροχα τον κινηματογραφικό τους έρωτα.

image

Το «La La Land» (2016) του Ντάμιεν Σαζέλ είναι ένα σύγχρονο, λυρικό φιλμ. Η μουσική του Τζάστιν Χούρβιτζ που ξετυλίγεται παράλληλα και άρρητα  με την υπόθεση της ταινίας, η φωτογραφία που παραπέμπει σε χολιγουντιανό old-school ύφος, καθώς και η εξαιρετική χημεία των δύο χαρισματικών πρωταγωνιστών ανταμείβει απόλυτα τον θεατή. Η ταινία απέσπασε επτά υποψηφιότητες στις φετινές Χρυσές Σφαιρές, κερδίζοντας μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες συμμετείχε.

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες 2017 – Οι Υποψηφιότητες

image

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την ελπίδα και τον έρωτα στην μεγάλη οθόνη. Νομίζω ότι κάτι συμβαίνει με τα μιούζικαλ, που πετυχαίνουν κάτι που μόνο οι ταινίες μπορούν να πετύχουν. Αυτές οι ταινίες λειτουργούν ως ένας τόπος ονείρου, μετατρέπονται στη γλώσσα των ονείρων μας, εκφράζουν έναν κόσμο, στον οποίο πέφτεις πάνω στα τραγούδια, όπου τα αισθήματα αλλάζουν τους νόμους της πραγματικότητας.» – Ντάμιεν Σαζέλ