Ο σεναριογράφος Νταν Γκίλροϊ, περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και μας παρουσιάζει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, που ακούει στο όνομα: «Νυχτερινός Ανταποκριτής» (Nightcrawler). Πρόκειται για ένα δυνατό θρίλερ με φόντο το νυχτερινό Λος Άντζελες και την αμφιλεγόμενη μάχη της δημοσιογραφίας στον βωμό της είδησης. Θυμίζοντας λίγο από το θρυλικό «Network» (1976) του σπουδαίου Σίντνεϊ Λουμέτ, ο Γκίλροϊ παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο μία ενδιαφέρουσα οπτική της μάχης των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην αναζήτηση του ρεπορτάζ, με οποιοδήποτε κόστος. Το σενάριο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ στον πρωταγωνιστό ρόλο συναντάμε τον Τζέικ Τζίλενχαλ (Donnie Darko – 2001), ο οποίος μετά από καιρό μας χαρίζει μία ιδιαίτερα αξιόλογη ερμηνεία, που του απέφερε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα.

Ads

Ο Λούις Μπλουμ (Τζέικ Τζίλενχαλ) ψάχνει απελπισμένος για δουλειά, ώσπου ανακαλύπτει τον “υπόγειο” και εφήμερο κόσμο του αστυνομικού ρεπορτάζ στο Λος Άντζελες. Θα συνεργαστεί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο με χαμηλή ακροαματικότητα, το οποίο καταγράφει ατυχήματα, πυρκαγιές και δολοφονίες. Εκέι θα γνωρίσει τη Νίνα (Ρενέ Ρούσο), μία βετεράνο ρεπόρτερ και πλέον διευθύντρια ειδήσεων, η οποία θα τον βοηθήσει αρχικά να γνωρίσει την επιτυχία. Αναζητώντας μανιωδώς “καυτές” ειδήσεις που θα απογειώσουν τα νούμερα τηλεθέασης, ο Μπλουμ μετατρέπεται σ’ έναν αμφιβόλου ηθικής δημοσιογράφο που θα κάνει τα πάντα, προσπαθώντας να βγει νικητής στη μάχη της είδησης και της αποκλειστικότητας.

image

«Ξέρω ότι η σημερινή επαγγελματική κουλτούρα δεν έχει να κάνει πια με την πίστη και τη συνέπεια που έδειχνε κάποιος σε μια συγκεκριμένη δουλειά, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες γενιές. Αυτό που πιστεύω κύριε, είναι ότι τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν πολύ και ότι καλοί άνθρωποι σαν κι εσένα, οι οποίοι φθάνουν στην κορυφή, δεν έπεσαν εκεί από τον ουρανό. Το motto μου είναι το εξής: Αν θες να κερδίσεις το λαχείο, θα πρέπει να βγάλεις λεφτά για να μπορείς να αγοράσεις τον λαχνό.» – Λούις Μπλουμ (Νυχτερινός Ανταποκριτής)

Ads

image

Ο Τζέικ Τζίλενχαλ πρωταγωνιστεί ως ο Λούις Μπλουμ, και υποδύεται έναν φιλόδοξο νέο που αναζητά απεγνωσμένα δουλειά, όταν ανακαλύπτει τον αδυσώπητο κόσμο του εγκληματολογικού ρεπορτάζ. Στην πορεία του θα γνωρίσει μια ομάδα από κινηματογραφικά συνεργεία που τραβούν πλάνα από τρακαρίσματα, φωτιές, φόνους και άλλες καταστροφές, οι οποίες φαίνεται να φέρνουν ακροαματικότητα στα κανάλια και γι’ αυτό είναι διατεθειμένα να πληρώσουν ακριβά για ένα τέτοιο αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Ο ήρωας μας, θα αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στην επικίνδυνη πραγματικότητα του nightcrawling, όπου η κάθε αστυνομική σειρήνα ισοδυναμεί με μια πιθανή αποκλειστικότητα και τα θύματα μετριούνται με δολάρια και δημοσιότητα. Με τη βοήθεια της Νίνα (Ρενέ Ρούσο), μια παλαίμαχο των δελτίων ειδήσεων, ο Λούις θα προσπαθήσει γίνει πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας, θολώνοντας το όριο μεταξύ παρατηρητή και συμμετέχοντα, θέτοντας τους δικούς τους όρους και κανόνες, αμφιβόλου όμως ηθικής.

image

Κάθε βράδυ ενώ η πόλη κοιμάται, μια ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από ετερόκλητους χαρακτήρες, διασχίζει τους δρόμους της με γρήγορα αυτοκίνητα και ακριβό τηλεοπτικό εξοπλισμό, παρακολουθώντας τις αστυνομικές συχνότητες, σε αναζήτηση ενός ακόμη εντυπωσιακού ρεπορτάζ. Αυτοί οι ανεξάρτητοι «κυνηγοί» ειδήσεων, γνωστοί ως νυχτερινοί ανταποκριτές, κυκλοφορούν στην πόλη περιμένοντας να καλύψουν τυχόν ατυχήματα, πυρκαγιές, δολοφονίες και άλλα ανάλογα περιστατικά με την ελπίδα να πουλήσουν μετέπειτα τα πλάνα τους στα τηλεοπτικά δελτία των τοπικών καναλιών. Τρέχοντας από τη μία περιοχή στην άλλη, έχουν για οδηγό μια απλή εξίσωση, η οποία μετατρέπει το έγκλημα και τα θύματα, σε δολάρια και σεντς…

image

«Ποιές είναι οι ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση για τη γενιά του Λούις, όταν οι όποιες ευκαιρίες εξαφανίζονται εξαιτίας της παγκόσμιας επιβολής των πολύ χαμηλών μισθών;» αναρωτιέται ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Νταν Γκίλροϊ

Σύμφωνα με τον δημιουργό, ο Λούις ζει σ’ έναν κόσμο, όπου η κοινωνική ανισότητα συνεχώς αυξάνεται, με τις κλειστές πόρτες και την απόρριψη να κυριαρχούν. Ο Γκίλροϊ χρησιμοποιεί τον βασικό του χαρακτήρα του ως καθρέφτη, στον οποίο αντανακλάται η εικόνα όλης της κοινωνίας. Η άνοδός του πρωταγωνιστή στον χώρο των τηλεοπτικών ειδήσεων είναι μια κλασική ιστορία επαγγελματικής επιτυχίας, με μία όμως σκοτεινή πινελιά: «Ξεκινάει με την ελπίδα να βρει μια δουλειά και καταλήγει να είναι ο ιδιοκτήτης μιας αναπτυσσόμενης εταιρείας. Είναι μια ιστορία με καλό τέλος για τον ήρωα μας, αλλά ένα πραγματικά εφιαλτικό φινάλε για την ίδια την κοινωνία.»

image

Ο Τζέϊκ Τζίλενχαλ, πρωταγωνιστεί στην ταινία έχοντας παράλληλα και τον ρόλο του παραγωγού. Ο σκηνοθέτης, αναφέρει σχετικά: «Ήταν πάντα πρόθεσή μου να δώσω την ευκαιρία στον Τζέϊκ να εξερευνήσει τα όρια του χαρακτήρα του. Είναι ένα τόσο εξαιρετικό ταλέντο που δεν ήθελα να περιορίσω τα δημιουργικά ένστικτά του.»

Η είσοδος του Λούις στον κόσμο των νυχτερινών ανταποκριτών γίνεται με τη βοήθεια της Νίνα, την οποία ερμηνεύει η Ρενέ Ρούσο, γνωστή για τη συμμετοχή της σε ταινίες όπως: «The Thomas Crown Affair» και «Get Shorty». Ο Γκίλροϊ έγραψε τον ρόλο για τη Ρούσο – η οποία είναι σύζυγος του – γιατί όπως λέει ο ίδιος, ήξερε ότι έχει την εκπληκτική ικανότητα να ερμηνεύσει με επιφανειακή σκληράδα αλλά και εσωτερική ευαισθησία, στοιχεία που είναι κρίσιμα για τον χαρακτήρα.

image

«Η Νίνα είναι βετεράνος των δελτίων ειδήσεων, με θητεία τριών δεκαετιών στην τηλεόραση», αναφέρει ο Γκίλροϊ. «Είναι μία γυναίκα στα γύρω στα πενήντα, σκληραγωγημένη αλλά όμορφη, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της μπροστά από την κάμερα αλλά πλέον – αφού κατάφερε να επιβιώσει – έγινε πλέον η “Μαντάμ” του οίκου ανοχής…»

Το φιλμ, σκιαγραφεί το πορτραίτο του Λούις ως μέρος ενός συστήματος ζήτησης – προσφοράς, στο οποίο οι τοπικοί τηλεοπτικοί ειδησεογραφικοί σταθμοί αναζητούν ρεπορτάζ με εγκλήματα και αίμα για να ανεβάζουν την τηλεθέαση τους. «Πουλάς φόβο για να κρατήσεις ψηλά τα νούμερα, αυτή είναι η βασική ιδέα» λέει ο Γκίλροϊ. Η ταινία ωστόσο αντιστέκεται στον πειρασμό να πάρει θέση και να στρέψει το δάχτυλο στους υπαιτίους αυτής της κατάστασης.

image

«Προσπαθήσαμε να μείνουμε κινηματογραφικά ουδέτεροι» λέει ο Γκίλροϊ. «Ποτέ δεν υπογραμμίσαμε κάποια συγκεκριμένη άποψη από ηθικής πλευράς. Η ταινία ελπίζουμε ότι θα πει διαφορετικά πράγματα σε κάθε άνθρωπο. Ο στόχος είναι οι θεατές να αναγνωρίσουν ένα μέρος του εαυτού τους στον Λούις και στον κόσμο μέσα στον οποίο κινείται.»

Ο «Νυχτερινός Ανταποκριτής» (Nightcrawler) του Νταν Γκίλροϊ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Η ταινία, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, για τον Νταν Γκίλροϊ και Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στα Independent Spirit Awards. Παράλληλα, το φιλμ απέσπασε τέσσερις Υποψηφιότητες στα Βρεταινία Βραβεία Bafta, ενώ βρέθηκε και στην  επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2014, για το National Board of Review.

image

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το σενάριο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Τζέικ Τζίλενχαλ (Donnie Darko – 2001), καταφέρνει με πειστικότητα να ενσαρκώσει τον ιδιόμορφο χαρακτήρα που υποδύεται, σε μία καλή ερμηνεία, η οποία του απέφερε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα. Ο «Νυχτερινός Ανταποκριτής», προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, από την Πέμπτη 5 Μαρτίου, σε διανομή της Tanweer.

Διαβάστε επίσης:

Ο Δημοσιογράφος στον Κινηματογράφο

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 117 λεπτά | Σκηνοθεσία: Dan Gilroy | Σενάριο: Dan Gilroy | Παίζουν: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton