Το 2009, ο Μίκαελ Χάνεκε επιδιώκει να δέσει τη «Λευκή Κορδέλα» του στον θεατή, καλώντας τον να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του, καθώς το αυγό του φιδιού επωάζεται και ο φασισμός ελλοχεύει στην καθημερινότητα των ανθρώπων κι ενώ βρισκόμαστε στις παρυφές του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Δέκα χρόνια μετά, βλέπουμε και πάλι ένα διαχρονικό αριστούργημα της Έβδομης Τέχνης

Ads

Γερμανία, λίγο πριν τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία σειρά ανεξήγητων γεγονότων διαταράσσουν την καθημερινότητα της παρηκμασμένης κοινωνικής ζωής ενός προτεσταντικού χωριού. Μία καθημερινότητα αυστηρών ιεραρχιών, αυταρχικής πειθαρχίας, άκαμπτων ταξικών και έμφυλων διαχωρισμών. Τα παιδιά, οι οικογένειές τους, ο πάστορας, ο δάσκαλος, ο γιατρός βρίσκονται όλοι στο επίκεντρο.

Όμως, ανεξήγητα περιστατικά συμβαίνουν, κάτι σαν μια απροσδιόριστη τιμωρία, αναστατώνοντας τη ροή της καθημερινότητας. Ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Η ταινία αντιπροσωπεύει έναν ευφυή, σύνθετο στοχασμό πάνω στη γέννηση της βίας και την παρακμιακή πορεία της κοινωνίας, στις παρυφές του πολέμου που άλλαξε τον γεωγραφικό και ανθρώπινο χάρτη.

image

Ads

Με την κινηματογραφική σύνθεση εικόνων ολοκληρωτισμού, βίας, μίσους και διαφθοράς, με την αλληγορική αφήγηση περί του αβγού του φιδιού, αλλά και με φωτεινή μονοχρωμία και υποβλητικά πλάνα, ο Μίκαελ Χάνεκε μας χαρίζει μία επίκαιρη και ταυτόχρονα, διαχρονική ταινία.

Στα θετικά και το έξοχο το καστ, καθώς πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ούλριχ Τουκούρ, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, Σούζαν Λόθαρ, Κρίστιαν Φρίντελ. Ένα αυθεντικό αριστούργημα που δικαίως συγκαταλέγεται στη μικρή εκείνη λίστα με τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν στην μεγάλη οθόνη, κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

image

Η «Λευκή Κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε, με την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία, προβλήθηκε στο 62 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, το βραβείο FIPRESCI και το Οικουμενικό Βραβείο του Φεστιβάλ. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη, τον Σεπτέμβριο του 2009 στις Νύχτες Πρεμιέρας, παρουσία της πρωταγωνίστριας, Σούζαν Λόθαρ σε μία αξέχαστη προβολή.

image

Διαβάστε επίσης:

Μίκαελ Χάνεκε

Γεννημένος στις 23 Μαρτίου του 1942, αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Ο Αυστριακός σκηνοθέτης, ξεκίνησε να μελετάει το θέμα της βίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη δεκαετία του ΄90. Η τριλογία του, «The Seventh Continent» (1989), «Benny’s Video» (1992) και «71 Fragments of a Chronology of Chance» (1994), ασχολείται με το πως αποτυπώνεται η βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις συνέπειές της, ενώ το «Funny Games» (η γερμανική εκδοχή του 1997 αλλά και το αμερικάνικο remake το 2007) ανατρέπει αυτό το είδος των βίαιων ταινιών.

image

Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει επίσης ταινίες όπως η «Δασκάλα του Πιάνου», η οποία ήταν προτεινόμενη για BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ είχε βραβευτεί τόσο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών όσο και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, καθώς και το φιλμ «Ο Κρυμμένος», που απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες και στα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Η «Λευκή Κορδέλα» βραβεύτηκε το 2009 με τον Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο FIPRESCI.

Στο εξαιρετικό κινηματογραφικό σύμπαν του Μίκαελ Χάνεκε – έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Σινεμά – οι ιστορίες και εικόνες μετουσιώνονται, δημιουργώντας έναν προσωπικό κόσμο, στον οποίο ο σκηνοθέτης καλεί τον θεατή να μυηθεί και να ταξιδέψει. Ο Αυστριακός δημιουργός, με την χαρακτηριστική λιτή, διεισδυτική ματιά του, ανατέμνει «κλινικά» την ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από έργα που αντέχουν στη φθορά του χρόνου.

Διαβάστε επίσης:

Η Λευκή Κορδέλα / The White Ribbon
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μίκαελ Χάνεκε / Michael Haneke
Πρωταγωνιστούν: Ούλριχ Τουκούρ, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, Σούζαν Λόθαρ, Κρίστιαν Φρίντελ
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία
Φωτογραφία: Christian Berger
Μοντάζ: Monika Willi
Έτος Παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 144 Λεπτά