Τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο «Skyfall» (2012), ο Σαμ Μέντες και ο Ντάνιελ Κρεγκ, συνεργάζονται και πάλι σε μία νέα περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ: «Spectre» (2015). Εντυπωσιακές σκηνές καταδίωξης, οπτικά εφέ και η καταιγιστική δράση, κλέβουν τις εντυπώσεις, καθώς το σενάριο και η ανάπτυξη των χαρακτήρων περνά μοιραία σε δεύτερη μοίρα. Ένα σπουδαίο σύνολο ηθοποιών καλείται να δώσει νόημα σ’ ένα αξιοπρεπές φιλμ, απευθυνόμενο κυρίως στους λάτρεις του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους.

Ads

«Όλα ξεκινάνε από τον χαρακτήρα για μένα» λέει ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Σαμ Μέντες και συνεχίζει: «Ήθελα να εξερευνήσω όλες τις πτυχές των χαρακτήρων που άφησα πίσω μου στο Skyfall. Γεμίσαμε τη MI6 με μία νέα γενιά ανθρώπων, έναν καινούριο Μ, μία καινούρια Moneypenny και έναν καινούριο Q. Ήθελα όλες αυτές τις σχέσεις να εξελιχθούν. Θέλαμε να είμαστε καλύτεροι από το Skyfall. Τόσο απλά. Δεν είχαμε επιλογή. Έπρεπε να είμαστε πιο εντυπωσιακοί και πιο καλοί. Με το Skyfall, ενεργοποιήσαμε κάτι και θέλαμε να πάμε παρακάτω και να πειραματιστούμε κι άλλο».

image

Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα από το παρελθόν στέλνει τον Τζέιμς Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ) σε μία μοναχική αποστολή στην Πόλη του Μεξικού και από εκεί στη Ρώμη, όπου συναντά τη Lucia Sciarra (Μόνικα Μπελούτσι), την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός περιβόητου εγκληματία.

Ads

Ο Μποντ εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση, γνωστή ως «Spectre» (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion). Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο Max Denbigh (Άντριου Σκοτ), ο νέος αρχηγός του Κέντρου της Εθνικής Ασφάλειας, θέτει υπό αμφισβήτηση τις τακτικές τόσο του Μποντ όσο και της MI6 με επικεφαλής τον νέο M (Ραλφ Φάινς).

image

Ο Μποντ στρατολογεί κρυφά τη Moneypenny (Ναόμι Χάρις) και τον Q (Μπεν Γουίσοου) για να τον βοηθήσουν να βρει τη Madeleine Swann (Λεά Σεντού), την κόρη του παλιού του αντιπάλου του Mr White (Jesper Christensen), που μπορεί να εξιχνιάσει το δίκτυο της οργάνωσης «Spectre». Ως κόρη ενός δολοφόνου, μπορεί να καταλάβει τον Μποντ, μ’ έναν τρόπο που οι περισσότεροι αδυνατούν να συλλάβουν.

image

«Το Skyfall ήταν μια ιστορία αντίδρασης από την πλευρά του Bond. Στην πρώτη σκηνή καταδιώκει κάποιον με το παλιό του τρόπο, αλλά τον πυροβολούν πριν καν τους τίτλους αρχής και για το υπόλοιπο της ταινίας είναι ένα βήμα πίσω από τον Javier Bardem που υποδύεται τον Silva. Μπορείς ακόμα και να υποστηρίξεις ότι στο τέλος του Skyfall ο Bond έχει αποτύχει. Δεν κατάφερε να κρατήσει τη M ζωντανή και παρ’ όλο που ο θάνατος του Silva είναι μια νίκη για τον Bond, υπάρχουν άλλα ζητήματα που δεν έχουν πάει καλά. Έτσι, με το Spectre, ήθελα να του δώσω την ευκαιρία να εξιλεωθεί.» – Σαμ Μέντες

image

Είναι η δεύτερη ταινία της θρυλικής σειράς που σκηνοθετεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Sam Mendes (Skyfall) με πρωταγωνιστή – για τέταρτη φορά – τον εμβληματικό Daniel Craig. Τον μοχθηρό και αδίστακτο εχθρό του ευρηματικού μυστικού πράκτορα υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, Christoph Waltz (Django Unchained, The Inglourious Basterds).

image

Στο αξιόλογο καστ ξεχωρίζει – παρά τη μικρή της παρουσία – και η εντυπωσιακή, Monica Bellucci (Irreversible). Στην ταινία εμφανίζεται επίσης η γοητευτική Léa Seydoux, ενώ θα απολαύσουμε και πάλι τους Ralph Fiennes ως Μ, Ben Whishaw ως Q, Naomi Harris ως Eve Moneypenny και βέβαια το καινούριο μοντέλο της Aston Martin, που σχεδιάστηκε ειδικά για την ταινία.

image

«Είναι έξυπνη, ανεξάρτητη και δεν θέλει να έχει σχέσεις με τον Bond, όταν τον συναντά για πρώτη φορά. Δεν την εντυπωσιάζει. Καταλαβαίνει τον Bond καλά γιατί έχει εικόνα του κόσμου του. Για την αποστολή του πρέπει να καταλάβει κάποια πράγματα από το παρελθόν του και χρειάζεται τη Madeleine για τις πληροφορίες που μπορεί να του δώσει. Τελικά, η σχέση μεταξύ τους είναι πολύ δυνατή.» – Λεά Σεντού

image

«Οι λόγοι που κάνω τη δεύτερη Bond ταινία είναι ίδιοι με τους λόγους που θα έκανα οποιαδήποτε ταινία για να είμαι ειλικρινής, και έχουν να κάνουν καθαρά με την ιστορία. Και σ’ αυτή την περίπτωση, με το Spectre, έχουμε μία ταινία που βασίζεται αποκλειστικά στον Bond, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή από την πρώτη στιγμή. Επίσης, πραγματεύεται το αν πρέπει ή όχι να ακολουθήσει ο Bond τη ζωή που έκανε πάντα, για το αν μετράει σ’ αυτό που κάνει και αν θα συνεχίσει ή όχι. Εσείς θα πρέπει να έρθετε να δείτε την ταινία για να το ανακαλύψετε.» – Σαμ Μέντες

image

Με οδηγό ένα προβλέψιμο σενάριο, αλλά και εντυπωσιακές σκηνές δράσεις, το «Spectre» βαδίζει με ασφάλεια πάνω στην γνωστή διαδρομή του συγκεκριμένου είδους, καθώς η εικοστή τέταρτη (24η) περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, μεταφέρει τη δράση στο Μεξικό, στο Λονδίνο, αλλά και στις χιονισμένες και επικίνδυνες Άλπεις – Ο Bond έχει ξαναβρεθεί σε χιονισμένα τοπία σε έξι προηγούμενες ταινίες: On Her Majesty’s Secret Service, The Spy Who Loved Me, A View To A Kill, The Living Daylights, The World Is Not Enough και Die Another Day.

image

Το φιλμ διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ. Η Μόνικα Μπελούτσι εμφανίζεται δυστυχώς ελάχιστα, αλλά ακόμα κι έτσι καταφέρνει να σαγηνεύσει τον θεατή με την Ιταλική της φινέτσα. Μικρή η παρουσία και του καταξιωμένου Βρετανού ηθοποιού Ραλφ Φάινς, ενώ αντίθετα ο χαρακτήρας του Κριστόφ Βαλτς έχει μεγαλύτερο βάθος, αλλά σ’ έναν ρόλο στον οποίο ο Γερμανός ηθοποιός κινδυνεύει επικίνδυνα να τυποποιηθεί.

image

«Είπα ναι αμέσως γιατί ήμουν πολύ χαρούμενη για τη συνεργασία με τον Sam Mendes και για τη συμμετοχή μου σε αυτή την ταινία» εξηγεί η Μόνικα Μπελούτσι. «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τις ταινίες του James Bond γενικά γιατί νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής ιστορίας. Και σέβομαι όλα τα κορίτσια του James Bond. Νομίζω ότι είναι πανέμορφες ηθοποιοί και ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα να είμαι μέρος αυτής της ιστορίας».

image

Ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι μια σαγηνευτική Ιταλίδα που κατέχει κάποια μυστικά. «Ο μαφιόζος σύζυγος της σκοτώνεται και διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο» εξηγεί η ηθοποιός. «Όταν συναντά τον Bond για πρώτη φορά δεν τον εμπιστεύεται πραγματικά γιατί έρχεται από έναν κόσμο, όπου μόνο οι διεφθαρμένοι έχουν την εξουσία. Αλλά η χημεία και η έλξη μεταξύ τους είναι τόσο δυνατή που συνειδητοποιεί τη γυναικεία δύναμη που ασκεί πάνω του. Μετά τον εμπιστεύεται. Τη σώζει και του δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Και βρίσκουν έναν ενδιαφέροντα τρόπο να υπογράψουν ένα συμβόλαιο μεταξύ τους…» λέει χαρακτηριστικά η Μπελούτσι.

image

Στα θετικά η επανεμφάνιση του Βρετανού, Μπεν Γουίσοου, αλλά κυρίως της εντυπωσιακής Γαλλίδας, Λεά Σεντούδύο ηθοποιών που τους είδαμε πρόσφατα και στον «Αστακό» (The Lobster – 2015) του Γιώργου Λάνθιμου – που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις, απέναντι στον Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος αναφέρει σχετικά: «Η ύπαρξη της Spectre ανοίγει πολλά μονοπάτια. Μας επιτρέπει να είμαστε παραδοσιακοί και να φέρουμε κάτι καινούριο την ίδια στιγμή».

image

Το φιλμ «Spectre» (2015) του Σαμ Μέντες, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, στις 26 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

Έτος: 2015 | Xώρα: Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α. | Διάρκεια: 148 λεπτά | Σκηνοθεσία: Sam Mendes | Σενάριο:  John Logan, Neal Purvis | Παίζουν: Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Monica Bellucci.