Γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου του 1936, ο Μπαρτ Ρέινολντς είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 180 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών και θυμόμαστε τις δύο καλύτερες ερμηνείες της πλούσιας καριέρας του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι Ρέινολντς θα συμμετείχε και στη νέα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Once Upon a Time in Hollywood», ενσαρκώνοντας τον George Spahn.

Ads

Όταν Ξέσπασε η Βία / Deliverance
Σκηνοθεσία: Τζον Μπούρμαν
Σενάριο: John Boorman, James Dickey
Διεύθυνση φωτογραφίας: Vilmos Zsigmond
Μοντάζ: Tom Priestley
Ήχος: Walter Goss
Μουσική: «Duelling Banjos», σε εκτέλεση και ενορχήστρωση των Eric Weissberg & Steve Mandel
Ηθοποιοί: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox, Bill McKinney, Herbert Coward, James Dickey, Ed Ramey, Billy Redden, Seamon Glass, Randall Deal
Χώρα Παραγωγής: H.Π.A.
Έτος Παραγωγής: 1972
Διάρκεια: 109 λεπτά

image

Tέσσερις φίλοι από την πόλη φτάνουν στα Aπαλάχια Όρη. O Λούις έχει πείσει τους άλλους τρεις να διαπλεύσουν με κανό έναν ανεξερεύνητο και κατά πάσα πιθανότητα επικίνδυνο ποταμό. Oι δυο ντόπιοι που θα οδηγήσουν τα αυτοκίνητα της παρέας στο μέρος όπου θα φτάσουν με τα κανό, προσπαθούν να τον αποτρέψουν από το σχέδιό του. H πρώτη μέρα είναι καθαρή απόλαυση, καθώς οι φίλοι μαθαίνουν να χειρίζονται τα κανό τους και περνούν το πρώτο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Tη δεύτερη όμως, ο Eντ και ο Mπόμπι που προηγούνται, σταματούν για λίγο σ’ ένα σημείο του δάσους, κι εκεί, δυο ορεσίβιοι τους ακινητοποιούν.

Ads

H ταινία ήταν το 1972 Υποψήφια για τρία Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ, χωρίς όμως να καταφέρει τελικά να βραβευτεί. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι ο θρυλικός, Βίλμος Ζίγκμοντ. Το φιλμ «Όταν Ξέσπασε η Βία» συγκαταλέγεται στις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών. Πρωταγωνιστούν: Γιον Βόιτ, Μπαρτ Ρέινολντς, Νεντ Μπίτι. O Βρετανός Τζον Μπούρμαν, είναι ένας από τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες που ασχολήθηκε συστηματικά με την ανανέωση δημοφιλών κινηματογραφικών ειδών, εντάσσοντάς τα στο αισθητικό του όραμα. Στην πλούσια φιλμογραφία του, απέσπασε πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης:

Ξέφρενες Νύχτες / Boogie Nights
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Τζούλιαν Μουρ, Μπαρτ Ρέινολντς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Χίδερ Γκράχαμ, Τζον Σ. Ράιλι
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1997
Διάρκεια: 155 λεπτά

image

Ένας νεαρός Καλιφορνέζος βρίσκει την οικογένεια που πάντα έψαχνε σε έναν οίκο παραγωγής ταινιών πορνό. Μέσα σ’ αυτήν αναβαπτίζεται ως Ντερκ Ντίγκλερ και ξεκινάει την μετεωρική του πορεία σαν ένα από τα «μεγαλύτερα» αστέρια του χώρου. Όσο απότομη όμως η άνοδος, τόσο πιο επίπονη η πτώση και η προσγείωση στην βαθιά συντηρητική Αμερική των ‘80s. Εκμεταλλευόμενος μια αεικίνητη κάμερα και ένα ασυναγώνιστο επιτελείο ηθοποιών, ο Άντερσον ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα παρασκήνια της πορνοβιομηχανίας. Πίσω τους ανακαλύπτει έναν παράλληλο κόσμο ιδεαλιστών που αγωνίζονται να κρατήσουν ακέραιες τις ηθικές του αξίες, απέναντι σε μια πραγματικότητα που κλείνει ασφυκτικά γύρω τους.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ένα υπόμνημα που είχε τυπώσει η 20th Century Fox το 1994, και έχει δει το φως της δημοσιότητας, τρία χρόνια πριν κυκλοφορήσει στις αίθουσες η ταινία, το στούντιο δεν φαίνεται να μην έχει εντυπωσιαστεί καθόλου από τις 186 σελίδες που αποτελούσαν ένα προσχέδιο του σεναρίου, χαρακτηρίζοντάς το «κάτω του μετρίου» σε επίπεδο πλοκής και concept. Εν τέλει, το project κατέληξε στα χέρια της New Line, όπου και το ολοκλήρωσε, αναδεικνύοντας το τεράστιο σκηνοθετικό ταλέντο του Πολ Τόμας Αντερσον. Επίσης η ταινία έγινε το εφαλτήριο για τις καριέρες πολλών ηθοποιών που συμμετείχαν.

Οι «Ξέφρενες Νύχτες» σηματοδοτούν την δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Πολ Τόμας Άντερσον. Πρόκειται ουσιαστικά για την ταινία, που του χάρισε ευρεία αναγνώριση, καθώς το φιλμ έφτασε να αποσπάσει και τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Διαβάστε επίσης: