Το 2016, ο Μπάρι Τζέκινς παρουσιάζει την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Πρόκειται για το εξαιρετικό «Moonlight», που τιμήθηκε με τρία βραβεία Όσκαρ. Πρόκειται για ένα έργο – ωδή στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία βούλησης, το οποίο προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί φυσικά την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

«Υπάρχει πολύς κόσμος στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αισθάνεται ότι στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα, που αισθάνεται ότι δεν έχει φωνή. Η ταινία μας νομίζω ότι χάρις στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα, αλλά και του χώρου που εκτυλίσσεται δίνει φωνή σ’ έναν κόσμο και σε μια ομάδα ανθρώπων, που κανονικά δεν τους ακούμε ποτέ. Είναι κυριολεκτικά αόρατοι.» – Μπάρι Τζέκινς

Η ταινία καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νεαρός ομοφυλόφιλος, καθώς ενηλικιώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει σε μια πολύ σκληρή γειτονιά του Μαϊάμι και προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο, να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Η μητέρα του είναι εξαρτημένη από το κρακ και αυτό κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας έχει μόλις ξεκινήσει.

image

Ads

Ο Μπάρι Τζέκινς, οκτώ χρόνια μετά το ρομαντικό δράμα «Medicine for Melancholy» (2008), επιστρέφει με την αριστουργηματική, δεύτερη ταινία του. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό πορτρέτο της κοινωνίας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού θίγοντας θέματα, όπως ο ρατσισμός, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, οι φυλετικές διακρίσεις, το bullying και τα ναρκωτικά. Το «Moonlight» (2016), τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας / Δράμα, ενώ απέσπασε και τρία Βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

image

Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας, το φιλμ εξιστορεί τη ζωή ενός άντρα από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα ζωτικό πορτρέτο, σε τρία κεφάλαια, της σύγχρονης ζωής ενός αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός επάνω στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνοια και καθολικές αλήθειες.

image

Το συγκλονιστικό όραμα του Μπάρι Τζένκινς, επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό, συγκινεί με την απεικόνιση των στιγμών, των ανθρώπων και των άγνωστων δυνάμεων που πλάθουν τη ζωή μας και μας καθορίζουν. Ο σκηνοθέτης αναφέρει σχετικά: «Το είδα σαν ευκαιρία να δώσω ζωή σε κάποιες από τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις, μέσα από την υπέροχη φωνή του Ταρέλ. Οι ρίζες των εμπειριών του ήταν οι ρίζες των εμπειριών μου- ήταν ο τέλειος γάμος.»

image

Στο «Moonlight», ο Μπάρι Τζένκινς καταφέρνει να αποσπάσει σπουδαίες ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών του, τόσο στους πρωταγωνιστικούς, όσο και στους δεύτερους ρόλους.

«Η Πόλα είναι μια εργαζόμενη γυναίκα με σοβαρό εθισμό στα ναρκωτικά. Επιλέγει διαρκώς τον εθισμό από το γιο της. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν υποδύομαι ένα χαρακτήρα είναι να μάθω να συμπάσχω μαζί τους. Έπρεπε να βρω μια βαθιά σύνδεση και κατανόηση για τις επιλογές της για να τη ενσαρκώσω.» – Ναόμι Χάρις

image

To «Moonlight» ξεκίνησε ως ιδέα για σχολική εργασία από τον θεατρικό συγγραφέα Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι, μέλος της θεατρικής εταιρείας Steppenwolf του Σικάγο. Το θεατρικό του έργο με τίτλο «In Moonlight Black Boys Look Blue» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ Borscht στο Μαϊάμι, στα πλαίσια παρουσίασης έργων ντόπιων καλλιτεχνών, που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μέσα από ιστορίες που διαφοροποιούνται από την τυπική της απεικόνιση.

image

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να δείξω από την αρχή τη συμμετοχή της κοινωνίας στη ζωή του Σάιρον. Η κοινωνία γνωρίζει πράγματα για εκείνον που ο ίδιος ακόμη δεν έχει μάθει. Οι άνθρωποι επιθυμούν να τον κατηγοριοποιήσουν πριν καν μάθει τι σημαίνει αυτό. Αυτό συμβαίνει σε όλους μας, είτε είμαστε λευκοί, μαύροι, άνδρες, γυναίκες, ετερόφυλοι ή ομοφυλόφιλοι. Υπάρχουν στιγμές που η κοινωνία αποφασίζει να μας ανακοινώσει ως τι μας βλέπει. Ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε κάνει τη μάχη αληθινή, καθορίζει τη ζωή μας.» – Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι

image

Η ταινία «Moonlight» είναι μια παγκόσμια ιστορία αγάπης, οικογένειας και συμφιλίωσης, που έρχεται να απελευθερώσει οποιονδήποτε έχει νοιώσει παράταιρος ή μόνος, ή έχει νοιώσει παγιδευμένος στα συναισθήματα του και λαχταρά το δικαίωμα στην αλλαγή, πέρα από σύνορα, φυλές και διακρίσεις.

«Είναι μια βιωματική, πειραματική ταινία στην οποία οι χαρακτήρες διαπραγματεύονται συνεχώς τι θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να νιώσουν. Αυτό που εκπέμπουν τελικά στον κόσμο είναι η διαδικασία που καθορίζει την ταυτότητα τους. Είναι απίστευτο να παρακολουθείς κάποιον να λαχταρά για κάτι εσωτερικά και να μην έχει το θάρρος να το εκφράσει.» – Μπάρι Τζέκινς

image

Moonlight
Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζέκινς / Barry Jenkins
Σενάριο: Μπάρι Τζέκινς (screenplay), Τάρελ Άλβιν ΜακΚρέινι (story by)
Πρωταγωνιστούν: Μαχερσάλα Άλι, Ναόμι Χάρις, Σαρίφ Ερπ, Τζανέλ Μονέ, Ντουάν Σάντερσον, Τρέβαντ Ρόουντς, Άστον Σάντερς, Άλεξ Χίμπερτ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τζέιμς Λάξτον
Μοντάζ: Νατ Σάντερς, Τζόι ΜακΜίλον
Μουσική: Νίκολας Μπριτέλ
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 111 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 23:00 στην ΕΡΤ2