Ο Μπράιαν Σίνγκερ – που το 1995 μας χάρισε το αγαπημένο φιλμ «Συνήθεις Ύποπτοι» – κάνει ένα διάλειμμα από τις ταινίες των «X-Men» και με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Ράμι Μάλεκ (Mr. Robot, Ο Πεταλούδας), παρουσιάζει μέσα από τη νέα του δημιουργία «Bohemian Rhapsody», μία ωδή στους θρυλικούς Queen, τη μουσική τους και τον αξέχαστο τραγουδιστή τους Φρέντι Μέρκιουρι.

Ads

«Η ταινία είναι μια γιορτή της μουσικής και η ευκαιρία να δει μια καινούρια γενιά τη σημασία των Queen και του Φρέντι Μέρκιουρι, το παρελθόν του στη Ζανζιβάρη, την άφιξή του στο Λονδίνο ως πρόσφυγα, την προκατάληψη που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας, την εσωστρέφεια και τις ανασφάλειές του, πώς βρήκε μια δεύτερη οικογένεια στα μέλη της μπάντας, την καινοτομία του και την επαναστατικότητά του. Η περίοδος 1970 με 1985 είναι το πιο σημαντικό διάστημα στη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι αλλά και της μπάντας και το επιστέγασμα όλων είναι το θριαμβευτικό live στο Live Aid» – Γκράχαμ Κινγκ

Bohemian Rhapsody
Σκηνοθεσία:  Μπράιαν Σίνγκερ
Σενάριο: Άντονι ΜακΚάρτεν, Πίτερ Μόργκαν
Ηθοποιοί: Ράμι Μάλεκ, Λούσι Μπόιντον, Γκουίλιμ Λι, Μπεν Χάρντι, Τζόζεφ Ματζέλο, Άινταν Γκίλεν, Τομ Χολάντερ, Άλεν Λιτς, Μάικ Μάγιερς
Παραγωγή: Γκράχαμ Κινγκ, Τζιμ Μπιτς
Φωτογραφία: Νιούτον Τόμας Σίγκελ
Μοντάζ: Τζον Ότμαν
Μουσική: Τζον Ότμαν
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 135 λεπτά

image

Ads

O Φρέντι Μέρκιουρι αψήφησε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς για να γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του πλανήτη. Η ταινία ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο της μπάντας μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Γνωρίζουν απαράμιλλη επιτυχία, αλλά σε μια απροσδόκητη τροπή ο Φρέντι, περιτριγυρισμένος από κακές επιρροές, παρατάει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα.

Έχοντας υποφέρει πολύ χωρίς τους Queen, καταφέρνει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία «Live Aid». Ενώ έχει μόλις διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS, ο Φρέντι οδηγεί με γενναιότητα την μπάντα σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι Queen αφήνουν μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τους ασυμβίβαστους, τους ονειροπόλους και τους λάτρεις της μουσικής μέχρι και σήμερα.

image

Ο παραγωγός Γκράχαμ Κινγκ, είχε αγοράσει τα δικαιώματα της ιστορίας του Φρέντι Μέρκιουρι και των θρυλικών Queen και έχοντας στο πλευρό του, τους ιδρυτές του συγκροτήματος, Μπράιαν Μέι (κιθαρίστας) και Ρότζερ Τέιλορ (ντράμερ), ξεκίνησε τον σχεδιασμό του project.

«Έχω τόσες αναμνήσεις από τον Φρέντι. Θυμάμαι το σαγηνευτικό του χαμόγελο και τη λάμψη στα μάτια του. Ήταν πάντα συγκεντρωμένος στον στόχο του και σε αυτό που ήθελε ο ίδιος να καταφέρει. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα γι’ αυτούς που προσπαθούν να ευχαριστούν πάντα τους άλλους.» – Μπράιαν Μέι

Μία από τις χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, είναι η πρώτη εμφάνιση της μπάντας στη θρυλική εκπομπή του BBC «Top of the Pops» το 1974 που χάρισε παγκόσμια φήμη στους Queen παρά την εκκεντρική παρουσία του Φρέντι Μέρκιουρι και το προκλητικό του ντύσιμο. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Μπράιαν Μέι, αναφέρει σχετικά:

image

«Ήμασταν τυχεροί γιατί μια άλλη μπάντα ακύρωσε την παρουσία της. Το περίεργο για εμάς ήταν η πολιτική του BBC να μην παίζουμε live. Μας έδωσε όμως την ευκαιρία να γυρίσουμε το βίντεο του Bohemian Rhapsody που έφτασε στο νούμερο ένα και έμεινε εκεί για έξι εβδομάδες.»

Η ταινία ξεκινάει και τελειώνει με την ανατριχιαστική ερμηνεία του Φρέντι Μέρκιουρι στο Live Aid με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους ανθρώπους της Αιθιοπίας. Μια συναυλία καθοριστική για τη μπάντα αφού ήταν η επανένωσή τους. Ο ντράμερ του συγκροτήματος Ρότζερ Τέιλορ, σημειώνει:

«Ο Φρέντι μπορούσε να ενώσει τους ανθρώπους άσχετα από την εθνικότητα και τη σεξουαλικότητά τους, όλοι ανατρίχιαζαν όταν τον άκουγαν. Μάλιστα εκείνη την ημέρα μόλις είπε «σηκώστε τα τηλέφωνά σας και καλέστε τώρα» όλοι άρχισαν να καλούν με αποτέλεσμα να μαζευτεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών που για την εποχή ήταν εξωπραγματικό.»

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας

image

O Ράμι Μάλεκ ενσαρκώνει τον Φρέντι Μέρκιουρι: «Ήξερα ότι οι Queen ήταν πασίγνωστοι και ο Φρέντι Μέρκιουρι ένα είδωλο και ήρωας για πολλούς αλλά δεν είχα καταλάβει ακριβώς το πόσο σημαντικοί ήταν για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πολλοί έχουν στον νου τους τον Φρέντι με κοντά μαλλιά, αμάνικες μπλούζες, μουστάκι, γυμνασμένο και λίγο μάγκα. Ήταν φοβερό για εμένα να ανακαλύψω την πολύ τρυφερή πλευρά του», σχολιάζει ο Ράμι Μάλεκ. Η μέθοδος που ακολούθησε ήταν αυτή που ακολουθεί πάντα στους ρόλους του ο Μάλεκ. «Τον «έγδυσα» από τα κατορθώματά του, το φοβερό του ταλέντο να κυριαρχεί στη σκηνή, τη φωνή του και κράτησα τον άνθρωπο κάτω από όλα αυτά».

image

Η Λούσι Μπόιντον έχει τον ρόλο της Μαίρη Όστιν, του έρωτα της ζωής του Φρέντι Μέρκιουρι που παρέμεινε η καλύτερή του φίλη και μετά το τέλος της ερωτικής τους σχέσης: «Η Μαίρη βλέπει στον Φρέντι κάτι που τον κάνει διαφορετικό από όλους τους άλλους που έχει γνωρίσει. Υπάρχει μια στιγμή που τον «πιάνει» να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Βλέπουμε έναν άνθρωπο που προσπαθεί να δει τον εαυτό του, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα άλλους «εαυτούς». Αυτό την τραβά σε εκείνον και όταν αρχίζουν να παίζουν με το μακιγιάζ βλέπει πως είναι ένας χαμαιλέοντας. Είναι μεγάλη πρόκληση να υποδύεσαι κάποιον που ζει ακόμα, θα σε δει και θα έχει άποψη. Ο σκοπός μου ήταν να προστατεύσω τη Μαίρη, δεν θέλω να μιλήσω από μέρους της.»

image

Ο Γκουίλιμ Λι υποδύεται το ιδρυτικό μέλος των Queen και κιθαρίστα Μπράιαν Μέι. Ο Μπράιαν είχε μια μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα μπροστά του, κάνοντας το διδακτορικό του στην αστροφυσική την οποία παράτησε για να παίζει μουσική στους Queen.

Για να πάρει τον ρόλο του ντράμερ Ρότζερ Τέιλορ, ο Μπεν Χάρντι χρειάστηκε να πει ψέματα ότι ξέρει να παίζει ντραμς και έτσι κατέληξε να κάνει εντατικά μαθήματα για να αποδείξει ότι είναι έτοιμος για τον ρόλο.

Το τέταρτο μέλος της μπάντας, ο μπασίστας Τζον Ντίκον, έρχεται στη μεγάλη οθόνη από τον Τζο Ματζέλο. Ο Τζο περιγράφει τον ήρωά του ως έναν εσωστρεφή κατά τύχη ροκ σταρ που απολάμβανε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά και βρέθηκε να παίζει με τους Queen σε μεγαλειώδεις συναυλίες.

image

Ο Άλεν Λιτς ενσαρκώνει τον Πολ Πρέντερ, τον προσωπικό μάνατζερ του Φρέντι Μέρκιουρι που ξεγέλασε τα συναισθήματα του Φρέντι και τον πρόδωσε: «Ο Πολ ήταν μια αρνητική δύναμη στη ζωή του Φρέντι. Ήταν λογικό για τα μέλη της μπάντας να μην το συμπαθούν. Από την άλλη, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί υποδύομαι έναν υπαρκτό άνθρωπο. Πρέπει να βρεις ισορροπίες. Ο Πολ έκανε αμέσως σχέση με τον Φρέντι σε μια περίοδο που ο Φρέντι δεν είχε αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα και έτσι του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει την γκέι κοινότητα. Η σχέση τους όμως έγινε τοξική όταν ο Πολ πήρε τον Φρέντι από τη μπάντα και τον έπεισε να κάνει καριέρα μόνος του. Μια δυνατή σκηνή είναι όταν ο Φρέντι συνειδητοποιεί ότι ο Πολ δεν ήταν μαζί του εκεί για εκείνον αλλά για τον εαυτό του.»

Η ταινία «Bohemian Rhapsody» (2018) του Μπράιαν Σίνγκερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.), κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.