Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα του Αυγούστου μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν μία χαρακτηριστική επανέκδοση. Τις εντυπώσεις αναμένεται να κερδίσει στο box office ο Τζέισον Στέιθαμ, που επιστρέφει με το εντυπωσιακό αλλά αδιάφορο blockbuster, «Meg: Ο Κυρίαρχος Του Βυθού».

Ads

Η εβδομάδα ωστόσο χαρακτηρίζεται από την διπλή παρουσία του «Πεταλούδα», καθώς προβάλλεται η νέα ταινία «Ο Πεταλούδας» (Papillon – 2017) του Μάικλ Νόερ, με τους Τσάρλι Χάνα και Ραμί Μάλεκ, αλλά και το θρυλικό φιλμ του 1973, με τους Στηβ Μακ Κουήν και Ντάστιν Χόφμαν, στους αντίστοιχους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Κυκλοφορούν επίσης ο «Ανεκπλήρωτος Γάμος» του Ντομινίκ Κουκ, με την ανερχόμενη και ταλαντούχα ηθοποιό, Σίρσα Ρόναν, το θρίλερ «Slender Man» και το ενδιαφέρον φιλμ «Όλα για τη Δόξα» του Γιάνους Μετζ, το οποίο περιγράφει τον επικό αγώνα τένις του Μπγιορν Μποργκ, με τον Τζον ΜακΕνρό. Αναλυτικά:

«Ανεκπλήρωτος Γάμος» (On Chesil Beach – 2017) του Ντομινίκ Κουκ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ads

image

Βρετανία. Ιούλιος, 1962. Ο Έντουαρντ και η Φλορένς, δύο νιόπαντροι, φτάνουν στο ξενοδοχείο τους στην ακτή του Ντορσέτ. Καθώς ο γάμος τους υπόσχεται ένα ευτυχισμένο μέλλον, οι ίδιοι παλεύουν να καταπνίξουν τους κρυφούς τους φόβους για τη γαμήλια νύχτα που έρχεται. Σε αυτό το ξενοδοχείο με θέα την παραλία Σεσίλ, αυτοί οι φόβοι τους θα καταλήξουν σε ένα φινάλε που δεν θα περίμενε ποτέ κανείς. Μία προσαρμογή της ομώνυμης νουβέλας του Ίαν ΜακΓιούαν, η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο «Στην Ακτή» από τις Εκδόσεις Πατάκη. Μια ιστορία για το πώς μπορούν ολόκληρες ζωές να μεταμορφωθούν από μία χειρονομία που δεν έγινε ή μία λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ. Ηθοποιοί: Σίρσα Ρόναν, Έμιλι Γουότσον, Σάμιουελ Ουέστ.

Ο καταξιωμένος Βρετανός σκηνοθέτης Ντόμινικ Κουκ, με μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Θέατρο, πραγματοποιεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ομώνυμη νουβέλα του Ίαν ΜακΓιούαν: «Ανεκπλήρωτος Γάμος» (On Chesil Beach – 2017). Πρωταγωνιστούν οι ανερχόμενοι ηθοποιοί, Σίρσα Ρόναν και Σάμιουελ Γουέστ, σε μια ιστορία για το πώς μπορούν ολόκληρες ζωές να μεταμορφωθούν από μία χειρονομία που δεν έγινε ή μία λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ.

«Slender Man» (2018) του Σίλβεν Γουάιτ (Η.Π.Α.)

image

Σε μια μικρή πόλη στη Μασαχουσέτη, μια παρέα κοριτσιών εκτελεί ένα τελετουργικό σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τον μύθο του Slender Man, μιας απρόσωπης, ψηλόλιγνης και τρομαχτικής φιγούρας με αφύσικα μακριά χέρια που ευθύνεται για την εξαφάνιση παιδιών. Όταν η μια από τις φίλες εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αρχίζουν να υποψιάζονται ότι είναι, στην πραγματικότητα, το τελευταίο θύμα του Slender Man.

Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς αστικούς μύθους της δεκαετίας, ο Slender Man που το 2014 οδήγησε δύο 12χρονα κορίτσια σε απόπειρα δολοφονίας συμμαθήτριας τους ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη με την υπογραφή του Σίλβεν Γουάιτ (Stomp and the Yard, The Losers). Στην πρωταγωνιστική τετράδα συναντάμε την Τζόι Κινγκ (The Kissing Booth, Wish Upon, The Conjuring) που αναλαμβάνει τα ηνία της ηγεσίας της κοριτσίστικης παρέας, δίπλα στις Τζούλια Γκολντάνι Τέλες (The Affair), Αναλίζ Μπάσο (Captain Fantastic) και Jaz Sinclair (When the Bough Breaks). To cast συμπληρώνουν ο Alex Fitzalan (Season, I miss you) και ο Χαβιέ Μποτέ – στον ρόλο του αφύσικού και τρομακτικού Slender Man – που έχει συνδέσει το όνομά του με ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα θρίλερ των τελευταίων χρόνων (The Conjuring, Insidious 4, IT).

«Ο Πεταλούδας» (Papillon – 2017) του Μάικλ Νόερ (Η.Π.Α., Σερβία, Μαυροβούνιο, Μάλτα)

image

Βασισμένη στα αυτοβιογραφικά best seller «Papillon» και «Banco», η ταινία ακολουθεί την επική ιστορία του Χένρι, ενός διαρρήκτη xρηματοκιβωτίων του παριζιάνικου υποκόσμου, ο οποίος κατηγορείται άδικα για έναν φόνο και τελικά καταδικάζεται σε ισόβια για να εκτίσει την ποινή του σε ένα ξακουστό σωφρονιστικό ίδρυμα που βρίσκεται στο «Νησί του Διαβόλου». Αποφασισμένος να ξανακερδίσει την ελευθερία του ο Πεταλούδας συμμαχεί με έναν ιδιόρρυθμο παραχαράκτη που με αντάλλαγμα την προστασία του, προσφέρεται να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Πεταλούδα.

Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Aaron Guzikowski («Prisoners») και βασίζεται στο αυτοβιογραφικό best-seller του Henri Charriere, και είναι η περιγραφή όσων έζησε για 14 χρόνια στις φυλακές της Γαλλικής Γουιάνας, οπού είχε εγκλειστεί για έναν φόνο που σύμφωνα με τον ίδιο, δε διέπραξε ποτέ. Ηθοποιοί: Ραμί Μάλεκ, Τσάρλι Χάνα, Ιβ Χιούσον, Τόμι Φλάναγκαν. Ριμέικ της θρυλικής ομώνυμης ταινίας του 1973, με πρωταγωνιστές τους Στιβ Μακ Κουίv, Ντάστιν Χόφμαν και Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής.

«Δε Θα Συμπεθεριάσουμε Ποτέ!» (Come un gatto in tangenziale / Like a Cat on a Highway – 2017) του Ρικάρντο Μιλάνι (Ιταλία)

image

Η ιστορία μιας γνωριμίας ανάμεσα σε έναν αστό και μια φτωχή γυναίκα, θα καταλήξει ν΄αλλάξει τη ζωή τους, όταν τα παιδιά τους θα δημιουργήσουν σχέση. Ηθοποιοί: Πάολα Κορτελέζι, Αντόνιο Αλμπανέζε.

«Meg: Ο Κυρίαρχος Του Βυθού» (The Meg – 2018) του Τζον Τέρτελταουμπ (Η.Π.Α.)

image

Ένα βαθυσκάφος που παίρνει μέρος σ΄ ένα διεθνές πρόγραμμα  υποθαλάσσιας παρατήρησης δέχεται επίθεση από ένα τεράστιο πλάσμα που θεωρούνταν εξαφανισμένο και ως αποτέλεσμα βρίσκεται ακινητοποιημένο στο βάθος του Ειρηνικού, με όλο το πλήρωμά του παγιδευμένο. Με το χρόνο να τελειώνει, ο εμπειρογνώμονας δύτης διάσωσης Τζόνας Τέιλορ (Τζέισον Στέιθαμ) προσλαμβάνεται από έναν οραματιστή Κινέζο ωκεανογράφο (Γουίνστον Τσάο) και ενάντια στην επιθυμία της κόρης του, Σουγίν (Λι Μπινγκμπίνγκ), ξεκινά για να σώσει το πλήρωμα –  και τον ίδιο τον ωκεανό –  από την απειλή: ένα προϊστορικό καρχαρία μήκους 75 ποδιών που είναι γνωστός ως Megalodon. Αυτό που δεν περνά από το μυαλό κανενός είναι ότι πολλά χρόνια πριν, ο Τέιλορ είχε ξανασυναντήσει το ίδιο τρομακτικό πλάσμα. Τώρα, με τη βοήθεια της Σουγίν, πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τους φόβους του να έρθει ξανά αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο αρπακτικό όλων των εποχών και να ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει όλους τους παγιδευμένους στον βυθό.

Ο Τζέισον Στέιθαμ (Spy, Furious 7, The Expendables) και η βραβευμένη Κινέζα ηθοποιός, Λι Μπινγκμπίνγκ (Transformers: Age of Extinction, Forbidden Kingdom, The Message) πρωταγωνιστούν στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Meg: Ο Κυρίαρχος Του Βυθού», σε σκηνοθεσία του Τζον Τερτλτάουμπ (National Treasure, Last Vegas). Το διεθνές κάστ της ταινίας συμπληρώνουν οι Ράιν Γουίλσον, Ρούμπι Ρόουζ, Γουίνστον Τσάο, Πέιτζ Κένεντι, Τζέσικα Μακνάμι, Ολαφούρ Νταρί Όλαφσον, Ρόμπερτ Τέιλορ, Σοφία Σούγια Τσάι, Μάσι Όκα και ο Νεοζηλανδός Κλιφ Κέρτις. Ο Τερτλτάουμπ σκηνοθέτησε την ταινία, σε σενάριο των Ντιν Τζοργκάνις, Τζον Χόμπερ & Έριχ Χόμπερ, βασισμένος στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Στίβ Άλτεν. Η ταινία γυρίστηκε στην Κίνα και την Νέα Ζηλανδία.

«Όλα για τη Δόξα» (Borg vs McEnroe – 2017) του Γιάνους Μετζ (Σουηδία, Δανία, Φιλανδία)

image

Το πιο βροχερό καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες, δεν αποτρέπει δεκάδες χιλιάδες θεατές, από το να φτάσουν στο κεντρικό γήπεδο του Γουίμπλεντον, για να δουν τον νούμερο ένα παίκτη τένις παγκοσμίως, τον Σουηδό Μπγιορν Μποργκ (Σβέριρ Γκούντνασον), να κατακτά τον πέμπτο του τίτλο. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από τους προβολείς: μόλις 24 χρονών, ο Μποργκ έχει φτάσει στα όριά του. Είναι εξαντλημένος σωματικά, εξουθενωμένος ψυχολογικά και υποφέρει από φοβερό στρες, λόγω της πίεσης που υφίσταται ως ο πρωταθλητής, που πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει γιατί θεωρείται ο κορυφαίος του κόσμου.

Απέναντί του στέκεται ο 20χρονος Τζον ΜακΕνρό (Σία Λαμπέφ) που θα προσπαθήσει να τον αντικαταστήσει στο θρόνο του Γουίμπλεντον. Ο ΜακΕνρό φαίνεται να είναι ό,τι δεν είναι ο, διάσημος για την ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία του, Μπιορκ: οξύθυμος, φωνακλάς και αναιδής προς διαιτητές, δημοσιογράφους και κάθε είδους θεσμό.  Όμως, δεν είναι όλα όπως φαίνονται και οι δύο αντίπαλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι, ο μόνος άνθρωπος ικανός να καταλάβει τι περνούν εκείνη την στιγμή, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους: ο άνθρωπος που αντικρίζουν στην άλλη πλευρά του γηπέδου.

Τελικός Γουίμπλεντον, 1980. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον, κατά πολλούς, σπουδαιότερο αγώνα τένις στην ιστορία, ανάμεσα σε δύο άνδρες που σήμερα θεωρούνται «μύθοι» του αθλήματος. Η θρυλική μάχη, αλλά και το άγνωστο παρασκήνιό της, αποκαλύπτονται σε μια συναρπαστική ιστορία για το τίμημα τού να πετυχαίνεις τα όνειρά σου.

«Για μένα, το «Borg vs. McEnroe» είναι κάτι σαν το «Οργισμένο Είδωλο» του τένις. Μιλά για δύο νεαρούς άνδρες που μάχονται να γίνουν οι καλύτεροι για να αποδείξουν ότι είναι σημαντικοί, ότι είναι κάποιοι. Παγιδευμένοι σε μια διαμάχη μεταξύ τους -μία από τις σπουδαιότερες στην ιστορία του αθλητισμού- τελικά έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους εαυτούς τους και τους δαίμονές τους.» – Γιάνους Μετζ

Σ’ επανέκδοση:

«Ο Πεταλούδας» (Papillon – 1973) του Φρανκλιν Σάφνερ (Γαλλία, Η.Π.Α.)

image

Η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία του Γάλλου, Ανρί Καριέρ, γνωστού ως “Πεταλούδα”, ο οποίος οφείλει το όνομά του στο μεγάλο τατουάζ πεταλούδας που φέρει στο σώμα του και είναι ένας μικροαπατεώνας που έχει αδίκως καταδικαστεί για φόνο σε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές της Γουινέας στη Νότια Αμερική. Ο Πεταλούδας, αποφασισμένος να δραπετεύσει ξεκινά μια σειρά από απόπειρες που όμως αποτυγχάνουν. Η τιμωρία του είναι να φυλακιστεί στο Νησί του Διαβόλου, μια πιο σκληρή φυλακή της Γουινέας, απ’ όπου δεν έχει καταφέρει κανείς έως τώρα να δραπετεύσει. Απτόητος και παρά την εξαθλίωση, την απομόνωση και τα βασανιστήρια, συνεχίζει τις προσπάθειες.

Ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από τους Στηβ Μακ Κουήν και Ντάστιν Χόφμαν, σε μία ταινία που αδικήθηκε από την Ακαδημία, αποσπώντας μόνο μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ, στην Κατηγορία Καλύτερης Μουσικής, για τη σπουδαία σύνθεση του Jerry Goldsmith. Ο Στηβ Μακ Κουήν κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα στην Κατηγορία Best Actor in a Motion Picture – Drama.