Ο «Ράφτης», σηματοδοτεί το μεγάλο μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σόνια Λίζα Κέντερμαν και μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο 24ο Tallinn Black Nights Film Festival στην Εσθονία, η πανελληνία πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το οποίο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα διεξαχθεί διαδικτυακά, από 5 μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Ads

Μια αργοπορημένη ενηλικίωση ενός εκκεντρικού και λίγο αλαφροΐσκιωτου Ράφτη, ο οποίος ζει απομονωμένος στον μικρόκοσμο του οικογενειακού ραφτάδικου. Καθώς πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν τα χάσει όλα, αποφασίζει επιτέλους να δράσει.

Με σύμμαχο ένα αυτοσχέδιο και χειροποίητο ραφτάδικο, το οποίο μεταφέρεται επάνω σε ρόδες, ο ήρωας μας προσπαθεί να δώσει νέα πνοή και ελπίδα, τόσο στην τέχνη του, όσο και στην ίδια του τη ζωή.

image

Ads

Παρά τις αρχικές του αμφιβολίες και την κριτική που δέχεται, δέχεται να προετοιμάσει και να ράψει τις νύφες στα Καμίνια, προκειμένου να καταφέρει να εργαστεί, ενώ παράλληλα ερωτεύεται για πρώτη φορά, έστω και στα πενήντα του.

image

Η ταινία αποτελεί μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Βελγίου, ενώ όπως δηλώνει η σκηνοθέτιδα και συν – σεναριογράφος της ταινίας (το σενάριο είναι γραμμένο μαζί με την Tracy Sunderland):

«Ήθελα να κάνω μια αισιόδοξη και ελπιδοφόρα ταινία για τη δυνατότητα που έχει κάποιος να αλλάζει και να προχωρά υπό αντίξοες συνθήκες. Αναρωτιόμουν πως ένας  φαινομενικά αποτυχημένος και δειλός χαρακτήρας, με μόνο όπλο του μια τέχνη που πεθαίνει, μπορεί να ανατρέψει το αδιέξοδό του και να βρει τη δύναμη να πάρει το μέλλον στα χέρια του».

image

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Ημέλλος, στον ρόλο του Ράφτη και οι: Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, ενώ τους πλαισιώνουν ένα καστ καταξιωμένων ηθοποιών.

Σόνια Λίζα Κέντερμαν

image

Η Σόνια Λίζα Κέντερμαν είναι Ελληνο-Γερμανίδα σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Πήρε Μάστερ στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο London Film School με έπαινο. Σπούδασε επίσης Κοινωνιολογία, θέατρο και εργάστηκε ως σκηνογράφος και βοηθός σκηνοθέτη. Η μικρού μήκους ταινία της «Νικολέτα» απέσπασε 14 βραβεία και διαγωνίστηκε σε 35 φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ο «Ράφτης», αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της.

61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ύστερα από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αίσθημα ευθύνης και με κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων και των θεατών, αποφάσισε την διαδικτυακή διεξαγωγή του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου.

image

Η διοργάνωση ενεργοποιεί το εναλλακτικό σενάριο που είχε εκπονήσει γι’ αυτή την περίπτωση. Το σύνθημά «Σινεμά με κάθε τρόπο» ήταν και παραμένει σε ισχύ: Περισσότερες από 170 ταινίες από όλο τον κόσμο θα μας φέρουν κοντά στο σινεμά, με κάθε τρόπο. Στο online 61ο Φεστιβάλ, οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αγαπημένες ταινίες που εμπιστεύτηκαν δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τα πολυσυζητημένα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, μέχρι το «Kala Azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Το Ελληνικό Σινεμά δηλώνει παρών στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, μέσα από 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ταινίες. Ανάμεσα τους, συναντάμε και τον «Ράφτη» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν.

Διαβάστε Επίσης:

Ράφτης / Tailor
Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν
Σενάριο: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Tracy Sunderland
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής
Μοντάζ: Δημήτρης Πεπόνης
Ήχος: Ντίνος Κίττου (Ηχοληψία), Περσεφόνη Μήλιου (Σχεδιασμός Ήχου), Philippe Charbonnel (Μίξη Ήχου)
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Κοστούμια: Julie Lebrun
Σκηνογράφοι: Πηνελόπη Βαλτή, Δάφνη Κούτρα
Μακιγιάζ: Claudia Goetz
Ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 100 λεπτά

Το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί φέτος διαδικτυακά, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.