Το 2012, ο Ξαβιέ Ντολάν παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Λόρενς για Πάντα». Είναι μόλις 23 ετών και όμως ο Καναδός σκηνοθέτης έχει γράψει ήδη την δική του ιστορία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Το φιλμ προβάλλεται σήμερα σε πρώτη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση και αποτελεί φυσικά την πρότασή μας.

Ads

Το «τρομερό παιδί» του Καναδικού κινηματογράφου, ο προκλητικός Ξαβιέ Ντολάν, μετά τα πολυβραβευμένα του φιλμ «Σκότωσα τη Μητέρα Μου» (I Killed My Mother – 2009) και «Φανταστικές Αγάπες» (Heartbeats – 2010), σκηνοθετεί το 2012 με μοναδική μαεστρία, τους ταλαντούχους Μελβίλ Πουπό και Σουζάν Κλεμάν.

Μια πρωτότυπη θεματική που προσεγγίζει αιρετικά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ατομική ελευθερία. Μία συγκλονιστική ιστορία αγάπης που καταρρίπτει κάθε ταμπού, κερδίζοντας δύο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών και διαθέτοντας ένα αγαπημένο μουσικό σκορ.

image

Ads

Ο Λόρενς (Μελβίλ Πουπό) είναι ένας φιλόλογος που ζει μία σχετικά φυσιολογική ζωή, έχοντας μάλιστα μια παθιασμένη ερωτική σχέση με την Φρεντ (Σουζάν Κλεμάν). Μια μέρα, ο νεαρός καθηγητής αποφασίζει να μοιραστεί ένα μεγάλο μυστικό με τη γυναίκα της ζωής του. Ο Λόρενς, θέλει να ντύνεται πλέον με γυναικεία ρούχα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χωρίσει με τη Φρεντ.

Όταν πλέον αισθάνεται έτοιμος για το μεγάλο βήμα στη ζωή του, ο Λόρενς γνωρίζει ότι η επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική του ζωή βρίσκονται πλέον σε τεντωμένο σχοινί. Οι επιλογές του θα αποτελέσουν την αρχή ενός καθοριστικού αγώνα που ξεκινά με την διεκδίκηση και υποστήριξη των δικαιωμάτων του.

image

Μεταφερόμαστε στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ο Λόρενς λέει στη φίλη του, την Φρεντ, ότι θέλει να ντύνεται πλέον ως γυναίκα. Παρά τις αντιξοότητες και σε πείσμα των δυσκολιών, θα αντιμετωπίσουν μαζί τις προκαταλήψεις των φίλων τους, θα αγνοήσουν τις συμβουλές της οικογένειας τους και θα αψηφήσουν τις φοβίες και τις συμβάσεις της κοινωνίας που παραβαίνουν.

Για δέκα χρόνια ο Λόρενς και η Φρεντ θα προσπαθήσουν να ζήσουν αυτή τη μετάβαση και θα ξεκινήσουν ένα επικό ταξίδι το οποίο, πιθανώς και εν αγνοία τους, μπορεί τελικά να κοστίσει στον Λόρενς και την Φρεντ την αγάπη που τους ενώνει.

image

Μη σας πτοεί η μεγάλη χρονική διάρκεια του φιλμ (168 λεπτά), πρόκειται για μια υπέροχη δημιουργία και μια ιστορία ιδωμένη μέσα από διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2012, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013, το φιλμ πήρε διανομή και για τις εγχώριες Κινηματογραφικές Αίθουσες.

Ακόμα κι αν θέλουμε να του καταλογίσουμε μία δόση υπερβολής και σκηνοθετικής επιδειξιομανίας, ο Ξαβιέ Ντολάν, καταφέρνει να μας χαρίσει ένα πραγματικό αριστούργημα. Μία ταινία ύμνος, στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στο δικαίωμα στην επιλογή και στην ελεύθερη βούληση, στον απόλυτο σεβασμό στο «είναι» του συνανθρώπου μας. Στα δικά μου «κατάστιχα», αυτή ήταν η ταινία – αποκάλυψη, του 2012.

image

Ο νεαρός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Ξαβιέ Ντολάν, γεννήθηκε στον Καναδά το 1989 και είναι γιος του γνωστού κωμικού και μουσικού Μανουέλ Ταντρός.  Πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική στα πέντε του μόλις χρόνια, παίζοντας σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το πέρασμά του στη σκηνοθεσία έγινε το 2009 σε ηλικία μόλις 19 ετών, με την (ημι-αυτοβιογραφική) ταινία «Σκότωσα τη Μητέρα Μου», στην οποία ήταν επίσης σεναριογράφος και πρωταγωνιστής.

Ακολούθησαν το «Heartbeats» του 2010, που παρουσιάστηκε στο τμήμα: Ένα Κάποιο Βλέμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το «Laurence Anyways» που τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών.

image

Το 2013 στο Φεστιβάλ της Βενετίας προβλήθηκε το φιλμ «Tom at the Farm», για να επιστρέψει την επόμενη χρονιά και πάλι στις Κάννες με το «Mommy». Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε για το Tvxs.gr ο Αντουάν-Ολιβιέ Πιλόν, πρωταγωνιστής του Ξαβιέ Ντολάν, στην ταινία «Mommy», αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο πρώτος ρόλος που έπαιξα με τον Ξαβιέ ήταν πράγματι στο «Λόρενς για Πάντα». Ήταν ένας πολύ μικρός ρόλος που δεν πήρε παρά μιας μέρας γύρισμα. Δεν είχα καθόλου εκείνη τη στιγμή την οικειότητα που έχω σήμερα με τον Ξαβιέ. Από τη δεύτερη εμπειρία μου, στον κύριο ρόλο του βιντεοκλίπ «College Boy», είναι που δούλεψα πιο κοντά με τον Ξαβιέ και είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω καλύτερα. Εκείνο το πρότζεκτ μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε σε ποιο βαθμό είχαμε μεγάλη οικειότητα και ευκολία να δουλέψουμε μαζί. Αμέσως θελήσαμε να ξανακάνουμε κάποιο πρότζεκτ. Μετά την ιδέα του «Mommy», ο Ξαβιέ έγινε σαν ένας μεγάλος αδερφός για μένα.»

image

Το 2016, κυκλοφόρησε το φιλμ «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου» (It’s Only the End of the World), όπου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Νάταλι Μπάι, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το η ταινία «Η Ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν» (The Death and Life of John F. Donovan), ενώ το 2019 προβλήθηκε η πιο πρόσφατη δημιουργία του: «Matthias & Maxime».

Επιστρέφοντας στο «Λόρενς για Πάντα» (Laurence Anyways), οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, Μελβίλ Πουπό (Λόρενς) και Σουζάν Κλεμάν (Φρεντ), είναι απλά συγκλονιστικές. Η Σουζάν Κλεμάν, που πρωταγωνιστούσε και στην πρώτη ταινία του Ξαβιέ Ντολάν (Σκότωσα τη Μητέρα Μου – 2009), απέσπασε, για αυτήν ακριβώς την ερμηνεία της, το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το 2012.

«Έζησα τη δεκαετία του 90 μαζί με την μητέρα μου σε ένα προάστιο του Μόντρεαλ… Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, παρακολουθώ το «Λόρενς Για Πάντα» και βλέπω την παιδική μου ηλικία να παίζεται κρυφά. Ξεκαθαρίζω ότι δεν θέλω να γίνω γυναίκα και η ταινία μου είναι ένας φόρος τιμής στην ύστατη ιστορία αγάπης: η φιλόδοξη, η ακατόρθωτη, η αγάπη που θέλουμε να είναι συνταρακτική, ανεξάντλητη, η αγάπη για την οποία δεν τολμάμε να ελπίζουμε, η αγάπη που μόνο ο κινηματογράφος, τα βιβλία και η τέχνη μας παρέχουν. Το «Λόρενς Για Πάντα» είναι ένας φόρος τιμής στην περίοδο της ζωής μου, πριν γίνω σκηνοθέτης, που έπρεπε να γίνω άντρας.» – Ξαβιέ Ντολάν

Όσο για το υπέροχο μουσικό σκορ, της ταινίας, που μας μεταφέρει κατευθείαν στη δεκαετία του ’90, ο σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «…η μουσική δεν είναι υλική, δεν είναι παρούσα όταν κάνεις το γύρισμα, δεν υπακούει σε κανέναν, δεν έχει την ανάγκη να είναι αρεστή – επίσης, η μουσική δεν αποτελεί αφορμή για να επιδείξει ο σκηνοθέτης τις μουσικές του συλλογές. Πέρα από το να παρέχει κάποια βοήθεια με το ρυθμό της, στη χωρο-χρονική συνέχεια μιας ταινίας που  διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας, αυτά τα τραγούδια συνοδεύουν τους χαρακτήρες στη διάρκεια της ζωής τους – ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνονται στα προσωπικά μου γούστα. Αυτά τα τραγούδια υπενθυμίζουν στους χαρακτήρες ποιοι είναι και ποιον έχουν αγαπήσει. Ξεθάβουν όλα αυτά που έχουν ξεχαστεί, καταπνίγουν φόβους, θυμίζουν τα αθώα ψέματα και τις εγκαταλελειμμένες φιλοδοξίες. Η Μουσική είναι η μόνη σταθερά, ανάμεσα στις μεταβλητές της ζωής.»

Πέρα από νόρμες, κριτικές, βραβεία και εισιτήρια, το «Λόρενς για Πάντα» του Ξαβιέ Ντολάν, είναι μία ταινία που απευθύνεται στην καρδιά και στο συναίσθημα του θεατή. Εκεί όπου δυστυχώς όλο και λιγότερες ταινίες καταφέρνουν να εισέλθουν.

Διαβάστε Επίσης:

image

Λόρενς για Πάντα / Laurence Anyways
Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ντολάν
Σενάριο: Ξαβιέ Ντολάν
Πρωταγωνιστούν: Μελβίλ Πουπό, Σουζάν Κλεμάν, Νάταλι Μπέι, Μόνια Τσόκρι
Φωτογραφία: Ιβ Μπελανζέ
Μοντάζ: Ξαβιέ Ντολάν
Μουσική: Noia
Έτος Παραγωγής: 2012
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς, Γαλλία
Διάρκεια: 168 λεπτά
Προβάλλεται σήμερα Σάββατο 27 Ιουνίου στις 00:30 στην ΕΡΤ2