Ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στους πιο αλλόκοτους κόσμους που είδαμε ποτέ. Οδηγοί, οι 38χρονοι Χιλιανοί εικαστικοί και σκηνοθέτες Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια που έχουν κάνει με τις σκοτεινές, σουρεαλιστικές stop motion animation ταινίες τους το γύρο του κόσμου σε διεθνή φεστιβάλ, μουσεία και γκαλερί. Το 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα αναλυτικό αφιέρωμα στο έργο τους μέσα από δέκα χαρακτηριστικές δημιουργίες τους.

Ads

Από την Μπιενάλε της Βενετίας και το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, μέχρι τα φεστιβάλ Ρότερνταμ, Λοκάρνο, IDFA, καθώς και το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου ενθουσίασαν με την τελευταία τους δουλειά – και πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους – «The Wolf House» (φωτογραφία).

image

Η συγκεκριμένη ταινία θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη μαζί με εννιά μικρού μήκους δημιουργίες τους. Όλα δείγματα ενός πρωτοποριακού πειραματικού σινεμά που μας στοιχειώνει μπλέκοντας τα πιο όμορφα όνειρα με τους πιο δύστροπους εφιάλτες.

Ads

Οι δημιουργοί αφηγούνται ζοφερά παραμύθια – βασισμένα σε αλήθειες – για μεγάλα παιδιά, σε μια ντελιριακή κινηματογραφική εμπειρία που παίζει με το φαντασιακό και το υποσυνείδητο, φέρνοντας στο νου το σινεμά του Γιαν Σβανκμάγιερ και των αδελφών Κουέι.

image

Οι ταινίες τους αγγίζουν θέματα ταμπού όπως η χιλιανή δικτατορία, η θρησκεία αλλά και το σεξ, μέσα από μια εξωπραγματική μείξη τεχνικών που συνδυάζει το stop motion με φιγούρες από παπιέ μασέ, πραγματικά σκηνικά και αντικείμενα, σκίτσα και φωτογραφίες.

Όπως το πρόσφατο έργο τους «The Wolf House» (2018), μια ενήλικη εκδοχή του παραμυθιού με τα τρία γουρουνάκια που επιστρέφει στη διαβόητη «αποικία της αξιοπρέπειας» που συγκλόνισε τη Χιλή, έργο των ναζί και κέντρο βασανιστηρίων του δικτάτορα Πινοσέτ. Ηρωίδα, η νεαρή Μαρία που δραπετεύει από εκεί, βρίσκει καταφύγιο σε ένα αγροτικό σπίτι και παλεύει με το φόβο της – τον «κακό λύκο».

Οι Λεόν και Κοσίνια είναι γνωστοί ωστόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο για τα μικρού μήκους διαμάντια τους. Όπως τα φιλμ Nocturno de Chile (2008 – συνσκηνοθεσία με Νάιλς Ατάλα) και The Witch and the Lover (2012) που ανατρέχουν στο παρελθόν της Χιλής.

Τα Father.Mother., The Arc (2011) και The Andes (2012), αντλούν συμβολισμούς από τον μαγικό ρεαλισμό της Λατινικής Αμερικής, ενώ τα The Smaller Room (2009 – σκηνοθεσία: Κρ. Λεόν & Νίνα Βέρλε), Lucia (2007) και Luis (2008 – συνσκηνοθεσία με Ν. Ατάλα), αναπλάθουν μύθους που περνούν από την ομορφιά στο γκροτέσκο.

image

Επίσης θα προβληθεί το μικρού μήκους «Weathervane» (2010 – σκην. Χοακίν Κοσίνια – φωτογραφία), μια σειρά από ζωγραφικές βινιέτες που απεικονίζουν κι ένα τραγούδι του ομώνυμου άλμπουμ της νεοϋορκέζικης indie μπάντας The Freelance Whales.

59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 59ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στους Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: