Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο διεξάγεται στη Βραζιλία και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Ιουλίου, ολοκληρώνουμε το θεματικό αφιέρωμα, σχετικά με ταινίες που έχουν έχουν ως κεντρικό τους σημείο αναφοράς το ποδόσφαιρο. Η σχέση ποδοσφαίρου και κινηματογράφου, ξεκινάει από πολύ νωρίς. Το σινεμά ανέκαθεν είχε μεγάλη ανταπόκριση στα λαϊκά στρώματα ως μία φθηνή μορφή διασκέδασης αλλά και ψυχαγωγίας κι ως τέτοια ήταν αναμενόμενο αργά ή γρήγορα να συναντηθεί με τον βασιλιά των σπορ. Το Μουντιάλ αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό του εν λόγω αθλήματος σε επίπεδο εθνικών ομάδων και στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, παρουσιάζουμε μερικές χαρακτηριστικές δημιουργίες του είδους…

Ads

Η αρχή του εν λόγω αφιερώματος πραγματοποιήθηκε με το ντοκιμαντέρ “Rise and Shine: The Jay DeMerit Story” (2011) των Νικ Λιούις και Ράνκο Τουτουλούντζιγια. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε μία θρυλική ταινία του είδους: «Το Θαύμα της Βέρνης» (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern – 2003) του Σένκε Βόρτμαν και το κλασσικό ντοκιμαντέρ για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, το οποίο σκηνοθέτησε το 2008 ο Εμίρ Κουστουρίτσα. Ακολούθησε το φιλμ του Μαρσέλ Ρασκίν, Hermano (Brother), παραγωγής του 2010, ενώ σήμερα ολοκληρώνουμε το συγκεκριμένο αφιέρωμα με την κλασσική ταινία Τζον Χιούστον, «Η Μεγάλη Απόδραση των 11».

image

Η Μεγάλη Απόδραση των 11 (Victory – 1981) του Τζον Χιούστον

Ads

 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, φυλακισμένοι Άγγλοι και Αμερικανοί σύμμαχοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ετοιμάζονται για έναν αγώνα ποδοσφαίρου ενάντια σε μία ομάδα των Γερμανών Κατακτητών. Οι Ναζί θέλουν πάση θυσία τη νίκη και με οποιοδήποτε μέσο, έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσουν στην προπαγάνδα τους περί ανωτερότητας της Άρειας φυλής σε κάθε είδους δραστηριότητα.

image

Οι σύμμαχοι όμως έχουν αντίθετη άποψη και βρίσκουν τον συγκεκριμένο αγώνα ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία για απόπειρα απόδρασης με σκοπό την ελευθερία τους… Θρυλική ταινία του Τζον Χιούστον, που αν και δεν ανήκει στις σημαντικότερες δημιουργίες του σπουδαίου σκηνοθέτη, ωστόσο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και έκτοτε δε λείπει από κανένα αφιέρωμα που αναφέρεται στη σχέση ποδοσφαίρου και κινηματογράφου.

image

“Η Μεγάλη Απόδραση των 11” (Victory – 1981), βασίζεται στην «Μεγάλη Απόδραση» του Τζον Στάρτζες και φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του «γερόλυκου» Τζον Χιούστον. Ενός εμβληματικού Αμερικανού δημιουργού, με δύο κερδισμένα χρυσά αγαλματίδια για την ταινία “The Treasure of the Sierra Madre” (1948) στην κατηγορία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου και άλλες δεκατρείς υποψηφιότητες για Όσκαρ, σε μία ιδιαίτερα πλούσια καριέρα, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα.

image

Διαθέτοντας ένα έξοχο επιτελείο ηθοποιών, αλλά και θρυλικών αστέρων του ποδοσφαίρου, η ταινία «Η Μεγάλη Απόδραση των 11» μεταφέρει με μοναδικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη την ένταση και το πάθος ενός ιδιαίτερου ποδοσφαιρικού αγώνα. Πρωταγωνιστούν: ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο φλεγματικός Μάικλ Κέιν, ο έξοχος Μαξ Φον Σίντοφ, αλλά και οι θρύλοι του ποδοσφαίρου: Πελέ, Μπόμπι Μουρ και Αρντίλες.