Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο διεξάγεται στη Βραζιλία και θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου, συνεχίζουμε το θεματικό αφιέρωμα, σχετικά με ταινίες που έχουν έχουν ως κεντρικό τους σημείο αναφοράς το ποδόσφαιρο. Η σχέση ποδοσφαίρου και κινηματογράφου, ξεκινάει από πολύ νωρίς. Το σινεμά ανέκαθεν είχε μεγάλη ανταπόκριση στα λαϊκά στρώματα ως μία φθηνή μορφή διασκέδασης αλλά και ψυχαγωγίας κι ως τέτοια ήταν αναμενόμενο αργά ή γρήγορα να συναντηθεί με τον βασιλιά των σπορ. Το Μουντιάλ αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό του εν λόγω αθλήματος σε επίπεδο εθνικών ομάδων και στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, παρουσιάζουμε μερικές χαρακτηριστικές δημιουργίες του είδους…

Ads

Η αρχή του εν λόγω αφιερώματος πραγματοποιήθηκε με το ντοκιμαντέρ “Rise and Shine: The Jay DeMerit Story” (2011) των Νικ Λιούις και Ράνκο Τουτουλούντζιγια. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε μία θρυλική ταινία του είδους: «Το Θαύμα της Βέρνης» (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern – 2003) του Σένκε Βόρτμαν και το κλασσικό ντοκιμαντέρ για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, το οποίο σκηνοθέτησε το 2008 ο Εμίρ Κουστουρίτσα.  Σήμερα συνεχίζουμε με το φιλμ του Μαρσέλ Ρασκίν, Hermano (Brother), παραγωγής του 2010.

 

Hermano (Brother – 2010) του Μαρσέλ Ρασκίν

image

Ads

Ζώντας σ’ ένα άκρως επικίνδυνο και βίαιο μέρος, δύο αδέλφια ονειρεύονται τη λύτρωση, βάζοντας γκολ. Σε αυτό το γήπεδο, η ζωή είναι στη γραμμή. Μεγαλωμένα σαν αδέλφια, συμπαίκτες και ανταγωνιστές στο ποδόσφαιρο, ο Julio (Ελίους Αρμάς – Eliu Armas) και ο Daniel / “Gato” (Φερνάντο Μορένο – Fernando Moreno) κατάφεραν και παρέμειναν αχώριστοι.

 

Τα δύο αδέρφια είναι δεμένα μεταξύ τους και βοηθάνε το ένα το άλλο, από τη στιγμή που ο Daniel βρέθηκε εγκαταλελειμμένος όταν ήταν νεογέννητο σ’ ένα σωρό από σκουπίδια στην παραγκούπολη La Ceniza στη Βενεζουέλα, μέχρι και σήμερα.

image

Ωστόσο η ευκαιρία της ζωής τους φαίνεται να πλησιάζει, όταν ένας ανιχνευτής ταλέντων ποδοσφαίρου τους προσκαλεί να δοκιμαστούν για την κορυφαία επαγγελματική ομάδα της πόλης. Την ίδια στιγμή όμως μία τραγική πράξη βίας απειλεί να τους χωρίσει για πάντα και να τους απομακρύνει από τα όνειρά τους.

image

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Μαρσέλ Ρασκίν (Marcel Rasquin), είναι ένα δυνατό κοινωνικό δράμα, όπου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το ποδόσφαιρο γίνεται το μέσο και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και μία διέξοδο από τον κόσμο των συμμοριών και της βίας…