Εντυπωσιακά και απόλυτα κινηματογραφικά μας υποδέχεται ο Οκτώβριος καθώς φέρνει μαζί του σπουδαίες ταινίες. Από το πολυσυζητημένο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά και τον βραβευμένο με τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, «Joker» του Χοακίν Φίνιξ, μέχρι το «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς. Παρουσιάζουμε αναλυτικά 10 ταινίες που θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ads

«Joker» (2019) του Τοντ Φίλιπς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 3 Οκτωβρίου

Πάντα μόνος ανάμεσα στο πλήθος, ο Άρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φίνιξ) αναζητά να συνδεθεί. Καθώς περιφέρεται στην εχθρική Γκόθαμ, ο Άρθουρ φοράει δύο μάσκες. Τη μία τη βάφει ο ίδιος στο πρόσωπο του κάθε πρωί που δουλεύει ως κλόουν. Τη δεύτερη δεν μπορεί να τη βγάλει ποτέ. Είναι η μεταμφίεση που κρύβει τη μάταιη προσπάθεια του να γίνει μέρος του κόσμου γύρω του και όχι απλώς ένας συνηθισμένος άντρας. Ορφανός από πατέρα, ο Άρθουρ έχει μία αδύναμη μητέρα, που τον φωνάζει Happy, το παρατσούκλι που του καλλιεργεί ένα μόνιμο, σπασμωδικό χαμόγελο για να κρύψει τον πόνο μέσα του. Αλλά, κάθε φορά που τον περιγελούν, αυτός ο κοινωνικά απόβλητος άντρας εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο.

Ο «Joker» του σπουδαίου και τρεις φορές Υποψήφιου για Όσκαρ ηθοποιού, Χοακίν Φίνιξ (The Master, Walk the Line) και του ευφυούς δημιουργού, Τοντ Φίλιπς (Hangover, Σκυλιά του Πολέμου) απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο 76ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετία, κατοχυρώνοντας μία θέση στην οσκαρική κούρσα και αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ταινίας των σούπερ ηρώων.

«Επικίνδυνες Κυρίες» (Hustlers – 2019) της Λορίν Σκαφάρια
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 3 Οκτωβρίου

Ads

image

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και με ένα all star cast γυναικών, οι «Επικίνδυνες Κυρίες» είναι μια παρέα από στρίπερς στην Νέα Υόρκη που κατά  την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008 βλέπουν τους πελάτες τους και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται. Με αρχηγό τη φιλόδοξη χωρισμένη μητέρα Ντόροθι (Κόνστανς Γου) και με τη βοήθεια της βετεράνου στρίπερ Ραμόνα (Τζένιφερ Λόπεζ)  θα ενώσουν τις δυνάμεις τους  κλέβοντας και εξαπατώντας πλούσιους άντρες της Γουόλ Στριτ. Το σχέδιο τους δουλεύει με μεγάλη επιτυχία μέχρι που τα πράγματα αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Ηθοποιοί: Κόνστανς Γου, Τζένιφερ Λόπεζ, Τζούλια Στάιλς, Κέκε Πάλμερ, Λίλι Ράινχαρτ, Κάρντι Μπι.

«Ενήλικοι στην Αίθουσα» (Adults in the Room – 2019) του Κώστα Γαβρά
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 3 Οκτωβρίου

image

Πίσω από κλειστές πόρτες, μια ανθρώπινη τραγωδία εξελίσσεται. Ένα παγκόσμιο θέμα, μια ιστορία ανθρώπων παγιδευμένων σε ένα απρόσωπο δίκτυο εξουσίας. Οι σκληροπυρηνικές συναντήσεις του Eurogroup επιβάλλουν στην Ελλάδα μια δικτατορία λιτότητας δίχως να νοιαστούν για την επιβίωση των Ελλήνων. Μια κλειστοφοβική παγίδα δίχως διαφυγή ασκεί πίεση στους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων ώστε να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ τους. Μια τραγωδία σύμφωνα με την αρχαία ελληνική έννοια όπου οι χαρακτήρες δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, αλλά καθοδηγημένοι από τις συνέπειες της δικής τους αντίληψης για το τι είναι σωστό να κάνουν.

Το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» και αφηγείται τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. (Eurogroup), για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές του 2015. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου, μάλιστα ο Κώστας Γαβράς ήταν τιμώμενο πρόσωπο καθώς του απονεμήθηκε το βραβείο «Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019» για το σύνολο της προσφοράς του, στην Έβδομη Τέχνη.

Μη χαμηλώνεις το βλέμμα (Werk ohne Autor / Never Look Away – 2018) του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Οκτωβρίου

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Kurt Barnert έχει δραπετεύσει από την Ανατολική Γερμανία και τώρα ζει στη Δυτική Γερμανία, ενώ βασανίζεται από τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας τα χρόνια των Ναζί και μετέπειτα από το καθεστώς της ΛΔΓ. Όταν γνωρίζει την σπουδάστρια Ellie, πιστεύει ότι έχει βρει την αγάπη της ζωής του και αρχίζει να δημιουργεί πίνακες που αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τη μοίρα του, αλλά και τα τραύματα μιας ολόκληρης γενιάς. Ηθοποιοί: Τομ Σίλινγκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Πόλα Μπερ, Σάσκια Ρόζενταλ, Όλιβερ Μασούτσι.

Το βιογραφικό δράμα για τη ζωή του Γερμανού καλλιτέχνη, Kurt Barnert, που δραπέτευσε από την Ανατολική Γερμανία για να ζήσει στην Δυτική, στριμωγμένος πάντα στις παιδικές του αναμνήσεις από τη ναζιστική κυριαρχία, βρήκε την θέση του στα Όσκαρ 2019, ανάμεσα στις 5 υποψηφιότητες για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία της χρονιάς, αλλά και στην κατηγορία για την Καλύτερη Φωτογραφίας, ενώ ήταν και Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας 2019.

«Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται» (Portrait of a Lady on Fire – 2019) της Σελίν Σιαμά
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Οκτωβρίου

image

Βρετάνη, 1770. Η Μαριάν, μια ζωγράφος αναλαμβάνει το γαμήλιο πορτρέτο της Ελοΐζ, μίας νέας γυναίκας που μόλις άφησε το Μοναστήρι. Η   Ελοΐζ αρνείται να παντρευτεί και η Μαριάν θα πρέπει να την ζωγραφίσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Καθημερινά την παρατηρεί διακριτικά  ώστε να την ζωγραφίσει μυστικά.

Λεσβιακό δράμα εποχής, φεμινιστικό μανιφέστο, σπουδή στην έννοια της ανάμνησης μα πάνω απ’ όλα, μια ανεπανάληπτη ιστορία αγάπης που απεικονίζει με συναισθηματική ακρίβεια την ακαταμάχητη έλξη μεταξύ δύο γυναικών. Το νέο φιλμ της Σελίν Σιαμά, τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου και τον Queer Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

«Οροσειρά των Ονείρων» (The Cordillera of Dreams – 2019) του Πατρίσιο Γκουζμάν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 17 Οκτωβρίου

Μετά το αριστουργηματικό «Νοσταλγώντας το Φως» και το πολυβραβευμένο «Μαργαριταρένιο Κουμπί», μία σπάνιας σύλληψης τριλογία κλείνει εδώ: ένα σπουδαίο φιλμικό τρίπτυχο που συνδέει τις φυσικές επιστήμες με την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και το γεμάτο αντιθέσεις φυσικό τοπίο της Χιλής με την ανοιχτή πληγή της δικτατορίας του Πινοσέτ. Το υπογράφει ο κορυφαίος εν ζωή ντοκιμαντερίστας του Λατινοαμερικανικού Σινεμά, Πατρίσιο Γκουζμάν.

«Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους» (Maleficent: Mistress of Evil – 2019) του Γιοακίμ Ρόνινγκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 17 Οκτωβρίου

image

Στην καινούργια ταινία της Disney, «Maleficent: Η Δύναμη του Σκότους», που ακολουθεί την πετυχημένη διασκευή του 2014, η Maleficent και η βαφτιστήρα της Aurora αναλαμβάνουν να λύσουν τον περίπλοκο και μυστηριώδη οικογενειακό δεσμό που τις ενώνει, όσο ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους από τους επικείμενους γάμους της Aurora, τους απροσδόκητους εχθρούς και τις καινούργιες σκοτεινές δυνάμεις που εμφανίζονται στο Βασίλειο. Η κατακερματισμένη σχέση τους, που σέρνεται ανάμεσα στην εκδίκηση και την άδολη αγάπη δείχνει να ανθίζει, όσο η έχθρα ανάμεσα στους ανθρώπους και στις νεράιδες επιβιώνει. Ο επικείμενος γάμος της Aurora με τον πρίγκιπα Φίλιππο είναι αιτία για γιορτή για το Βασίλειο των Ulstead και των γειτόνων Moors, αφού ο γάμος θα φέρει κοντά τους δύο κόσμους. Όταν ένας καινούργιος επισκέπτης θα συστήσει έναν παντοδύναμο νέο εχθρό που δεν υπολόγιζαν, η Maleficent και η Aurora θα χωριστούν, συμμετέχοντας σε έναν Μεγάλο Πόλεμο, που θα δοκιμάσει την αφοσίωση τους και θα τις κάνει να αναρωτηθούν αν είναι στ’ αλήθεια οικογένεια.

Η ταινία «Maleficent», συνεχίζεται μετά από 5 χρόνια με το δεύτερο μέρος. Πρόκειται για την ιστορία της πιο εμβληματικής Κακιάς στην ιστορία της Disney. Τη Μάγισσα που καταράστηκε την Ωραία Κοιμωμένη και στην οποία δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να μας αποκαλύψει πώς έφτασε μέχρι εκεί. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και την ενσάρκωση της Μάγισσας αναλαμβάνει και πάλι η Αντζελίνα Τζολί, ενώ στον ρόλο της Ωραίας Κοιμωμένης θα συναντήσουμε ξανά την Ελ Φάνινγκ.

«Η Μάχη της Επικράτησης» (The Current War – 2017) του Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρεχόν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 17 Οκτωβρίου

image

1880. Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (Μάικλ Σάνον) βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση σχεδόν όλου του κόσμου που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο Έντισον υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Γουέστινγκχαουζ το εναλλασσόμενο, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και, φυσικά, με την ανεκτίμητη βοήθεια του Νίκολα Τέσλα (Νίκολας Χουλτ).

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία πίσω από την ανελέητη μάχη των τιτάνων του ηλεκτρισμού, σε μια ταινία με καλές ερμηνείες, από ένα αξιόλογο καστ. Ηθοποιοί: Κάθριν Ουότερστον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τομ Χόλαντ και ο Μάικλ Σάνον, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό που μου είπε ο Αλφόνσο (ο σκηνοθέτης) και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, ήταν ότι αυτή δεν είναι μια ταινία που αφορά το παρελθόν, είναι μια ταινία που αφορά το μέλλον». Τον Σέρβο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, που οριοθέτησε το αποτέλεσμα του Πολέμου των Ρευμάτων, υποδύεται ο Νίκολας Χουλτ (Η Ευνοούμενη, X-Men: Μαύρος Φοίνικας), που αναφέρει: «Δεν ήξερα πώς πραγματικά είχαν γίνει τα πράγματα. Ο Γουέστινγκχαουζ και ο Τέσλα ήταν αυτοί που ουσιαστικά μας έδωσαν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ εγώ νόμιζα ότι ήταν ο Έντισον», λέει ο ηθοποιός και συνεχίζει: «Ήταν ένας συναρπαστικός άνδρας».

«Δυστυχώς Απουσιάζατε» (Sorry We Missed You – 2019) του Κεν Λόουτς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 31 Οκτωβρίου

Πιστός στο πνεύμα του κοινωνικού ρεαλισμού και με σταθερή αιχμή το εμφανές πολιτικό σχόλιο, ο Κεν Λόουτς βρέθηκε ξανά φέτος τον Μάιο στις Κάννες, με το φιλμ «Sorry We Missed You». Το νέο του πόνημα βάζει και πάλι στο επίκεντρο τον ρόλο της κοινωνικής πολιτικής, με φόντο τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, μένοντας σταθερός σε ένα αξιόλογο πολιτικοποιημένο Σινεμά.

Μαζί με τον Λόουτς έρχονται ασφαλώς όλες εκείνες οι αρετές που τον έχουν καθιερώσει ως σε έναν από τους σημαντικότερους Βρετανούς δημιουργούς. Στο «Sorry We Missed You» παραμένουν σημαιοφόροι η ανθρωποκεντρική αφήγηση και ο στεγνός ρεαλισμός. Το ίδιο ακμαία συναντάμε και την αξιοθαύμαστη δεξιότητά του να ανακαλύπτει παντελώς άγνωστους ηθοποιούς με ελάχιστη ή καθόλου πείρα (εδώ ο Κρις Χίτσεν και η Ντέμπι Χάνεϊγουντ) και να τους αναδεικνύει σε ανάγλυφους, απολύτως πειστικούς χαρακτήρες τους οποίους χτίζει από το μηδέν.

Από ανάλογα μηδενική βάση οικοδομεί άλλωστε και τις περισσότερες από τις ιστορίες που γράφει για αυτόν ο μόνιμος σεναριογράφος του Πολ Λάβερτι, όπως αυτή εδώ κατά την οποία ο Ρίκι (Χίτσεν) και η Άμπι (Χάνεϊγουντ), ένα σκληρά εργαζόμενο ζευγάρι με δύο παιδιά, παλεύει να τα φέρει βόλτα στη σύγχρονη Αγγλία.

«Τζούντι» (Judy – 2019) του Ρούπερτ Γκουλντ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 31 Οκτωβρίου

Χειμώνας 1968: Ο θρύλος της Showbiz, Τζούντι Γκάρλαντ φθάνει στο Λονδίνο για μία σειρά sold out εμφανίσεων στο διάσημο κέντρο διασκέδασης «The Talk of the Town». Έχουν περάσει 30 χρόνια από την ταινία «Ο Μάγος του Οζ» που της χάρισε παγκόσμια καταξίωση, και  ενώ η φωνή της έχει αποδυναμωθεί, το  ερμηνευτικό της ταλέντο έχει ωριμάσει και εξελιχθεί. Καθώς ετοιμάζεται για την παράσταση, συνδιαλέγεται με  την διεύθυνσή του κέντρου, κάνει πρόβες με  τους μουσικούς, έρχεται σε επαφή με φίλους και θαυμαστές, το σπινθηροβόλο πνεύμα  και η λάμψη της εκπέμπουν αβίαστα.

Ακόμα και τα όνειρά της για έρωτα και συντροφικότητα παραμένουν ζωντανά καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γάμο με τον Μίκι Ντιν, τον πέμπτο σύζυγο της ζωής της. Κι όμως η Τζούντι είναι εύθραυστη. Δουλεύοντας 45 από τα 47 χρόνια της ζωής της νιώθει πια εξαντλημένη. Καταδιώκεται από τις παιδικές της αναμνήσεις στο Χόλιγουντ και θέλει απεγνωσμένα να γυρίσει πίσω σπίτι, στα παιδιά της. Έχει την δύναμη να προχωρήσει; Παρουσιάζοντας κάποια από τα πιο διάσημα τραγούδια της, συμπεριλαμβανομένου του διαχρονικά κλασσικού  «Over the Rainbow», η ταινία τιμά την φωνή, την δύναμη της αγάπης και την ντελικάτη λάμψη της «σπουδαιότερης  διασκεδάστριας του κόσμου». Ηθοποιοί: Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζέσι Μπάκλεϊ, Φιν Γουίτροκ, Ρούφους Σιούελ, Μάικλ Γκαμπόν, Ντάρσι Σο.