Παραδοσιακά ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των Όσκαρ και κατά συνέπεια οι εταιρείες διανομής αποκαλύπτουν τις ταινίες που τόσο καιρό κρατούσαν στα συρτάρια τους, ελπίζοντας να διακριθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου που ηγείται της κούρσας των Υποψηφιοτήτων με δέκα. Παράλληλα κυκλοφορούν και οι νέες δημιουργίες, καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως ο Ζανγκ Γιμού και οι αδερφοί Ταβιάνι. Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις δέκα σημαντικότερες εξ αυτών.

Ads

«Απαγορευμένες Συναντήσεις» (The Reports on Sarah and Saleem – 2018) του Μουάγιαντ Άλαγιαν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Φεβρουαρίου

Μία απαγορευμένη ερωτική σχέση στην καρδιά της διχασμένης Ιερουσαλήμ πυροδοτεί ένα μπαράζ απρόβλεπτων εξελίξεων και δραματικών ανατροπών στο καθηλωτικό κοινωνικό θρίλερ του Μουάγιαντ Άλαγιαν, που βραβεύτηκε με το βραβείο Σεναρίου και Κοινού HBF στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Ηθοποιοί: Μάισα Αμπντ Ελχαντί, Μοχάμαντ Έιντ, Καμέλ ΕΛ Μπάσα, Σιλβάν Κρέτσνερ.

«Η Ευνοούμενη» (The Favourite – 2018) του Γιώργου Λάνθιμου
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Φεβρουαρίου

Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειό τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) βρίσκεται στον θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν η νέα υπηρέτρια Άμπιγκεϊλ (Έμμα Στόουν) καταφτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο της…

Ads

Η πρώτη ταινία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Βασίλισσας Άννα (Ολίβια Κόλμαν), την τελευταία της δυναστείας των Στιούαρτ που, αν και ασθενής, ντροπαλή και υποτιμημένη, στέφθηκε Βασίλισσα τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη. Μέσα από τη σχέση της με δύο άλλες γυναίκες – την σύμβουλο και επιστήθια φίλη της Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) και την απένταρη ξαδέρφη της Σάρα που μετατρέπεται σε κοινωνικά ανερχόμενη καμαριέρα Άμπιγκεϊλ (Έμμα Στόουν) –  ο Γιώργος Λάνθιμος θίγει διαχρονικά θέματα όπως η αγάπη, ο ανταγωνισμός, η εξουσία και τα συναισθήματα, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σύμπαν για την ιστορία του.

Διαβάστε επίσης:

«Μια Προσωπική Ιστορία» (Una questione privata / Rainbow: A Private Affair – 2017) του Πάολο Ταβιάνι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου

Εμπνευσμένη από την αυτοβιογραφική νουβέλα «Μια Προσωπική Ιστορία» του Μπέπε Φενόλιο, η ταινία μας μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1943, όταν ο νεαρός Μίλτον ερωτεύεται τη Φούλβια, στην οποία, απλώς, αρέσει το βάθος της σκέψης του και τα γράμματα που της γράφει. Ένα χρόνο μετά, ο Μίλτον έχει μπει στην Αντίσταση και πολεμά στο πλάι των ανταρτών ενάντια στους Ναζί. Όταν, τυχαία, μαθαίνει ότι η Φούλβια ήταν κρυφά ερωτευμένη με τον επίσης αντάρτη και φίλο του, Τζόρτζιο, ο Μίλτον αποφασίζει να πάει και να τον βρει και να του μιλήσει. Ο Τζόρτζιο, όμως, έχει μόλις συλληφθεί από τους Φασίστες. Τώρα ο Μίλτον πρέπει να ισορροπήσει την επιθυμία του να πολεμήσει τους Ναζί, τη φιλία του με τους άλλους συμπολεμιστές του στην Αντίστασης μεταξύ των οποίων είναι και ο Τζόρτζιο, αλλά και την αγάπη του για την Φούλβια.

Το κύκνειο άσμα των διακεκριμένων αδελφών Ταβιάνι – ο Βιτόριο Ταβιάνι απεβίωσε στις 15 Απριλίου 2018, στην ταινία έγραψε το σενάριο, την σκηνοθέτησε ο αδελφός του Πάολο – είναι μια ριζοσπαστική πραγματεία του χάους και της ρευστότητας που επικρατούν, όταν ένας πόλεμος φτάνει προς το τέλος του. Βραβευμένο από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ηθοποιοί: Λούκα Μαρινέλι, Λορέντζο Ρικέλμι, Βαλεντίνα Μπελέ, Φραντζέσκα Αγκοστίνι, Τζάκοπο Όλμο Αντινόρι, Αντονέλα Ατίλι, Τζούλιο Μπέρανεκ.

«Έρωτας Χωρίς Τέλος» (Sin fin – 2018) των Σεζάρ Εστεμπάν Αλέντα και Χοσέ Εστεμπάν Αλέντα
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου

image

Όταν ο κοινωνικά αδέξιος Χαβιέ συναντά τη Μαρία, μία εξωστρεφή κοπέλα, ένα υπέροχο ρομάντζο ξεκινά. Όμως, 15 χρόνια μετά, η σκηνή δεν είναι τόσο ειδυλλιακή. Ο Χαβιέ είναι προσηλωμένος στη δουλειά του, ενώ η Μαρία έχει πολλά ανεκπλήρωτα όνειρα. Η σχέση του περνάει κρίση. Πρωταγωνιστούν: Χαβιε Ρεϊ, Μαρια Λεον.

«Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;» (Can You Ever Forgive Me? – 2018) της Μάριελ Χέλερ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Φεβρουαρίου

image

Η Μελίσα ΜακΚάρθι πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της κορυφαίας σε πωλήσεις βιογράφου διασημοτήτων (και γατόφιλης) Λι Ισραήλ (Μελίσα ΜακΚάρθι) που έβγαζε τα προς το ζην κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80 καταγράφοντας τις ζωές διασήμων όπως Κάθριν Χέπμπορν, Ταλούλα Μπάνκχεντ, Εστέ Λόντερ και της δημοσιογράφου Ντόροθι Κιλγκάλεν. Όταν η Λι δεν μπορούσε να εκδώσει πια τα έργα της καθώς θεωρούνταν ξεπερασμένα, μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη, με τη βοήθεια του πιστού της φίλου Τζακ (Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ).

Το γλυκόπικρο φιλμ της Μάριελ Χέλερ «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;» έχει αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, για το υπέροχα Διασκευασμένο Σενάριο και για τις καλές ερμηνείες των Μελίσα ΜακΚάρθι (Α’ Γυναικείος Ρόλος) και Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ (Β’ Ανδρικός Ρόλος).

«Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» (If Beale Street Could Talk – 2018) του Μπάρι Τζένκινς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Φεβρουαρίου

image

Χάρλεμ, αρχές δεκαετίας του ’70. Η Tish Rivers (Kiki Layne) και ο Fonny (Stephen James) είναι πολύ ερωτευμένοι. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο Fonny φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Η Tish ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αγωνίζεται με τη βοήθεια του δικηγόρου και της οικογένειας της για να αποδείξει την αθωότητα του.

Αυτή είναι η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ, Μπάρι Τζένκινς («Moonlight»), η οποία έχει αποσπάσει τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και ‘Β Γυναικείου Ρόλου, για την Ρεγκίνα Κινγκ. Ηθοποιοί: Κίκι Λέιν, Στέφαν Τζέιμς, Ρεγκίνα Κινγκ, Κόλμαν Ντομίνγκο, Τεγιόνα Πάρις, Μπράιαν Τάιρι Χένρι, Μάικλ Μπιτς, Εντ Σκράιν, Ντιέγκο Λούνα, Ντέιβ Φράνκο, Πέντρο Πασκάλ.

«Woman Walks Ahead» (2018) της Σουζάνα Γουάιτ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Φεβρουαρίου

image

1890. Η υποψήφια για δύο Όσκαρ ηθοποιός, Τζέσικα Τσάστεϊν, είναι η Κάθριν Ουέλντον, ζωγράφος πορτρέτων από το Μπρούκλιν. Θα ταξιδέψει στην Ντακότα για να ζωγραφίσει το πορτραίτο του Sitting Bull κι εκεί, θα εμπλακεί στον αγώνα των λαών της Λακοτά για τα δικαιώματα στη γη τους. Ηθοποιοί: Τζέσικα Τσάστεϊν, Στίβεν Νάιτ, Σαμ Ρόκγουελ.

«Η Σύζυγος» (The Wife – 2018) του Μπιορν Ραντζ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Φεβρουαρίου

image

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα, υπάρχει μια ακόμη πιο σπουδαία γυναίκα… Η Γκλεν Κλόουζ υποδύεται τη σύζυγο ενός βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα που έχει θυσιάσει τη ζωή της, αλλά και το συγγραφικό της ταλέντο για χάρη του άντρα της. Όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της την απατά κάνει τα στραβά μάτια και μέσα από την ταινία βγαίνουν στην επιφάνεια ζητήματα που απασχολούν τον σημερινό κόσμο, όπως είναι η αυτογνωσία, η απελευθέρωση, αλλά και η χειραφέτηση των γυναικών.

Εξαιρετική η Γκλεν Κλόουζ, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα και είναι Υποψήφια για το Όσκαρ Ά Γυναικείας Ερμηνείας. Τον σύζυγο της  υποδύεται ο σπουδαίος Ουαλός ηθοποιός, Τζόναθαν Πράις, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Είναι μια έξυπνη ταινία. Δεν κυκλοφορούν πολλές αυτού του είδους πλέον. Έχουμε σπουδαία σενάρια και επικές ταινίες αλλά δεν έχουμε πολλές έξυπνες ταινίες και νομίζω ότι αυτή είναι μια τέτοια.»

«Shadow» (2018) του Ζανγκ Γιμού
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Φεβρουαρίου

Ο σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού επανερμηνεύει την ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας στην επική περιπέτεια «Shadow» που περιγράφει την ιστορία ενός ισχυρού Βασιλιά και του λαού του, που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω. Ο Βασιλιάς είναι άγριος και φιλόδοξος αλλά τα κίνητρα και οι μέθοδοί του είναι άγνωστα και μυστήρια. Ο αρχιστράτηγός του είναι ένας οραματιστής που επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τη μάχη αλλά χρειάζεται να αναπτύξει το σχέδιό του με απόλυτη μυστικότητα. Οι γυναίκες του παλατιού αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που δεν έχει χώρο για εκείνες. Και υπάρχει και ένας κοινός θνητός γύρω από τον οποίο στροβιλίζονται οι αδυσώπητες δυνάμεις της ιστορίας, έτοιμες να τον κατασπαράξουν. Ηθοποιοί: Ντενγκ Τσάο, Σουν Λι, Ζενγκ Κάι, Γκουαν Ξιαοτόνγκ.

«Ένα Όμορφο Αγόρι» (Beautiful Boy – 2018) του Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Φεβρουαρίου

image

Η αληθινή ιστορία της αιώνιας μάχης μιας οικογένειας με τον εθισμό. Βασισμένη στα απομνημονεύματα των Ντέιβιντ και Νικ Σεφ “Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction”.

Το «Ένα Όμορφο Αγόρι» είναι η νέα, συγκινητική ταινία, από τον Βέλγο σκηνοθέτη που μας χάρισε τα «Ραγισμένα Όνειρα», Φέλιξ Φον Γκρόνιγκεν. Με τους υποψήφιους για Όσκαρ, Στιβ Κάρελ και Τιμοτέ Σαλαμέ, ο οποίος κέρδισε με την ερμηνεία του, μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην Κατηγορία Καλύτερου ‘Β Ανδρικού Ρόλου.