Η νέα ταινία του Κεν Λόουτς, «I, Daniel Blake» (2016), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την πρώτη προβολή, ο κορυφαίος Βρετανός σκηνοθέτης, όπως ήταν αναμενόμενο μίλησε και για την πολιτική επικαιρότητα, εκφράζοντας τη στήριξή του στον Τζέρεμι Κόρμπιν και δηλώνοντας ότι η Βρετανία πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με την Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Ads

Το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, διεξάγεται από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου. Στο πρόγραμμα του συναντάμε και φέτος, δημιουργίες που υπογράφουν μερικοί από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως: Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν, Ξαβιέ Ντολάν, Γούντι Άλεν, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τζιμ Τζάρμους, Κεν Λόουτς, Παρκ Τσαν-Γουκ κ.α.

image

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες, ερωτηθείς ο Κεν Λόουτς από τον Benjamin Lee (ανταποκριτή του The Guardian) σχετικά με τον Πρόεδρο των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βρετανίας, ο σπουδαίος κινηματογραφιστής απάντησε σχετικά:

Ads

«Από τη μία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα νεο-φιλελεύθερο πρότζεκτ. Είναι μία κίνηση προς την ιδιωτικοποίηση και προς την απορρύθμιση. Οι δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον δέχονται συνεχώς επίθεση, οπότε η Ε.Ε. δεν μας κάνει χάρες προς το παρόν. Από την άλλη, εάν φύγουμε γνωρίζουμε ότι οι μεμονωμένες κυβερνήσεις θα κινηθούν όσο πιο δεξιά γίνεται». Και συνέχισε τονίζοντας:

image

«Νομίζω ότι ο Κόρμπιν είναι ότι καλύτερο συνέβη στο Κόμμα των Εργατικών, μετά τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Για πρώτη φορά, υπάρχει μια καθοδήγηση από τον Κόρμπιν και έναν ή δύο από τους συμμάχους του, οι οποίοι κατανοούν τα συμφέροντα των ανθρώπων της εργατικής τάξης. Μιλάει σωστά, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το υπόλοιπο του κόμματος στο κοινοβούλιο τον θέλει εκτός και αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, αλλά οι πολιτικές δομές δεν του επιτρέπουν να ακουστεί. Η μόνη λύση είναι να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. και να αναζητήσει συμμαχίες με άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κινήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά οι πολιτικές τους δομές δεν τους επιτρέπουν να ακουστούν. Πρέπει να τους αφήσουμε να ακουστούν και να δημιουργήσουμε συμμαχίες στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα και οπουδήποτε, έτσι ώστε να υπάρχει μία πραγματική αριστερά στην Ευρώπη, που να καταλαβαίνει τι γίνεται. Μία αριστερά που δε θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα των πολυεθνικών, θα απορρίπτει την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα και θα στέκεται απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες…»

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του Κεν Λόουτς, του Πολ Λάβερτι και των συνεργατών τους, στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών:

Δύο χρόνια μετά το υπέροχο «Jimmy’s Hall», ο Κεν Λόουτς διαψεύδει ευτυχώς τις φήμες που τον ήθελαν να σταματάει την σκηνοθεσία ταινιών μυθοπλασίας και επιστρέφει πανηγυρικά στην Κρουαζέτ. Μάζι του και ο εξαιρετικός σεναριογράφος Πολ Λάβερτι – το φιλμ «I, Daniel Blake», αποτελεί τη δωδέκατη συνεργασία τους – ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Τη δεκαετία του ’80 εργαζόμουν ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα και ήμουν αυτόπτης μάρτυρας του πολέμου στην κεντρική Αμερική, όχι μόνο στη Νικαράγουα, αλλά επίσης στη Γουατεμάλα και αλλού. Δύο – τρία χρόνια μετά τον πόλεμο ήρθα σε επαφή με τον Κεν Λόουτς (Ken Loach) με αφορμή την ταινία «Carla’s Song» (1996), που ουσιαστικά αποτελεί και την αρχή της συνεργασίας μας. Ειλικρινά δεν το είχαμε υπολογίσει έτσι, αλλά ταίριαξαν οι ιδέες και οι ανησυχίες μας και το ένα πρότζεκτ, έφερε το άλλο… Κάνουμε βέβαια διαφορετική δουλειά ο καθένας, εγώ γράφω και ο Κεν σκηνοθετεί, αλλά είναι πολύ όμορφο να συνεργάζεσαι μαζί του. Η πίστη του σε αυτό που κάνει σε κάθε μία από τις ταινίες του είναι σίγουρο κάτι το συγκλονιστικό. Είναι βέβαια πολύ απαιτητικός συνεργάτης, αλλά παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ευφυής και σου εξασφαλίζει τον χώρο που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις. Βέβαια έχει και πολύ χιούμορ…»

image

Διαβάστε επίσης:
Κεν Λόουτς & Πολ Λάβερτι επιστρέφουν με το υπέροχο «Jimmy’s Hall»
Πολ Λάβερτι – Συνέντευξη με τον βραβευμένο σεναριογράφο του Κεν Λόουτς

Στην ταινία «I, Daniel Blake», ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός ο οποίος έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει μέχρις ότου η καρδιά του γίνει ξανά πιο δυνατή. Η γιατρός του τον κρίνει ακατάλληλο για εργασία, όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιούκαστλ όπου ζει θεωρούν ότι δεν δικαιούται το ανάλογο επίδομα, μα το επίδομα κάποιου που θα έπρεπε να ψάχνει για δουλειά.

image

Το φιλμ – που παράλληλα αφορά τους Βρετανούς της εργατικής τάξης που έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα με τη γραφειοκρατία, προκειμένου να λάβουν κρατικά επιδόματα – συμμετέχει στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα.

image

Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ των Καννών ο Κεν Λόουτς, καθώς για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Κρουαζέτ το 1979, με το φιλμ «Black Jack» (1979), αποσπώντας το Βραβείο FIPRESCI (International Federation of Film Critics), ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα της διοργάνωσης, για το υπέροχο αριστούργημά του: Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι (The Wind That Shakes the Barley).

Η ταινία «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς, θα προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ποιες ταινίες του Φεστιβάλ Καννών θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες;
69ο Φεστιβάλ Καννών: Η μεγάλη γιορτή της Έβδομης Τέχνης

Το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, διεξάγεται από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου.