Ο Ατίκ Ραχίμι, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο και βραβευμένο μυθιστόρημά του, με φόντο της αποκαλυπτική και συγκινητική εξομολόγηση μίας γυναίκας, που προσπαθεί μάταια να κατανοήσει τον βίαιο και συχνά πυκνά παράλογο κόσμο των αντρών. Πρωταγωνιστεί η υπέροχη Γκολσιφτέ Φαραχανί.

Ads

Σύμφωνα με την Περσική μυθολογία, υπάρχει μία μαγική πέτρα που την τοποθετείς μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους και όλα σου τα μυστικά. Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι.

Η ιστορία της ταινίας μας, διαδραματίζεται σε μια μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, τον φόβο και τον έρωτα.

image

Ads

Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που ίσως να ήθελε να πει στον σύντροφο της χρόνια πριν, αλλά δεν τολμούσε. Η συγκινητική εξομολόγησή της, κρύβει μέσα της, αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης. Σε αυτή την κατάθεση ψυχής, αποφασίζει να του φανερώσει τα πιο μεγάλα μυστικά της. Έτσι λοιπόν, ο άντρας της, γίνεται για την πρωταγωνίστρια μας, η πέτρα της υπομονής.

image

Η «Πέτρα της Υπομονής», είναι μία μαγική ταινία, γεμάτη συμβολισμούς και νοήματα, που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης Ατίκ Ραχιμί, στηρίζει ολόκληρη την ταινία του, πάνω στην εκπληκτική, για μία ακόμα φορά, Γκολσίφτεχ Φαραχανί και δικαιώνεται.

image

Πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί το αντίθετο, τη στιγμή που μιλάμε για μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς του Ιράν και όχι μόνο. Μία γυναίκα – πρότυπο, τόσο εντός, όσο και εκτός πλατό. Είναι γνωστό εξάλλου, ότι για την Γκολσιφτέ Φαραχανί, ακριβώς λόγω της δράσης της, της έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα της.

image

Γεννημένος στο Αφγανιστάν, ο Ατίκ Ραχίμι εγκατέλειψε τη χώρα του το 1984 και βρήκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Εκεί, ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα σαν συγγραφέας. H «Πέτρα της Υπομονής» είναι ίσως το πιο διάσημο βιβλίο του. Έχει κερδίσει το βραβείο Goncourt, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας και έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες παγκοσμίως, ανάμεσα τους και τα Ελληνικά. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, είχε μεταφερθεί και στο θέατρο, στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, με πρωταγωνίστρια τη Νεκταρία Γιαννούδάκη.

image

Η «Πέτρα της Υπομονής» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ραχίμι, μετά την επίσης βασισμένη σε βιβλίο του ταινία «Earth and Ashes». To σενάριο είναι γραμμένο από τον ίδιο και τον Ζαν Κλοντ Καριέρ, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η υπέροχη Γκολσιφτέ Φαραχανί, που στο παρελθόν την έχουμε απολαύσει σε ταινίες όπως, «Τι απέγινε η Έλλι» (About Elly – 2009) του Aσγκάρ Φαραντί, «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» (Chicken with Plums – 2011) και «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους.

image

Η Πέτρα της Υπομονής / Syngué sabour, pierre de patience / The Patience Stone
Σκηνοθεσία: Ατίκ Ραχίμι
Σενάριο: Ατίκ Ραχίμι, Ζαν Κλοντ Καριέρ
Πρωταγωνιστούν: Γκολσιφτέ Φαραχανί, Χαμίντ Τζαβαντάν, Χασίνα Μπουργκάν, Μασί Μροβάτ, Μαλάκ Ντιάχαμ Καζάλ
Φωτογραφία: Τιερί Αρμπογκάστ
Μοντάζ: Ερβέ Ντελούζ
Μουσική: Μαξ Ρίχτερ
Έτος Παραγωγής: 2012
Χώρα Παραγωγής: Αφγανιστάν, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 102 λεπτά