Από το 1966 ως το 1968, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ δημιουργεί ταινίες έντονα επηρεασμένες από τα πολιτικά γεγονότα της τρέχουσας δεκαετίας και τα κοινωνικοπολιτικά ρεύματα που θα αναδυθούν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Μάη του ’68. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, τον «Τρελό Πιερό» (1965), την «Κινέζα» (1967) και φυσικά το «Γουίκεντ» (1967), το οποίο προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

«Ήθελα να ξεκινήσω από μια ιστορία συμβατική και να ανακατασκευάσω, με διαφορετικό τρόπο, ό,τι είχε γίνει μέχρι τότε στον κινηματογράφο. Ήθελα επίσης να δώσω την εντύπωση ότι τα κινηματογραφικά μέσα ανακαλύπτονταν ή δοκιμάζονταν για πρώτη φορά.» Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

«Γουίκεντ / Ένα Σαββατοκύριακο» (Weekend)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Πρωταγωνιστούν: Μιρέιγ Νταρκ, Ζαν Γιάν, Ζαν Πιέρ Καλφόν, Ζαν Πιέρ Λεό, Αν Βιαζέμσκι
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1967
Διάρκεια: 105 λεπτά
Το Σάββατο 14 Ιουλίου στις 21:00, στο Τρένο στο Ρουφ (Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως, Αθήνα), με ελεύθερη είσοδο
Προβολή στο πλαίσιο της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας

image

Ads

Μέσα από το εφιαλτικό σαββατοκύριακο που περνά ένα ζευγάρι πλήρως αλλοτριωμένων αστών, κατά το ταξίδι του από το Παρίσι στους αιματοβαμμένους δρόμους της γαλλικής επαρχίας, ο Γκοντάρ απλώνει τη συντριβή και την κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού.

Η ταινία εξελίσσεται μέσα σε ένα πολιτικά φορτισμένο, δηλητηριωδώς αστείο και αποκαλυπτικό πανόραμα χάους και τρόμου, το οποίο παίζει αλλεπάλληλα με τις συμβάσεις του κινηματογραφικού μέσου, με τις ανοχές του κοινού, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

image

Με τον αντίκτυπο καλλιτεχνικής χειροβομβίδας, το τοξικό αριστούργημα του Γκοντάρ παραβιάζει κανόνες και ταμπού με διάθεση οδοστρωτήρα, περιέχει στιγμιότυπα αξέχαστης βιρτουοζιτέ – όπως το εκτενές μονοπλάνο-επίτευγμα στο θέαμα ενός μποτιλιαρίσματος – και προκαλεί σοκ μέχρι σήμερα, σε πείσμα όσων νομίζουν ότι έχουν δει τα πάντα στο σινεμά.

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

image

Οι ταινίες του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν τεράστια επιρροή τόσο στον ανεξάρτητο Αμερικάνικο κινηματογράφο όσο και σε πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, ανά την υφήλιο. Όντας ένας από τους κορυφαίους και αυθεντικούς auteur στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης, ο Γάλλος σκηνοθέτης επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε και αντιλαμβανόμαστε τον Κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης:

Athens Open Air Film Festival

image

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά με μαγικές και δροσερές εκδηλώσεις, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο. Δεκαοχτώ (18) κλασικές ταινίες θα προβληθούν στην μεγάλη οθόνη, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Το 8ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε επίσης: