Στο φετινό 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Λουί Μαλ. Οι εννέα μεγάλου μήκους ταινίες του Γάλλου δημιουργού, που θα προβληθούν από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα είναι μια ευκαιρία για τους θεατές να γνωρίσουν και να επανεκτιμήσουν, το έργο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλεται και το εξαιρετικό φιλμ: «Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει» (The Fire Within / Le Feu Follet – 1963), το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Ads

Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει / The Fire Within / Le Feu Follet
Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ

Σενάριο: Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ / Pierre Drieu La Rochelle
Ηθοποιοί: Maurice Ronet, Léna Skerla, Yvonne Clech, Hubert Deschamps
Χώρα: Γαλλία
Έτος: 1963
Διάρκεια: 108 λεπτά
Φορμάτ: Ασπρόμαυρη
Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Odeon Όπερα 1
Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 21::15 στο Odeon Όπερα 2

image

Η ταινία αφηγείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο ενός αλκοολικού που οδεύει προς αυτοκτονία. Ο ήρωας είναι ένας ευαίσθητος νέος άνδρας με ασθενική θέληση, ο οποίος, παρ’ όλο που το μόνο που ζητά από την ζωή είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Έχει απογοητευτεί από τη ζωή και τους ανθρώπους.

Ads

Η αποτυχία στην ερωτική του ζωή, οι μάταιες προσπάθειες αποτοξίνωσης, οι χαμένες φιλίες του παρελθόντος, η ανικανότητά του να προσαρμοστεί και να ενταχθεί στην κοινωνική πραγματικότητα, τον οδηγούν στη συνειδητοποίηση του κενού της ύπαρξής του. Ο πόθος, η φλόγα για ζωή σιγά-σιγά σβήνουν κι έτσι σταδιακά οδηγείται αναπότρεπτα στην μοιραία απόφαση.

image

Βασισμένη σ’ ένα μυθιστόρημα του Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ, γραμμένο το 1931, το οποίο ο Λουί Μαλ μεταφέρει στην σύγχρονη εποχή και μ’ έναν εκπληκτικό Μορίς Ρονέ (Maurice Ronet), σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.

Η «Φλόγα που Τρεμοσβήνει» (The Fire Within / Le Feu Follet – 1963), αφηγείται την πτώση του ήρωα στο στεγνό πηγάδι της ίδιας του της ύπαρξης. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης αισθαντικότητας, επικεντρωμένο απόλυτα πάνω στο χαρακτήρα του Αλέν Λερουά, γνήσιο τέκνο του Ρομαντικού κινήματος.

image

Με το βλέμμα στραμμένο στο διαταραγμένο (κυρίως λόγω της αποθεραπείας από το αλκοόλ)  ψυχικό κόσμο του κεντρικού ήρωα, ο οποίος κινηματογραφείται σχεδόν ανάγλυφα, ο 31χρονος τότε Λουί Μαλ, στην πέμπτη του μεγάλου μήκους ταινία, συλλαμβάνει με σκηνοθετική ακρίβεια και τρόπο σπαραχτικό, τους κραδασμούς μιας οδυνηρής υπαρξιακής αγωνίας και την ασθενική φλόγα μια ζωής που τρεμοσβήνει.

Λουί Μαλ / Louis Malle

image

Ο Λουί Μαλ γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1932 και θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών Κινηματογράφου στο Παρίσι – IDEC. Εκείνη την εποχή, ο νεαρός Λουί έδειχνε τα πρώτα δείγματα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυΐας, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Ζακ Υβ Κουστό, ο οποίος και τον επέλεξε για βοηθό του στο υποβρύχιο φιλμ: “Ο κόσμος της σιωπής” του (1956).

Ο Μαλ υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές και χαμηλότονες φωνές του Γαλλικού Σινεμά από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι το 1995, οπότε και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 65 του. Επηρεάστηκε από την ακρίβεια των κινήσεων της κωμωδίας του Ζακ Τατί, αλλά και από την πυκνότητα των εικόνων του Μπρεσόν· έζησε έντονα τη Νουβέλ Βαγκ, δεν ταυτίστηκε όμως απόλυτα μαζί της. Πολύπλευρα καλλιεργημένος, ήρθε σε επαφή με όλα σχεδόν τα κινηματογραφικά είδη, από το νουάρ μέχρι το ιστορικό δράμα.

image

Bαθιά ουμανιστής και ανήσυχος στο πνεύμα, χειρίστηκε με αξιοθαύμαστο τρόπο την κινηματογραφική γλώσσα ισορροπώντας σε αντιθέσεις. Ήταν τρυφερός και τραγικός, κλασικός και μοντέρνος. Ξεκίνησε την καριέρα του με ταινίες μικρού μήκους και το 1956 έγινε βοηθός του Ζακ Ιβ Κουστό στο ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος της σιωπής», που βραβεύθηκε με Όσκαρ. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μετακόμισε στο Χόλιγουντ, ξαναγύρισε όμως στη Γαλλία.

Οι εννέα μεγάλου μήκους ταινίες του Γάλλου δημιουργού, που θα προβληθούν, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, είναι οι εξής:

  • Elevator to the Gallows (Ascenseur pour l’échafaud) / Ασανσέρ για Δολοφόνους
  • The Fire Within (La Feu Follet) / Η φλόγα που τρεμοσβήνει
  • Murmur of the Heart (Le Souffle au Coeur) / Το φύσημα στην καρδιά
  • Lacombe, Lucien / Όνομα Λακόμπ, επώνυμο Λουσιέν
  • My Dinner with Andre / Το δείπνο μου με τον Αντρέ
  • Au Revoir Les Enfants / Αντίο παιδιά
  • The Lovers (Les Amants) / Οι Εραστές
  • Atlantic City / Ατλάντικ Σίτι
  • May Fools (Milou en mai) / Ο Μιλού το Μάη

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον σπουδαίο Γάλλο σκηνοθέτη Λουί Μαλ

22ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα μουσικών ταινιών, το «Μουσική και Φιλμ» – ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Διαβάστε επίσης:
Οι Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν το έργο του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Η νέα ταινία του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν: «The Neon Demon»
Οι 20 ταινίες που ξεχωρίζουν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας
«Το Σινεμά Αγκαλιάζει τις Μειονότητες»

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.