Το αξιόλογο και επίκαιρο φιλμ «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, αποτελεί την επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 88α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία, που εξελίσσεται με φόντο την προσπάθεια ενός εφήβου για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, είχε αποσπάσει έξι Βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με σημαντικότερο αυτό της Καλύτερης Ταινίας της Χρονιάς, με αποτέλεσμα να αποτελέσει τη φυσική επιλογή της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ads

– Μαρία-Σόνια: Εμείς τελικά παντού ξένοι θα είμαστε.
– Οδυσσέας: Και παντού σαν το σπίτι μας…
«Xenia» (2014)

image

«Είναι μία ταινία για την ενηλικίωση, για την αδερφική αγάπη και για μία πλευρά του τεράστιου θέματος του μεταναστευτικού. Αυτά είναι βασικά τα τρία πράγματα για τα οποία ήθελα μιλήσω. Σαφώς στην πορεία την ταινίας θίγεις και θυμάσαι πολλά περισσότερα. Όμως αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους βασίστηκα και δεν τους ξέχασα ποτέ, από την αρχή μέχρι το τέλος.» – είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Tvxs.gr ο δημιουργός της ταινίας, Πάνος Χ. Κούτρας.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»

image

Έχοντας ταξιδέψει στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, η νέα δημιουργία του Πάνου Χ. Κούτρα «Xenia», είναι ένα ιδιαίτερο road movie, μία όμορφη ιστορία ενηλικίωσης, ένα μουσικό ρομάντζο, μία ενδιαφέρουσα δραματική κομεντί, μα κυρίως μία νέα, αποκαλυπτική οπτική της καθημερινότητας που βιώνουμε, πέρα από ωραιοποιήσεις αλλά και από τις συνήθεις οπτικές που παρουσιάζονται.

image

Η ταινία, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ (Κώστας Νικούλι) και του αδερφού του Οδυσσέα (Νίκος Γκέλια), 16 και 18 ετών, αντίστοιχα. Τα δύο αδέρφια, μετά τον θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Παράλληλα οι δύο νεαροί προσπαθούν να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show το οποίο πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάση θυσία να γίνει πραγματικότητα, αλλά και μία Ελλάδα που αρνείται να τους δεχτεί…

image

Οι ήρωες μας, βιώνοντας την άρνηση και τον ρατσισμό, έρχονται σε επαφή με τον επίπλαστο κόσμο της τηλεόρασης και την οικονομική κρίση, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον και να μας ταξιδεύουν υπό τους ήχους ενός υπέροχου μουσικού σκορ.

Διαβάστε επίσης:
Xenia: Iστορία ενηλικίωσης κι ένα μουσικό road movie

image

Πέντε χρόνια μετά την «Στρέλλα», ο Πάνος Χ. Κούτρας επέστρεψε και μας παρουσίασε τη νέα του δημιουργία, «Xenia». Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πέρσι τον Μάιο στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης, «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Στη συνέχεια το φιλμ ταξίδεψε σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ, όπως το 49ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στο 39ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.

image

Το φιλμ πραγματοποίησε την ελληνική του πρεμιέρα πέρσι τον Σεπτέμβριο στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρες, ενώ ήταν υποψήφιο και για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη φετινή έκτη απονομή των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015, ο Πάνος Χ. Κούτρας ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, κερδίζοντας έξι βραβεία – μεταξύ των οποίων Καλύτερου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Άγγελος Παπαδημητρίου) αλλά και Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας – και δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Κι επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς.” Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, που συμπλήρωσε: “Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί ο νόμος και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και πάει σχολείο εδώ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.»

Διαβάστε επίσης:
Πάνος Κούτρας: Δώστε ιθαγένεια για να πάρω το βραβείο

Το επίκαιρο «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, θα είναι υποψήφιο στον πρώτο γύρο της επιλογής ταινιών που θα εκπροσωπήσουν την παγκόσμια παραγωγή και θα διεκδικήσουν μία από τις πέντε θέσεις στην κατηγορία για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η διαδικασία προβλέπει αρχική επιλογή των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις μέσα στον Οκτώβριο του 2015, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 θα καταρτιστεί η λίστα των εννιά φιναλίστ και στα τέλη του ίδιου μήνα η τελική πεντάδα που θα διαγωνιστεί για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι.

image

Τελευταία φορά που ελληνική ταινία βρέθηκε στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν το 2010, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.