Το φεγγάρι πάντα ασκούσε μία μαγική έλξη στον άνθρωπο και μοιραία ο Κινηματογράφος συχνά πυκνά προσπάθησε να την αποτυπώσει στο σελιλόιντ. Ήδη από το 1902, όταν και έκανε πρεμιέρα στη Γαλλία η ταινία «Ταξίδι στη Σελήνη» του Ζωρζ Μελιές, εμπνευσμένη από το έργο του Ιουλίου Βερν, «Από τη Γη στη Σελήνη». Με αφορμή την κυκλοφορία του φιλμ «Ο Πρώτος Άνθρωπος» του Ντάμιεν Σαζέλ (φωτογραφία άρθρου), παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικές ταινίες, σχετικά με τον αγώνα του ανθρώπου να ταξιδέψει στη Σελήνη.

Ads

Διαβάστε επίσης:

«Απόλλων 13» (Apollo 13 – 1995) του Ρον Χάουαρντ

image

Ads

Η αποστολή Απόλλων 13 (Apollo 13) ήταν η έβδομη επανδρωμένη αποστολή του διαστημικού προγράμματος Απόλλων και η τρίτη που προοριζόταν να προσεδαφιστεί στη Σελήνη. Δεν πέτυχε τον τελικό στόχο της προσεδάφισης, αφού το κέντρο ελέγχου αναγκάστηκε, λόγω βλάβης του διαστημικού σκάφους, να διακόψει την πτήση και να επιστρέψει το πλήρωμα στη Γη. Η σύνθεση του πληρώματος ανακοινώθηκε από την NASA στις 6 Αυγούστου 1969, λίγο μετά την επιτυχημένη προσσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11. Το πλήρωμα που επάνδρωσε την πτήση του Απόλλων 13 ήταν: Τζέιμς Άρθουρ Λόβελ (Κυβερνήτης), Τζακ Σουάιγκερτ (Πιλότος του διαστημόπλοιου) και Φρεντ Χέιζ (Πιλότος της σεληνάκατου).

Η ταινία του Ρον Χάουαρντ, παρουσιάζει την αληθινή ιστορία των τριών αστροναυτών του Απόλλων 13, που παγιδεύτηκαν στο διάστημα. Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Κέβιν Μπέικον, Μπιλ Πάξτον, Εντ Χάρις, Γκάρι Σινίζ. Το φιλμ «Απόλλων 13», τιμήθηκε με δύο Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες: Best Sound και Best Film Editing.

«Όνειρα του Ουρανού» (October Sky – 1999) του Τζόι Τζόνστον

image

Το 1957, οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν το πρώτο Σπούτνικ στο διάστημα. Ο Όμερ (Τζέικ Τζίλενχαλ), μαθητής στο μικρό Κόουλγουντ της Δυτικής Βιρτζίνια, γοητεύεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποφασίζει να μάθει τα πάντα σχετικά με την κατασκευή αεροσκαφών και πυραύλων. Η αληθινή ιστορία ενός ανθρακωρύχου που ονειρευόταν να φτιάξει ένα διαστημόπλοιο…

Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Κρις Κούπερ, Λόρα Ντερν, Κρις Όουεν, Γουίλιαμ Λι Σκοτ, Τσαντ Λίντμπεργκ. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο του Homer H. Hickam Jr., το οποίο διασκεύασε για την μεγάλη οθόνη ο Λιούις Κόλικ και σκηνοθέτησε ο Τζόι Τζόνστον.

Διαβάστε επίσης:

«Moon» (2009) του Ντάνκαν Τζόουνς

image

Βρισκόμαστε στο εγγύς μέλλον. Ο αστροναύτης Σαμ Μπελ (Σαμ Ρόκγουελ) κατοικεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και το τριετές συμβόλαιο του με την εταιρεία Lunar Α.Ε. φτάνει στο τέλος του. Αποστολή του είναι να εξορύξει Ήλιο-3, το στοιχείο που αποτελεί πλέον τη βασική πηγή ενέργειας της Γης. Είναι μια μοναχική δουλειά, που γίνεται ακόμα δυσκολότερη λόγω ενός ελαττωματικού δορυφόρου που δεν του επιτρέπει την επικοινωνία με την πατρίδα, παρά μόνο με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα. Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο χρόνος του στο φεγγάρι τελειώνει και ο Σαμ είναι έτοιμος επιστρέψει σε τρεις μόλις εβδομάδες στη γυναίκα του, Τες (Dominique McElligott), και την τρίχρονη κόρη τους, Ιβ (Kaya Scodelario). Επιτέλους ο Σαμ θα εγκαταλείψει την απομόνωση του «Σάρανγκ», της διαστημικής βάσης που ήταν το σπίτι του για τόσο καιρό, και θα μπορέσει να μιλήσει με κάποιον άλλον εκτός από το «Γκέρτι» (Κέβιν Σπέισι), το καλοκάγαθο αλλά απλοϊκό κομπιούτερ της βάσης…

«Ήμουν πάντα φαν των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Στο δικό μου μυαλό, η χρυσή εποχή της επιστημονικής φαντασίας ήταν η δεκαετία του ’70 και οι αρχές του ’80, όταν έργα όπως το «Silent Running», το «Alien», το «Blade Runner» και το «Outland» διηγούνταν ανθρώπινες ιστορίες σε φουτουριστικά περιβάλλοντα. Ήθελα πάντα να φτιάξω ένα έργο που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος αυτής της λογικής. Υπάρχουν αναμφίβολα πολύ λιγότερα φιλμ επιστημονικής φαντασίας αυτού του είδους σήμερα. Δε ξέρω γιατί. Έχω ωστόσο μια θεωρία: νομίζω ότι την τελευταία εικοσαετία οι δημιουργοί έχουν επιτρέψει στους εαυτούς τους να ντρέπονται κατά κάποιον τρόπο για τη φιλοσοφική πλευρά της επιστημονικής φαντασίας. Είναι ανεκτό να ενθουσιαζόμαστε με τα εντυπωσιακά τεχνικά εφέ και να κοιτάμε με ανοιχτό το στόμα τους πρωτόγνωρους ορίζοντες που ξανοίγονται, αλλά δεν πρέπει να το παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά. Έχουμε πείσει τους εαυτούς μας ότι η επιστημονική φαντασία πρέπει να είναι κάτι το επιπόλαιο, κάτι που αφορά μόνο ελαφρόμυαλους εφήβους. Νομίζω πως αυτό είναι γελοίο. Οι άνθρωποι που εκτιμούν το είδος της επιστημονικής φαντασίας θέλουν το καλύτερο για τον κόσμο, αλλά αντιλαμβάνονται ότι μαθαίνεις πολλά εξερευνώντας και τις περισσότερο δυσοίωνες εκδοχές γι’ αυτόν. Γι’ αυτό ακριβώς το «Blade Runner» ήταν τόσο ιδιοφυές. Χρησιμοποίησε το μέλλον για να μας κάνει να κοιτάξουμε τις βασικές ανθρώπινες αξίες με μια φρέσκια ματιά. Κατανόηση. Ανθρωπιά. Πως ορίζει κανείς αυτά τα πράγματα; Ήθελα να καταπιαστώ μ’ αυτά τα ερωτήματα.» – Ντάνκαν Τζόουνς

Διαβάστε επίσης:

«Επιχείρηση Χιονοστιβάδα» (Operation Avalanche – 2016) του Ματ Τζόνσον

image

Η πιο διάσημη θεωρία συνωμοσίας στα χρονικά της εξερεύνησης του διαστήματος παίρνει σάρκα και οστά στο ευφυές ψευδοντοκιμαντέρ του Ματ Τζόνσον, το οποίο μέσα σε 90 λεπτά, εκτός απ’ το να μπλέξει μέχρι και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, εξελίσσεται σταδιακά από βιτριολική κωμωδία σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Πίσω στο 1967, η CIA υποπτεύεται ότι κάποιος μέσα απ’ τη NASA δίνει πληροφορίες στους Σοβιετικούς και στέλνει μια ομάδα πρακτόρων για να εξιχνιάσει την υπόθεση. Αυτό που θα ανακαλύψουν θα αλλάξει την ιστορία της Αμερικής για πάντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την «Επιχείρηση Χιονοστιβάδα», κινείται και το θρυλικό φιλμ «Capricorn One» του 1977, σε σκηνοθεσία του Peter Hyams, με γνωστούς ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Telly Savalas και ο O.J. Simpson, αλλά ο λόγος που δεν προστέθηκε ως ξεχωριστή καταχώρηση αλλά ως επισήμανση, είναι διότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η υποτιθημένη αποστολή της NASA, είχε ως “τερματικό σταθμό” τον Άρη και όχι τη Σελήνη.

«Ο Πρώτος Άνθρωπος» (First Man – 2018) του Ντάμιεν Σαζέλ

image

Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Whiplash» και του «La La Land», αποτελεί μία ιδιαίτερη βιογραφία του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Χάνσεν, «First Man: A Life of Neil A. Armstrong». Τη διασκευή για την μεγάλη οθόνη έχει κάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Spotlight», Τζος Σίνγκερ.

Το φιλμ ακολουθεί την πορεία του Άρμστρονγκ από το 1961 έως το 1969, την περίοδο δηλαδή που η NASA προετοίμαζε πυρετωδώς το θρυλικό διαστημικό της πρόγραμμα, ώστε να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Ο αγώνας αυτός οδήγησε σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες και σπουδαίες αποστολές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Κλερ Φόι, Κρίστοφερ Άμποτ, Κάιλ Τσάντλερ.

«Πριν ξεκινήσω να δουλεύω στον «Πρώτο Άνθρωπο», ήξερα την ιστορία της αποστολής στο φεγγάρι – αλλά λίγο διαφορετικά. Μόλις άρχισα να τη σκαλίζω, έμεινα έκπληκτος με την τρέλα και τον κίνδυνο της επιχείρησης. Ήθελα να καταλάβω τι ώθησε αυτούς τους ανθρώπους να ταξιδέψουν στο διάστημα και τι αισθανόταν εκείνη τη στιγμή.» – Ντάμιεν Σαζέλ