Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc. – 2015) – Η Συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr – η Ευαγγελία Κρανιώτη, επιστρέφει εντυπωσιακά με τη νέα της μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης. Έχοντας βραβευτεί στα φετινά Teddy Awards της 68ης Μπερλινάλε, το «Obscuro Barroco» μας μεταφέρει στη Βραζιλία και ακολουθεί την εμβληματική Λουάνα Μουνίζ για να εξερευνήσει την έννοια της ταυτότητας μέσα από το φύλο, το καρναβάλι και τον πολιτικό ακτιβισμό. Προβάλλεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

Ads

Το «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη είναι ένα ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας, με θέμα τη μεταμόρφωση σε μια πόλη των άκρων, το Ρίο ντε Τζανέιρο. Η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και ξεχώρισε στα Teddy Awards, κερδίζοντας το Βραβείο της Επιτροπής. Τα Βραβεία Teddy του Φεστιβάλ στο Βερολίνο απονέμονται παραδοσιακά εδώ και 31 χρόνια σε ταινίες που αφορούν στην queer κουλτούρα αλλά και ευρύτερα στον χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ταυτότητας.

image

«H ταινία μάς μεταφέρει σε μία πόλη ζωντανή και σουρεαλιστική, σε ένα καρναβάλι γεμάτο όνειρα και εφιάλτες, που βλέπουμε μέσα από τα μάτια ενός queer συμβόλου. Το εντυπωσιακό και μοναδικό όραμα της δημιουργού του σε γοητεύει μέσω της αξιοσημείωτης φωτογραφίας και του ηχητικού σχεδιασμού, καθιστώντας το μοναδικά ποιητικό και οικείο, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα», σημείωσε η επιτροπή για την απόφασή της να βραβεύσει το «Obscuro Barroco».

Ads

image

Η Ελληνίδα δημιουργός επικεντρώνεται στην Λουάνα Μουνίζ (Luana Muniz), μια εμβληματική προσωπικότητα της κουλτούρας του Ρίο, που βρίσκεται ανάμεσα στις πολιτικές συγκρούσεις, τη παραζάλη του καρναβαλιού και μιας μεταμόρφωσης που ξεπερνά τις κοινωνικές επιταγές του προσδιορισμού του φύλου. Στο κέντρο της ταινίας βρίσκεται η δημοφιλής τρανσέξουαλ από τη Βραζιλία και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Κρανιώτη στην Μπερλινάλε, έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ. Η πανελλήνια πρεμιέρα του «Obscuro Barroco» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου και τιμήθηκε με το Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.

Obscuro Barroco
Σκηνοθεσία: Ευαγγελία Κρανιώτη / Evangelia Kranioti
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία
Διάρκεια: 59 λεπτά
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους.
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αμαλιάδα)

image

Προβολές

  • Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19.30 στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο)
  • Τετάρτη 25 Απριλίου στις 21.00 στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»)
  • Τετάρτη 25 Απριλίου στις 21.30 στην Πάτρα (Κινηματογράφος Πάνθεον)
  • Τετάρτη 25 Απριλίου στην Αμαλιάδα (CineCinema)
  • Πέμπτη 26 Απριλίου στις 22.15 στην Αθήνα (Κινηματογράφο Δαναό)
  • Παρασκευή 27 Απριλίου στις 22.15 στην Αθήνα (Κινηματογράφο Δαναό)
  • Κυριακή 29 Απριλίου στις 16.00 στην Αθήνα (Κινηματογράφο Δαναό)

Μετά τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Τετάρτη 25/4, 19.30) και στον Κινηματογράφο Δαναό (Παρασκευή 27/4, 22.15) θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα της ταινίας. Οι προβολές γίνονται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με το inside story.

CineDoc

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον Κινηματογράφο Δαναός, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ABCinema Πάτρας, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Το CineDoc είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs και το 2017 ίδρυσε το Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών CineDoc Kids.