Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρξε ένας νεαρός σκηνοθέτης ο οποίος με ταινίες όπως η «Έκτη Αίσθηση» του 1999, δημιούργησε υψηλές προσδοκίες. Δυστυχώς τα χρόνια πέρασαν και κάτι τέτοιο δεν επαληθεύτηκε καθώς οι καλλιτεχνικές επιλογές του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, δεν τον δικαίωσαν. Ωστόσο το νέο του φιλμ «Glass», είναι ένα έργο που αξίζει τη θέαση του στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ο λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος το «Glass» (2019) στον Κινηματογράφο, είναι τόσο για το αξιοπρεπές σενάριο του που υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης και το οποίο αποτελεί έναν όμορφο φόρο τιμής, στη φιλοσοφία των σούπερ ηρώων και των κόμικς, όσο και για την βασική τετράδα των δημοφιλών πρωταγωνιστών του, που αποτελείται από τους: Σάρα Πόλσον, Μπρους Γουίλις, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και Τζέιμς Μακαβόι.

Ειδικά για τον ταλαντούχο Σκωτζέζο ηθοποιό, αξίζει να επισημάνουμε, πως έχει στα χέρια του, ίσως τον πιο αβανταδόρικο ρόλο του έργου. Το γνωρίζει καλά και ο ίδιος, καθώς τον εκμεταλλεύεται στο έπακρο, κερδίζοντας δικαίως τις εντυπώσεις σε αυτό το περιπετειώδες ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο παράλληλα σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της σχετικής τριλογίας του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, ο οποίος δηλώνει σχετικά:

«Θέλω κάθε ταινία να στέκει μόνη της, με τη δική της γλώσσα. Οι τρεις ταινίες τιμούν η μία την άλλη σαν οικογένεια».

Ads

image

Ενώ ο «Άφθαρτος» εξετάζει έναν άντρα που η ταπεινή εικόνα που έχει για τον εαυτό του κρύβει τη δύναμη του και ο «Διχασμένος» εξερευνά τη φονική δύναμη ενός τέρατος, η νέα ταινία «Glass» εμβαθύνει στις ρίζες της ίδιας της ταυτότητας.

O σκηνοθέτης φέρνει κοντά στη νέα του ταινία, δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της φιλμογραφίας του – τον «Άφθαρτο» από το 2000 και τον «Διχασμένο» από το 2016. Το «Glass», είναι ένα εκρηκτικό, περιπετειώδες θρίλερ, που ακολουθεί τους κανόνες των κόμιξ.

image

Από τον «Άφθαρτο», ο Μπρους Γουίλις επιστρέφει ως Ντέιβιντ Νταν και ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον ως Ελάιτζα Πράις, γνωστός και ως Κύριος Γκλας / Mr. Glass. Μαζί τους αυτή τη φορά και ο Τζέιμς Μακαβόι, αναβιώνοντας τον ρόλο του Κέβιν Γουέντελ Κραμπ και των πολλαπλών προσωπικοτήτων του που κατοικούν μέσα του, καθώς και η Άνια Τέιλορ Τζόι ως έισι Κουκ, η μοναδική που επέζησε της συνάντησης μαζί του.

image

Η ιστορία ακολουθεί το φινάλε του «Διχασμένου» (Split), καθώς ο θεατής παρακολουθεί τον Κύριο Γκλας, να εντοπίζει τον Νταν, καθώς καταδιώκει το Κτήνος, δηλαδή την υπεράνθρωπη εκδοχή του Κραμπ, σε μια σειρά από συναντήσεις που κλιμακώνονται έκρυθμα, ενώ την ίδια στιγμή ο δαιμόνιος Πράις ενορχηστρώνει παρασκηνιακά την κατάσταση, κρύβοντας μυστικά και από τους δύο άντρες.

Μαζί τους στο καστ, προσθέστε τους Spencer Clark και Charlayne Woodard από τον «Άφθαρτο» (Unbreakable), που ερμηνεύουν και πάλι τους ρόλους του γιου του Dunn και της μητέρας του, αντίστοιχα, αλλά και την βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα, Σάρα Πόλσον (American Horror Story, The Post, 12 Years a Slave). Με το «Glass» ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν ολοκληρώνει την σχετική τριλογία του κι αν τυχόν σας άρεσαν οι δύο προηγούμενες ταινίες της σειράς, την συστήνω ανεπιφύλακτα.

image

«Είναι νοσταλγικό για μένα. Δείχνει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου, οπότε ένιωσα πολλά συναισθήματα και την ανάγκη να το κάνω σωστά», λέει χαρακτηριστικά ο δημιουργός, που ταυτόχρονα κάνει δώρο στο κοινό σκηνές από τις προηγούμενες ταινίες που δεν είχαν μπει στο τελικό μοντάζ: «Ήταν εκπληκτικό, γιατί αυτές οι σκηνές ήταν συνέχεια στο μυαλό μου. Χαρήκαμε που τις βάλαμε στην ταινία και το κοινό θα ενθουσιαστεί».

Οι Χαρακτήρες

Κέβιν Γουέντελ Κραμπ / Η Ορδή – Τζέιμς Μακαβόι / James McAvoy

image

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς, τρομαχτικούς, σύνθετους και πληγωμένους χαρακτήρες για έναν ηθοποιό. Με 23 διαφορετικές προσωπικότητες, ο Κραμπ είναι ένας ρόλος που απαιτεί έναν ηθοποιό με εύρος, αποχρώσεις, γιατί κάτω από το Κτήνος και τις κυρίαρχες προσωπικότητες όπως ο Ντένις (Dennis) και η Πατρίτσια (Patricia) που συνθέτουν την Ορδή, βρίσκεται ο καταπιεσμένος Κραμπ.

«Ο Κέβιν έχει κακοποιηθεί βάναυσα από τη μητέρα του και ως εκ τούτου το μυαλό του έχει διαλυθεί, και από τα κομμάτια του έχουν γεννηθεί 23 άλλοι άνθρωποι», λέει ο Μακαβόι και συνεχίζει: «Είναι κάποιος που βρίσκεται σαν σε κώμα για μεγάλες περιόδους της ζωής του, ενώ άλλοι άνθρωποι καταλαμβάνουν το σώμα του. Είναι ένας από τους πολλούς που ζουν στο σώμα που κάποτε ήταν μόνο δικό του».

Στο «Glass», o Κραμπ είναι κλεισμένος σε ένα κελί με ένα φως που τον υπνωτίζει. Όταν ξυπνάει μία απειλητική προσωπικότητα, το φως πυροδοτεί μια διαφορετική προσωπικότητα. Το Κτήνος θέλει να καταστρέψει τον Νταν και να απελευθερωθεί. Αλλά οι υπόλοιπες προσωπικότητες δεν πιστεύουν στο Κτήνος και μερικοί αναρωτιούνται αν η υπόθεση της Δρ. Στέιπλ – ότι δηλαδή οι υπερδυνάμεις του Κτήνους είναι ψευδαισθήσεις – μπορεί να ισχύει.

«Δεν θέλει να είναι ζωντανός, οπότε ο ρόλος του Κέβιν είναι πολύ λυπητερός» λέει ο ηθοποιός. Οι άλλες προσωπικότητες έχουν τις δικές τους προκλήσεις. «Έπρεπε να διαχειριστώ καλά τον χρόνο μου, γιατί προετοιμαζόμουν για πολλούς χαρακτήρες ταυτόχρονα», λέει ο Μακαβόι. Ο πιο απαιτητικός ρόλος σωματικά ήταν, φυσικά, το Κτήνος.

Ντέιβιντ Νταν / Ο Επιτηρητής – Μπρους Γουίλις / Bruce Willis

image

Στα 16 χρόνια που μεσολάβησαν από τον «Άφθαρτο», ο Ντέιβιντ Νταν έχασε τη γυναίκα του, δημιούργησε τη δική του εταιρεία με τον γιο του και αφοσιώθηκε στην πάταξη του εγκλήματος ως αυτόκλητος τιμωρός με το όνομα ο Επιτηρητής. Αλλά το τίμημα για όλο αυτό είναι μεγάλο.

Όταν ο Νταν αποφασίζει να καταδιώξει το Κτήνος, πιστεύει ότι μόνο αυτός μπορεί να τον σταματήσει και το φορτίο αυτό συνεχίζει να τον βαραίνει αφότου βρεθούν έγκλειστοι στην κλινική. Η αδυναμία του, ο κρυπτονίτης του, είναι το νερό, οπότε η Δρ. Στέιπλ τον έχει κλείσει σε ένα κελί που πλημμυρίζει κάθε φορά που προσπαθεί να δραπετεύσει. Έχει κουραστεί από τις υπερδυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να τους ξεφύγει. Αν η Σρ. Στέιπλ έχει δίκιο, τότε ίσως ανακουφιστεί, ακόμα κι αν δεν μπορεί να την πιστέψει.

Ελάιτζα Πράις / Κύριος Γκλας – Σάμιουελ Λ. Τζάκσον / Samuel L. Jackson

image

Από την τελευταία φορά που είδαμε τον Ελάιτζα Πράις να ομολογεί τα εγκλήματα του στο φινάλε του «Άφθαρτου» και να αυτοαποκαλείται Κύριος Γκλας, είναι έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική. Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, λαμβάνει ισχυρά φάρμακα που τον ναρκώνουν.

Όταν τον βλέπουμε στο «Glass», είναι σαν σκιά του εαυτού του, έχει κενό βλέμμα και δεν αναγνωρίζει ούτε τη μητέρα του, ενώ δεν μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις της. Σύντομα γίνεται ξεκάθαρο ότι κάτι κρύβεται πίσω από το απλανές αυτό βλέμμα. «Είναι ο ίδιος», λέει ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον. «Τα υπολογίζει όλα. Προσέχει τα πάντα και είναι δυνατός. Τον έχουν στην απομόνωση, γεγονός που του δίνει χρόνο να σκεφτεί, να καταστρώσει σχέδια».

Η άφιξη του Νταν και του Κραμπ του δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να απελευθερωθεί, αλλά και να μιλήσει για το γεγονός ότι οι υπεράνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα μας. Γεγονός που τον βάζει στην αντίπερα όχθη από την Δρ. Στέιπλ, που πιστεύει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ψευδαισθήσεις. Γίνεται επικίνδυνος και κανείς δεν ξέρει τι έχει στο μυαλό του. Μέχρι να είναι πολύ αργά.

Δρ. Έλι Στέιπλ – Σάρα Πόλσον / Sarah Paulson

image

Μία διακεκριμένη ψυχίατρος που εξειδικεύεται σε ασθενείς με την ψευδαίσθηση ότι είναι χαρακτήρες από κόμικς. Έχει αναπτύξει μια πειραματική διαδικασία για να διαλύσει αυτές τις ψευδαισθήσεις, αλλά δεν αφήνει τους ασθενείς σώους και αβλαβείς. Τα κίνητρα της δεν είναι ξεκάθαρα και το κοινό θα αλλάξει γνώμη κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Αυτή η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα απαιτούσε μία ηθοποιό που θα μπορούσε να σταθεί όχι μόνο απέναντι σε τρεις δυνατούς χαρακτήρες, τον Πράις, τον Νταν και τον Κραμπ, αλλά και κάποια με συναισθηματικό βάθος. Ο δημιουργός βρήκε την ιδανική ηθοποιό στο πρόσωπο της Σάρα Πόλσον.

«Η Έλι είναι μια γιατρός με συμπόνοια που πιστεύει ότι το σκεπτικό της είναι η απάντηση σε μερικά από τα προβλήματα του κόσμου», λέει η Πόλσον. «Δε συμφωνούν όλοι μαζί της. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι από τους καλούς, παρόλο που ακολουθεί μία σκέψη που δεν ακολουθώ εγώ. Αλλά μπορώ να καταλάβω τους λόγους που λειτουργεί όπως λειτουργεί».

Αυτό σημαίνει ότι θέλει να κρατάει τους Κραμπ, Νταν και Πράις αιχμάλωτους. Όσο συμπονετική κι αν είναι, έχει τις φιλοδοξίες της και θέλει να κάνει τη διαφορά στο επάγγελμα της. Το ερώτημα είναι αν τους βοηθά ή τους διαλύει;

«Τα ερωτήματα της ταινίας είναι, τι έχουμε μέσα μας; Είναι καλό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα; Πρέπει να έχουμε αμφιβολίες; Πόση βαρύτητα έχει η άποψη μας;» λέει η ηθοποιός. «Τι συμβαίνει όταν έχει την πεποίθηση ότι έχεις υπερδυνάμεις και ότι μπορεί να είσαι υπεράνθρωπος;».

Διαβάστε επίσης:

Glass
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν / M. Night Shyamalan
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Μακαβόι, Άνια Τέιλορ Τζόι, Μπρους Γουίλις, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σάρα Πόλσον
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Mike Gioulakis
Σχεδιασμός Παραγωγής: Chris Trujillo
Μοντάζ: Luke Giarrocchi, Blu Murray
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 129 λεπτά